NIEUWS GESCHIEDENIS

Leuvense historicus brengt historisch kaartspel uit: 'Alles waarmee je speelt, is honderd procent nauwkeurig'

Toen Bram erin slaagde zes ingenieurs wild te krijgen van Anjou, wist hij dat het iedereen kon aanspreken.

Bram De Ridder is niet enkel historicus, maar sinds kort ook historisch spelontwikkelaar. In samenwerking met de KU Leuven creëerde hij Anjou, een kaartspel gebaseerd op een bekend erfgoedstuk. Het spel is erg in trek.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

In de wereld van bord- en kaartspellen verschijnt een nieuwe speler op de markt. Anjou is ontworpen door Leuvens historicus Bram De Ridder met zijn eigen spelbedrijf Sunken Tower. Veto probeerde het spel zelf al uit. Het kaartspel belooft een boeiende reis door de geschiedenis, geïnspireerd door de Anjou-bijbel, een pronkstuk van de Leuvense Maurits Sabbe Erfgoedbibliotheek.

De Ridder tracht het verleden toegankelijk te maken met Sunken Tower. Anjou is zijn eerste creatie, en het resultaat van een productieve samenwerking met de KU Leuven, waarbij het historisch erfgoed van de Anjou-bijbel in spelvorm werd gegoten.

Historisch accuraat

Het spel heeft acht rondes, waarin elke ronde een pagina uit het historisch manuscript behandelt. De spelers hebben de rol van verluchter: ze versieren de pagina’s met illustraties, en strijden zo voor de meeste punten. 'Het is meer dan historisch aankleden', vertelt De Ridder, 'we maken een spelelement rond iets historisch.' 

'Eerst maken we een leuk spel, dan pas verduidelijken we de historische oriëntatie'

Bram de Ridder, postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven

De speelkaarten bevatten verschillende verluchte beelden, die samenhangen met hun functie en waarde in het spel. Alle afbeeldingen zijn rechtstreeks afkomstig uit de Bijbel zelf. 'Alles waarmee je speelt, is honderd procent historisch', vertelt De Ridder. Zo is Anjou een unieke mix van vermaak en historische verrijking. 

Sunken Tower schakelde de hulp in van professor Kunstgeschiedenis Lieve Watteeuw van de faculteit Theologie- en Religiewetenschappen. Zij verstrekte haar expertise in de Bijbel van Anjou om de historische achtergrond, die in de spelregels verweven zit, op punt te stellen. Al het onderzoek naar de Anjou-Bijbel gebeurt aan de faculteit Theologie- en Religiewetenschappen van de KU Leuven.

Toegankelijkheid en doelpubliek

Maar hoe integreert De Ridder academisch onderzoek met toegankelijkheid? Hij benadrukt dat Sunken Tower bij de ontwikkeling van hun spellen niet vertrekt vanuit onderzoek, maar vanuit het vooruitzicht een leuke spelervaring te creëren voor al wie van gezelschapsspellen houdt. 

'Eerst maken we een leuk spel, dan pas verduidelijken we de historische oriëntatie', zegt De Ridder. Spelers hebben dan ook geen historische voorkennis nodig om van Anjou te kunnen genieten. De Ridder probeerde het spel dan ook uit bij zes van zijn vrienden, allemaal ingenieurs. Toen bleek dat die zes ingenieurs wild waren van het spel, wist de historicus dat het toegankelijk genoeg was.

Het spel is volledig opgebouwd uit historisch materiaal.

Voor Leuvense studenten hoopt De Ridder dat Anjou niet alleen een mooi eindejaarsgeschenk is, maar ook een vermakelijk tussendoortje tijdens de blokperiode. Het spel is ontworpen voor een breder publiek en toont dat geschiedenis zich niet hoeft te beperken tot stoffige boeken, maar een levendige ervaring kan zijn.

Met een prijs van €24,95 biedt het spel vermaak via een speelse duik in de geschiedenis. De verkoop was tot nu toe ook heel succesvol: via de webshop van Sunken Tower is Anjou momenteel uitverkocht, maar in februari zou het spel opnieuw online beschikbaar moeten zijn. Daardoor is Anjou momenteel enkel verkrijgbaar in de KU Leuven-shop.

Powered by Labrador CMS