GIDS KOTEN
Zo vind je een kot in tijden van kotentekort
Het kotentekort is nijpender dan ooit. Toch zijn er wel degelijk nog goede plekjes te vinden voor wie nog moet beginnen aan zijn zoektocht. Deze gids geeft enkele tips mee.
Het nieuws stond er bol van de afgelopen weken: de jacht op Leuvense koten is duidelijk losgebarsten. De voorbije weken stonden studenten in enorme rijen aan te schuiven tijdens de bezoekdagen van de KU Leuven-residenties.
Voor wie nu nog moet beginnen met de zoektocht, lijkt het een huzarenstukje. 'Je mag echter nog niet te snel panikeren en denken dat alles weg is', stelt Leuvens schepen voor Wonen Lies Corneillie. Daardoor zouden studenten minder kritisch worden voor de koten die ze bezoeken, en volgens haar is dat niet de bedoeling. Maar hoe pak je het dan wel aan? Hier enkele tips.
Kot gezocht: waar te beginnen?
Kotwijs is nog steeds een vaste waarde in het Leuvense kotleven en een goed startpunt voor de zoektocht. Die website van de KU Leuven garandeert dan wel betrouwbaarheid, toch zijn veel goede koten er (nog) niet in opgenomen.
Contacteer de verhuurder rechtstreeks: Wie weet heeft hij andere koten in de aanbieding die niet op facebook komen
Word lid van zoveel mogelijk facebookgroepen over koten, en bekijk dagelijks de webpagina's van immowebsites, alsook die van Kotwijs. Daarnaast kan het de moeite lonen om een oproep te doen op sociale media naar wat je precies op zoek bent.
Leuvens schepen voor Wonen Corneillie raadt dan weer een klassieke aanpak aan: 'Het werkt nog steeds om gewoon eens in Leuven rond te lopen in de buurt van de campus waar je gaat studeren. Nog niet alles staat online, dus bel eens aan of noteer telefoonnummers.'
Geavanceerd zoeken op de privémarkt
Eenmaal geland in enkele facebookgroepen, is het spammen geblazen. Zit er niet te hard mee in als je te laat reageert op een post. Contacteer zoveel mogelijk verhuurders rechtstreeks, en maak duidelijk wie je bent en wat je zoekt. Wie weet heeft de verhuurder nog andere koten in de aanbieding die hij of zij nog niet deelde in facebookgroepen.
Een mogelijk risico wat de residenties betreft, is het feit dat je pas laat weet of je een kamer hebt
Volgens sommigen nog de beste tactiek om een kot te vinden, is een rondvraag doen in je Leuvense kennissenkring. Ga daarin tot het uiterste: misschien vertrekt het lief van je achterneef toevallig uit haar kot en kan jij dat plekje claimen.
Ga wel zoveel mogelijk fysiek langs bij de koten die je overweegt. Plan zoveel mogelijk bezichtigingen op dezelfde dag in, zodat je snel kan beginnen af te wegen. Voldoet het kot aan je wensen? Niet te lang twijfelen dan: zeg snel toe, of vraag desnoods om een voorlopig akkoord.
KU Leuven-residenties: Kwalitatief, maar lang wachten
Geen geluk op de privémarkt? De KU Leuven heeft ook een eigen kotenaanbod in de vorm van residenties, waarvan er drie soorten zijn. In een residentie met huurprijs op maat wordt rekening gehouden met het inkomen van je gezin.
In niet-gesubsidieerde KU Leuven-residenties liggen de prijzen wat hoger, maar ben je wel zeker van de kwaliteit. Tot slot zijn er nog residenties die worden uitgebaat door privépersonen, maar waarbij er nauw wordt samengewerkt met de KU Leuven.
