OPINIE MEDIA

De gebroken plaat
van de politieke duiding

'Wanneer duikt de eerste TikTokkende prof op?'

Op de tweede verkiezingsdag van 2024 bleek weer eens hoe inhoudelijk arm de politieke
verslaggeving in Vlaanderen is, schrijft Robin Geukens.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Zondag hadden we weer het genoegen om de diepgravende analyses van professor Carl Devos te mogen aanschouwen op de verkiezingsmarathon van VRT NWS. 'Op het lokale niveau werken de nationale politieke tendensen veel minder door', luidde zijn opzien­barende analyse. Veel nieuws was er dus niet onder de zon, behalve dan de zoveelste bevestiging van de Vossificatie van de samenleving.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet dat de kwaliteit van de politieke verslag­geving daalt. De kwantiteit ervan is evenwel sterk gestegen. Het lezerspubliek is door de jaren heen gefragmenteerd, en er is meer nood aan verschillende soorten bericht­geving. De tijd dat gezinnen een hele avond samen naar dezelfde TV-zender kijken, ligt achter ons. De meeste jongeren slaan geen kranten meer open en onze aandachts­pannes schreeuwen om op maat gemaakt nieuws.

Ook professoren moeten in eigen boezem kijken en hun maatschappelijke taak vervullen

De Vlaamse faculteiten Sociale Wetenschappen puilen uit van degelijke professoren en onderzoekers die duiding kunnen geven bij de politieke actualiteit. Toch voeren de Vlaamse mediabaronieën steeds dezelfde politicologen en zelf­verklaarde experten op. De experten die gevraagd worden zijn steevast degenen die snel en zo simpel mogelijk duiding kunnen geven. Zij die de broodnodige nuance brengen, worden veel minder uitgenodigd. Soms lijkt het alsof weinig onderzoek voeren bijna een criterium is om te gast gevraagd te worden in duidingprogramma's.

Favoritisme en persoonlijke connecties met redacties bepalen in te grote mate wie in praatprogramma's of analyses belandt en wie niet. Zou het niet beter zijn mochten redacties simpelweg eens kijken naar welk onderzoek een professor verricht wanneer ze op zoek zijn naar een expert? En of die überhaupt onderzoek doet?

Ook professoren moeten in eigen boezem kijken en hun maatschappelijke taak willen opnemen. Via pakweg X of TikTok valt een veel groter publiek te bereiken dan de enkelingen die hun wetenschappelijke publicaties lezen. En het betreft nota bene een publiek dat nood heeft aan nieuwe stemmen in het publieke debat. Wanneer duikt de eerste TikTokkende prof op? We mogen blij zijn dat Jonathan Holslag (VUB) met zijn neorealistische analyses terugkeert naar Tienen. Benieuwd wie dat gat in De Afspraak zal vullen.

Robin Geukens is redactiecoördinator en student Politieke Wetenschappen.

Powered by Labrador CMS