NIEUWS BEURSSTUDENTEN
Aan de KU Leuven leggen kringen voortaan geld bij voor minder gegoede beursstudenten
Vanaf volgend academiejaar kunnen kringen ervoor kiezen om in samenwerking met KU Leuven Stuvo beursstudenten een extra financiële steun te geven. Het staat kringen vrij om al dan niet deel te nemen aan dat initiatief en het in te vullen naar eigen wil. Het werpt wel de vraag op of dat geen ongelijkheid creëert naargelang de middelen van je eigen studentenkring.
In de loop van vorig academiejaar ontstond het initiële idee al bij studentenkring VTK. 'We voelden dat wij ruimte hadden om onze studenten een extra financiële steun te geven', vertelt Stan Cardinaels, secretaris bij VTK. De kring ging daarop in overleg met de lokale Stuvo in Arenberg. Ze stoomde op basis van haar expertise in financiële ondersteuning en in samenwerking met Stuvo een plan klaar voor academiejaar 2023-2024.
Om te bepalen of studenten binnen de criteria vallen om een toelage te ontvangen, berekent Stuvo de mate waarin de student onder de armoedegrens valt. 'Op basis van die percentages differentiëren wij vijf schalen', legt Cardinaels uit. Afhankelijk van de schaal waarbinnen de student valt, biedt de cursusdienst meer of minder korting aan.
'VTK neemt haar initiatief ruim', weet Johan Pipeleers, domeinverantwoordelijke van Sociaal Welzijn en Studiefinanciering bij Stuvo. 'Zo kunnen studenten die nipt buiten de criteria van een toelage vallen toch nog korting krijgen bij de cursusdienst.'
Privacyrisico
Aan het delen van die financiële informatie is wel een privacyrisico verbonden. 'De student moet een formulier voor mandaatgeving invullen voordat Stuvo informatie kan vrijgeven aan de kring', benadrukt Pipeleers. Stuvo deelt geen details over de precieze financiële of thuissituatie van de student.
'We moeten het eerder zien als een extraatje bovenop de andere grote toelagen van Stuvo en de Vlaamse overheid'
Daan Seuntjens, mandataris Cursusdienst bij LOKO
'Het is ook belangrijk dat discretie vanuit de kring kan worden gegarandeerd', bevestigt Dries Pulinx, mandataris Cursusdienst bij studentenkoepel LOKO. 'Daarom behandelen best een maximum van één à twee personen deze situatie binnen de kring.' Die vertrouwenspersonen oefenen bij voorkeur al een financiële rol uit, want zij regelen ook de betaling van de beursstudent.
'Zodra de student zijn boeken besteld en betaald heeft, kunnen die worden opgehaald bij de lokale Stuvo', vertelt Cardinaels. Ook op die manier probeert de kring discretie hoog in het vaandel te dragen.
Alleen voor rijke kringen?
Hoewel kringen enthousiast reageren, lijkt het niet altijd even praktisch. De extra korting moet worden gedekt vanuit het eigen budget. 'Het hangt er natuurlijk vanaf of er budget voor is binnen de kring', vertelt Daan Seuntjes, mandataris Cursusdienst bij LOKO. Afhankelijk van de studiekeuze van de student, zal zijn kring al dan niet extra financiële steun kunnen bieden.
'De bal ligt volledig in het kamp van de kringen'
Johan Pipeleers, domeinverantwoordelijke van Sociaal Welzijn en Studiefinanciering bij Stuvo
Toch mag dat geen dealbreaker zijn, volgens Seuntjens van LOKO: 'We moeten het eerder zien als een extraatje bovenop de andere grotere toelagen van Stuvo en de Vlaamse overheid.' Kringen krijgen ook alle vrijheid om het initiatief zelf in te vullen. 'Het idee van financiële ondersteuning voor studiereizen werd bijvoorbeeld ook al geopperd', weet ook Pulinx van LOKO.
Stuvo is vragende partij om het initiatief toe te passen bij andere studentenkringen: 'Het is een win-winsituatie. Wij helpen de kringen aan de nodige informatie om studenten een extra korting te kunnen bieden, en de kringen helpen ons om Stuvo's aanbod te verspreiden', benadrukt Pipeleers. 'De bal ligt dus volledig in het kamp van de kringen.'