NIEUWS AMNESTY YOUTH LEUVEN
De jeugd voor mensenrechten
Met haar wedergeboorte wil Amnesty Youth Leuven het thema van mensenrechten weer volop in de kijker zetten bij de Leuvense jongeren. Hun eerste activiteit was alvast een succes.
Jakob, Mirthe en Hera wachten ons al op in het lokaal dat we gereserveerd hebben in Agora. Zij vertegenwoordigen de kersverse nieuwe jeugdgroep van Amnesty International in Leuven. 'We kenden Amnesty International natuurlijk al van hun bekende schrijfdagen waar onze middelbare scholen aan meedoen, maar ik had toen nooit gedacht dat ik het zelf mee zou trekken', zegt Jakob.
Amnesty Youth Leuven is de Leuvense vertegenwoordiger van de Amnesty-jeugdgroepen in Vlaanderen. 'Bijna elke stad heeft wel zo'n groep', klinkt het. 'Maar specifiek hier in Leuven proberen we ons te focussen op studenten, al zijn zij niet ons enige doelpubliek.' Zo zijn er ook leden die nog in het middelbaar zitten.
'Dat moeten we misschien verduidelijken', zegt Jakob, 'We zijn niet gecertificeerd bij LOKO.' De organisatie had daar geen nood aan, omdat ze al financiële steun krijgt van Amnesty Vlaanderen.
Vrijblijvende inzet
Ook op organisatorisch vlak is Amnesty Youth Leuven uniek. Elke persoon is vrij om ideeën in de groep te sturen en mee te werken aan een bepaald evenement. 'Zo kunnen mensen ideeën insturen en anderen kunnen zich aansluiten bij een evenement dat hen leuk lijkt,' legt Mirthe uit.
Hera vult aan: 'Op die manier kan je je bij de chat aansluiten die het evenement organiseert dat jou het leukste lijkt.' Zo hoeft een medewerker dus niet aanwezig te zijn bij elk evenement of iedere vergadering. 'Volgens ons werkt een activistische organisatie dan ook het beste wanneer iedereen zelf zoveel kan geven als die zelf wil en op deze manier gaat dat.'
Naast de actiegroepen, groepen die zich bezighouden met specifieke activiteiten, kun je je ook aansluiten bij werkgroepen. Daar komen leden samen om de algemene faciliteiten te bespreken, zoals de sociale media.
Aan de jeugd
'Aangezien onze werking vrijblijvend is, is het ook gemakkelijk voor internationale studenten om zich aan te sluiten', vertelt Hera. Daarnaast is de algemene chat, waar je bijvoorbeeld ideeën kan insturen, altijd Engelstalig. 'Het werd een reflex om in de actiegroepchats ook in het Engels te sturen, terwijl daar soms geen Engelstalige jongeren in zaten', lacht Jakob.
'Evenementen staan dus open voor zowel internationale studenten als voor Vlaamse, net zoals het organisatorische gedeelte', zegt Hera. 'Ondertussen merken we dat ook een groot deel van de groep al uit internationale studenten bestaat.'
Op de planning
De eerste activiteit die Amnesty Youth Leuven organiseerde, was een fight fast fashion fair. Daarmee probeerden ze de aandacht te vestigen op de mensenrechten die geschonden worden om fast fashion-kleren te maken.
'Verwacht je zeker maar aan toekomstige exhibitions, documentaires, debatten, sprekers en meer'
Hera, vrijwilliger bij Amnesty Youth Leuven
'Ook daar laat Amnesty Vlaanderen ons vrij', laat Jakob weten, 'Zolang we ons inzetten voor mensenrechten , mogen we – binnen de grenzen – ons ding doen. Dan moeten we enkel de rekening achteraf opsturen!' lacht hij.
Op dit moment zijn er een viertal actiegroepen aan het werken aan toekomstige evenementen. 'En we willen op lang termijn een paar samenwerkingen en de klassieke acties die de vorige Amnesty Youth-groep in Leuven organiseerde van de grond krijgen', vertelt Mirthe.
Zo was Jamnesty, een festival in teken van de mensenrechten, al een jaarlijks evenement. 'Dat is niet meer voor dit jaar, maar moet je zeker in het oog houden!' Daarnaast blijven de ideeën maar uit de lucht vallen: 'Verwacht je zeker aan toekomstige exhibitions, documentaires, debatten, sprekers en meer.' laat Hera weten.
'De drive is er duidelijk!' concluderen de drie.
Geïnteresseerden zijn welkom om een berichtje te sturen via instagram: @amnestyyouthleuven, daar kun je ook alle toekomstige evenementen vinden.