NIEUWS KOTEN

Leuvense koten opnieuw duurder

'In een markt waarin de vraag het aanbod overstijgt, stijgen de prijzen bovengemiddeld. Dat is de economische realiteit.'

Leuvense koten worden alweer duurder, blijkt uit nieuwe cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Het pleit voor een soepeler vergunningenbeleid om meer koten te bouwen, en om een plan van aanpak vanuit de overheid.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Een kot in Leuven kost gemiddeld 499 euro, wat zo’n tachtig euro meer is dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Het gemiddelde in Vlaanderen is in Gent het grootst met zo’n 525 euro. 

Het beste ben je af in Antwerpen. Daar is een kot met gemiddeld 433 euro het goedkoopst. In Hasselt bedragen de prijzen gemiddeld 492 euro. De residenties van universiteiten, die meestal iets goedkoper zijn via huurprijs op maat, zijn niet in het onderzoek opgenomen. 

Te grote vraag, te klein aanbod

Het goedkoopste Leuvense kot in het onderzoek bedraagt 340 euro voor een kamer van 11m². De duurste heeft een prijs van 875 euro per maand voor 35m². In beide gevallen zijn de vaste maandelijkse kosten niet inbegrepen. Wel is in die laatste een eigen keuken en badkamer inbegrepen. 

'In een markt waar de vraag het aanbod overstijgt, klimmen de prijzen bovengemiddeld hoog op. Dat is de economische realiteit', aldus Kristophe Thijs, woordvoerder van de CIB. Hij pleit voor een soepeler vergunningenbeleid om meer koten te bouwen en voor een plan van aanpak vanuit de overheid. 'Anders bestaat de kans dat de prijzen blijven stijgen en dat een kot een luxeproduct wordt. Daar heeft niemand baat bij', besluit hij.

Leuven heeft een kotratio van 76 procent. Ongeveer 42.000 studenten van de in totaal 55.000 studenten zitten op kot. In Gent bedraagt de ratio 62 procent. Door de schaarste op de markt is een kot zoeken vooral een kwestie om tijdig aan de zoektocht te beginnen. 

'Wie pas begint te zoeken als het academiejaar voorbij is, is eraan voor de moeite', geeft de woordvoerder van de CIB nog als tip mee. Helaas is de zoektocht in verscheidene gevallen ook een kwestie van vriendjespolitiek. Het helpt immers om andere studenten te kennen, die een goed woordje kunnen doen bij een mogelijke toekomstige kotbaas. Op tijd beginnen is de boodschap. 

Powered by Labrador CMS