NIEUWS PALESTINA

KU Leuven daagt bezetters De Valk voor de rechter

Vooraf aan de zitting verzamelden zich enkele tientallen protesteerders aan de rechtbank.

De KU Leuven doet opnieuw een poging om De Nieuwe Valk te laten ontruimen. Dat gebouw wordt al drie maanden bezet door studenten, die een academische boycot van Israël eisen. Op 3 september wordt er gepleit.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Nadat de KU Leuven eerder twee keer bot ving bij de rechtbank in kortgeding, daagt de universiteit drie deelnemers van de bezet­ting van De Nieuwe Valk voor de vrede­rechter. De universiteit gedoogde de bezetting tijdens de eerste maanden. Zo kwam Luc Sels ook een keer langs op de campus, en ging hij in dialoog met de actievoerders. 

Maar in mei stelde de universiteit een ultimatum aan de bezetting op de rechten­campus, en diende ze een verzoek­schrift in bij de rechtbank. De rechter volgde de universiteit echter niet, en ook in beroep verkreeg ze niet wat ze wilde: de ontruiming van het gebouw. Woensdag deed de univers­iteit dus opnieuw een poging om de bezetting te beëindigen.

Eerste zitting

Voor de drie actievoerders was het 'onduidelijk' waarom juist zij gedagvaard werden. Tijdens de eerste zitting vrijdag­ochtend zei de KU Leuven bij monde van haar advocaat Vincent Coigniez die drie studenten absoluut niet te willen viseren, maar dat deze de namen waren die in de media opdoken. 

De universiteit herhaalde haar eerdere argumentatie, namelijk dat het gebouw op de Faculteit Rechtsgeleerdheid & Crimi­nologie niet geschikt is voor bewoning, en er veiligheidsrisico's verbonden zijn aan de langdurige bezetting. 'De bezetters hebben hun punt kunnen maken, maar men houdt zich niet aan de veiligheids­maat­regelen. Ze hebben ook lokalen op de eerste verdieping in beslag genomen, wat ingaat tegen de gemaakte afspraken.' 

Een van de gedagvaarden opperde tijdens de zitting dat het 'asociaal' was dat er geen rekening werd gehouden met de herexamens

De universiteit wees ook op de opening van het academiejaar, die volgens hen in het gedrang zou komen door de bezetting. 'Voor heel veel internationale studenten en nieuw­komers is De Nieuwe Valk een eerste kennis­making met onze universiteit. Boven­dien wil Alma graag heropenen op de campus, en heeft de cursusdienst nood aan het gebouw', aldus Coigniez. 

Protest

Vrijdagochtend werd enkel de datum van de volgende zitting vastgesteld, die zal vallen op 3 september. Dat liep echter niet van een leien dakje. Zo hamerde de advocaat van de drie gedagvaarde bezetters op het 'recht van verdediging' van zijn cliënten, dat louter via een ruimere voorbereidingstijd zou kunnen worden gerespecteerd. Eén van de gedag­vaarden opperde zelfs dat het 'asociaal' van de rechter was dat die geen rekening hield met de herexamens, die de drie studenten zouden hebben. 

Ondanks dit bezwaar, besloot de rechter toch tot een zitting op 3 september. Op die manier heeft de rechter voldoende tijd om zijn beslissing te vellen voor de start van het academiejaar, dat begint op 18 september. 

Breed gedragen?

Vooraf aan de zitting verzamelden zich enkele tientallen deelnemers aan de bezetting. Enkele vakbondsafgevaardigden aan de KU Leuven waren aanwezig, net als Vlaams parlementslid Line De Witte (PVDA) en verschillende leden van de marxistische jongerenafdeling van die partij, waaronder voorzitter Sander Claessen. Leuzes als 'Palestine: free from the river to the sea', werden luid gescandeerd, en waren ook nog hoorbaar tot binnen in de rechtszaal. 

Waar de bezetting aanvankelijk breed gedragen leek te zijn onder linkse studentenbewegingen – Jong Groen was bijvoorbeeld aanvankelijk mee betrokken – maakten leden van Comac en PVDA het merendeel uit van de aanwezigen. Toch wil een van de woordvoerders van de bezetting, Hadisha Shoudoueva, die ook lid is van Comac, absoluut niet weten van een zogezegd door Comac gedragen protest. 

Dat er in deze fase van de bezetting dagelijks nog maar een tiental mensen aanwezig zijn op de bezetting, betekent voor Shoudoueva niet dat het protest zou uitdoven. 'Het klopt dat er wat minder mensen aanwezig zijn, maar het zijn dan ook de zomermaanden en sommigen hebben herexamens.'

'De KU Leuven benadrukt dat ze blijft openstaan voor een respectvolle dialoog met de actievoerders, maar gelooft niet dat een dergelijke aanhoudende bezetting daartoe zou bijdragen', zegt ze in een reactie aan Veto. 'Er bestaan tal van constructieve manieren om meningen te uiten en verschillen in standpunten kenbaar te maken. Het einde van de bezetting betekent dan ook geenszins dat er geen ruimte meer is voor uiteenlopende standpunten.'

Dit artikel werd geüpdatet om de reactie van de KU Leuven bij te voegen.

Powered by Labrador CMS