NIEUWS GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Burgemeester Mohamed Ridouani behaalt net geen absolute meerder­heid in Leuven

Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) behaalt een historische verkiezings­overwinning in Leuven. Zijn lijst groeit van 25 procent naar 41,7 procent. Groen ziet haar resultaat halveren tot slechts 11,7 procent. Cd&v beperkt de schade met 14,5 procent.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Leuven lijkt helemaal 'mee met Mo' te zijn: burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) behaalt een historische overwinning in Leuven. Met veertig procent van de stemmen springt Ridouani van 14 naar 23 van de 47 zetels. 

Bijna alle andere partijen in Leuven verliezen. Coalitiepartner Groen deelt daarbij het zwaarst in de klappen. De ecologisten zien hun zetelaantal halveren van tien naar vijf. Cd&v –  de andere partij in de coalitie van Ridouani – beperkt de schade en verliest een zetel. Tweede partij in Leuven en grootste oppositiepartij N-VA behoudt haar tien zetels, als je tenminste het onafhankelijke gemeenteraadslid niet meetelt, dat wel op de N-VA-lijst in 2018 verkozen raakte. 

'Het is duidelijk dat de kiezer de kapitein van de ploeg heeft beloond, en niet ons'

David Dessers, Groen-lijsttrekker

Open Vld – dat als Liberaal voor Leuven een lijst indiende – verdwijnt volledig van het toneel in de studentenstad en verliest haar twee zetels.  Vlaams Belang en PVDA behouden elk hun enige zetel. De extremen krijgen zo geen voet aan grond in Leuven.

Verbindende coalitie

'De socialisten hebben in Leuven nog nooit 23 zetels gehaald', reageerde Ridouani op de Grote Markt, met zijn militanten achter zich, die zijn campagneslogan 'Meer met Mo' scandeerden bij zijn aankomst. 'Wat je vooral over dit resultaat moet weten: de Leuvenaar is achter ons verhaal van Vooruit Leuven gaan staan, en onze aanpak van daadkracht en zorgzaamheid.' 

'Het is duidelijk dat de kiezer de kapitein van de ploeg heeft beloond, en niet ons', reageert David Dessers, schepen van Mobiliteit en Groen-lijsttrekker. 'Het is opvallend dat de winst niet naar de oppositiepartijen gaat, maar naar andere meerderheidspartijen (enkel Vooruit, red.). Je kan dus niet zeggen dat de Leuvenaar ontevreden is over het beleid dat we gevoerd hebben. Waarschijnlijk heeft het ons parten gespeeld, dat onze schepenen moeilijke bevoegdheden zoals Mobiliteit en Wonen in handen hadden.'

Oud-LOKO mandataris Lisa Jiroflée (Vooruit) haalt meer stemmen dan Carl Devlies (cd&v), die al sinds 1994 schepen is

'We zijn blij met ons resultaat', zegt Zeger Debyser, lijsttrekker voor N-VA. 'We scoren beter dan veel mensen misschien op voorhand hadden gedacht en zijn afgetek­end de tweede grootste partij van Leuven. 'De N-VA-kopman reikt de hand uit naar burgemeester Ridouani: 'Praat met ons, en dan kunnen we een verbindende coalitie smeden.'

Ook cd&v is tevreden met haar resultaat, zegt lijsttrekker Dirk Vansina. 'Op basis van een peiling waren we vorige maand nog afgeschreven, maar nu staan we er terug.' Ook heeft hij de ambitie om opnieuw mee te besturen: 'Maar de kaarten liggen nu in de handen van burgemeester Ridouani. We kijken ernaar uit welk initiatief hij zal nemen.'

Zo is het nog koffiedik kijken hoe de volgende coalitie in Leuven er zal uitzien. Vooruit komt een zetel tekort voor een absolute meerderheid, maar zal naar alle waarschijnlijkheid wel een coalitiepartner lossen. Vanwege de nieuwe lokale spelregels, mag er ook pas vanaf maandag een intentieverklaring worden uitgesproken voor een nieuwe coalitie. 

'Ik doe een oproep aan burgemeester Ridouani: praat met ons, dan kunnen we een verbindende coalitie smeden'

Zeger Debyser, lijsttrekker N-VA Leuven

Debyser zou in Leuven graag een coalitie zien die ook de Vlaamse krachtsverhoudingen weerspiegelt: 'N-VA en Vooruit zijn de twee grootste partijen in de Vlaamse regering. We hebben daar samen een mooi regeerakkoord geschreven, dat kan hier ook.' Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Vooruit naar N-VA zou kijken, lokaal liggen de politieke verhoudingen immers helemaal anders. 

'Ik ga praten met alle democratische partijen in de Leuvense gemeenteraad', zei Ridouani op de Grote Markt daarover. 'Daarna zal ik een coalitie vormen die een breed draagvlak heeft, en bestaat uit partijen die energie willen steken in het besturen van onze stad.' Meer wou Ridouani daarover nog niet kwijt.

Persoonlijke scores

Mohamed Ridouani mag de overwinning van Vooruit op zijn conto schrijven: als lijsttrekker haalt hij maar liefst 13.219 voorkeursstemmen, ongeveer 3.000 stemmen meer dan in 2018. Ridouani doet het met 23 zetels ook beter dan zijn politieke vader Louis Tobback, die in 1994 de sjerp veroverde met 20 zetels. Ridouani keert zo ook de dalende trend van zijn partij: in 2018 verloor Vooruit ten opzichte van 2012, en ging ze van 16 naar 14 zetels.

N-VA-lijsttrekker Zeger Debyser is de tweede populairste politicus van Leuven met 4.495 stemmen. Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (Vooruit) sluit de top drie af met 3.853 stemmen. Opvallend: oud-mandataris Stad bij LOKO Lisa Jiroflée haalt met 1.355 stemmen op de lijst van Vooruit meer stemmen dan Carl Devlies, die 1.328 Leuvenaars kon overtuigen en al sinds 1994 schepen in Leuven was. 

In peilingen vooraf bleek al dat de weerstand tegen schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) groot is: 33 procent van de bevraagden gaf toen te kennen hem zeker niet als burgemeester te willen. Dat zet zich ook door in het echte verkiezingsresultaat: Dessers haalt 1.333 voorkeursstemmen, minder dan de 1.823 op de nummer twee op zijn lijst, schepen van Wonen Lies Corneillie.

Ook na vandaag blijft Mohamed Ridouani (Vooruit) burgemeester van Leuven.
Powered by Labrador CMS