In sommige residenties is er zelfs op maat gemaakte catering door Alma
Een mogelijk risico wat de residenties betreft, is het feit dat je pas laat weet of je een kamer hebt. 'Nieuwe huurders dienen een aanvraag in tussen 18 maart en 19 april 2023. De selectie voor de niet-gesubsidieerde residenties gebeurt vervolgens met een loting', aldus Ludo Clonen, verantwoordelijke Residentiebeheer Stuvo. Hij vervolgt: 'Kamers worden dan pas toegewezen vanaf 20 april 2023. Je krijgt ten laatste einde mei feedback.'
Clonen geeft toe dat dat laat is, maar legt uit dat het niet anders kan: 'We moeten allerlei berekeningen maken om de huurprijs op basis van het gezinsinkomen te bepalen. Door het lotingsysteem zorgen we wel dat iedereen een gelijke kans krijgt.'
Huurprijs op maat: goed voor de portemonnee
Voor studenten die het financieel moeilijker hebben, voorziet de KU Leuven residenties met huurprijs op maat: de prijs wordt berekend op basis van het inkomen van je gezin.
De minimumprijs voor zo'n residentie zal volgend jaar wel fors stijgen. De laagst mogelijke huurprijs zal dan 195 euro per maand bedragen. Dit jaar bedroeg die nog 131 euro. De prijsstijging valt volgens Clonen nog mee: 'De prijs ligt nog steeds veel lager dan die op de privémarkt, en ook vlaanderenbreed beschouwd zijn onze koten erg goedkoop.'
Wie graag zijn kotleven combineert met een betekenisvol engagement, kan omkaderd wonen overwegen
De deadline voor een aanvraagformulier ligt op woensdag 19 april 2023. Begin juni mogen studenten dan antwoord verwachten. Clonen wijst op enkele voordelen van de residenties: 'Je bent er bij onze residenties altijd zeker van dat het kot in orde is, vanwege onze kwaliteitsvereisten. Daarnaast is er een uitgebreide dienstverlening, zoals het tijdig opvolgen van technische meldingen, en een permanentie die 24/7 aanwezig is.' In sommige residenties wordt er zelfs catering op maat voorzien door Alma.
Omkaderd wonen: de ervaring van je leven
Wie graag zijn kotleven combineert met een betekenisvol engagement, kan omkaderd wonen overwegen. Je verblijft dan in een residentie met een huurprijs op maat of een goedkopere prijs, terwijl je je als omkaderaar inzet voor de ondersteuning van een kotgenoot met een fysieke functiebeperking.
'Probeer tijdens een bezichtiging een inwonende student te vragen naar hoe de samenwerking met de kotbaas verloopt'
Lies Corneillie, Leuvens schepen van Wonen
Voor veel studenten is het leven als omkaderaar een verrijking van het studentenleven. Indien je interesse hebt, moet je voor 19 april 2023 een motivatieformulier indienen. Het voordeel van kiezen voor omkaderd wonen is dat je relatief zeker bent van een plekje. Je begint er wel best enkel aan als je bereid bent om je een jaar te engageren.
Kotlabels
Om te weten of het kot dat je bezoekt van een degelijke kwaliteit is, bestaan er in Leuven al een paar jaar kotlabels. Er zijn er twee: een blauw en een groen. Een blauw label wijst erop dat het kot aan de minimale normen van de KU Leuven voldoet, met criteria zoals woningkwaliteit, brandveiligheid en studentvriendelijkheid. Bij een groen label komen daar ook nog eens de extra voorwaarden van Stad Leuven bij.
Bij een kot met dat groene label kan je dus vrij zeker zijn van de kwaliteit. Maar er zijn ook wel kamers die in orde zijn, maar nog geen groen kotlabel hebben, omdat de eigenaar bijvoorbeeld geen samenwerking met de KU Leuven heeft', voegt Corneillie daaraan toe.
'Het is vooral belangrijk dat studenten nakijken welke voorwaarden een kot heeft', aldus Corneillie. Bekijk de huurovereenkomst dus altijd goed. 'Probeer tijdens een bezichtiging een inwonende student te vragen hoe de samenwerking met de kotbaas verloopt', geeft ze nog mee.