VOOR JE UITGELEGD VERTEGENWOORDIGING

Zo zit jij mee aan het stuur van de KU Leuven

Decennia aan mondigheid leveren de studenten vandaag medebestuur op aan de KU Leuven. Campusraad LOKO en de Studentenraad spelen daarin de hoofdrollen.

Gepubliceerd

Ooit stonden de studenten met getrokken messen tegenover het rectoraat. Vandaag zit de voorzitter van de studentenraad elke twee weken samen met de rector. Op elk relevant beleidsniveau zit er wel een studenten­vertegenwoordiger. Helaas levert de decennialange emancipatiestrijd van de studenten een ingewikkeld kluwen van een structuur op. Wij maken je wegwijs. 

Eerstelijnshulp

De studentenkringen staan traditioneel het dichtste bij de gewone student. Iedere student kent wel iemand die in het praesidium van de kring van je faculteit of opleiding zit. Sommige kringen zijn verbonden aan een enkele opleiding, zoals Mecenas voor de kunstwetenschappers. Anderen spreken dan weer voor een volledige faculteit, bijvoorbeeld Politika voor alle sociale wetenschappers. Aan het hoofd van een kring staat meestal een praeses, vaak bijgestaan door enkele vicepraesides of coördinatoren.

'Als je goed voorbereid aankomt op een vergadering, luisteren proffen ook beter naar jou'

Lotte Van Marcke, covoorzitter OOR

Je kent hen misschien vooral van hun cursusdienst waar ze je goedkoop handboeken aanbieden of het galabal, maar kringen vertegenwoordigen hun studenten ook op verschillende niveau's. Zo zetelen de praesides van de kringen in de Algemene Vergadering (AV) van de campusraad, LOKO. 

Studeren in Leuven

LOKO (voluit: Leuvense Overkoepelende Kringenorganisatie) is de Leuvense campusraad, die je waarschijnlijk vooral kent van haar beroemde 24 urenloop. LOKO behandelt campusgebonden zaken die alleen betrekking hebben op studenten specifiek in Leuven. 

In haar algemene vergadering (AV) geven alle kringen input aan LOKO over de noden en bezorgdheden van de Leuvense studenten. De mandatarissen van LOKO gaan daar mee vervolgens aan de slag. Zo zetelt LOKO bijvoorbeeld in de raad van bestuur van Alma, en in de duurzaamheidsraad van de KU Leuven. 

Maar misschien dat je LOKO vooral kent van de evenementen die ze organiseert, zoals de beruchte Beiaardcantus. Je hebt overigens ook andere campusraden, bijvoorbeeld Absoc voor de Kulak'ers (de campus van de KU Leuven in Kortrijk), maar LOKO is veruit de bekendste en grootste.

Jouw opleiding

Voor onderwijs moet je bij je Facultair Overlegorgaan zijn, vaak afgekort als FO. Zij vertegenwoordigen jou in de POC van je opleiding, voluit de Permanente Onderwijscommissie. Daarin zetelen zowel professoren als studenten­(vertegenwoordigers). Die commissies komen enkele keren per jaar samen, om de opleiding te bespreken en evalueren. 

Lopen er dingen in je opleiding spaak of zijn er juist bepaalde positieve aspecten die je wil benadrukken? Ga langs op een open onderwijsvergadering, of stuur een berichtje naar de vertegenwoordiger die jouw opleiding behartigt. Hem, haar of hen vind je terug op de website van je FO, of soms ook op hun Instagrampagina. 

'Vaak hebben studenten wel weet van een prof die iets doet wat eigenlijk niet mag'

Lotte Van Marcke, covoorzitter OOR

Fysicastudent Lotte Van Marcke was een van hen, maar is sinds kort covoorzitter van OOR, het FO voor alle wetenschaps­studenten, waarbij ze zich focust op het universitaire niveau. Hoe haar typische week als studentenvertegenwoordiger eruit ziet? 

Haar engagement bestaat uit twee luiken, vertelt ze. 'Dat eerste bestaat uit verga­deringen, en die goed voorbereiden. Als we goed voorbereid zijn, luisteren de proffen immers ook beter naar ons.' 

'Daarnaast steek ik ook regelmatig mijn licht op bij de studenten zélf om te weten waar zij mee bezig zijn', gaat Van Marcke verder. 'Vaak hebben ze wel weet van een professor die iets doet wat eigenlijk niet mag. Dan stuur ik bijvoorbeeld hem een mail om hem erop te wijzen. Tijdens gesprekken met vrienden pik ik soms een ervaring op die ik kan meenemen naar een vergadering.'

'Je kan perfect een passieve studenten­vertegenwoordiger zijn, maar je kan ook proberen een actieve houding aan te nemen en zélf met bepaalde zaken rechtstreeks naar de programmadirecteur gaan. Zo bereik je nog net iets meer', aldus Van Marcke. 

Onderwijs

Aan sommige faculteiten komen de FO’s overeen met de kringen, aan andere dan weer niet. Voor de wetenschapsstudenten overkoepelt OOR alle kringen van de wetenschapsrichtingen, terwijl bijvoorbeeld kring LBK gewoon haar studenten vertegenwoordigt in alle onderwijsraden. Wil je weten hoe dat zit voor jouw opleiding, bezoek dan best even de site van je kring. 

'Sturavoorzitter zijn is vooral veel vergaderen. Al probeer ik toch nog een béétje te studeren'

Mats Muyllaert, Sturavoorzitter 2024–2025

Je FO zetelt ook in de Algemene Vergadering van de Studentenraad (Stura), om samen met andere FO's onderwijsmaterie te bespreken. Met de standpunten die door de AV worden aangenomen, gaan de manda­tarissen van Stura aan de slag. 'Samen met een team vertegenwoordigen we alle studenten in zoveel mogelijk beleids­organen', vertelt Stura-voorzitter Mats Muyllaert.

Stura handelt, in tegenstelling tot LOKO, niet uitsluitend over de studenten in Leuven maar over studenten van de KU Leuven in heel Vlaanderen. Zo zetelt Stura ook in de belangrijkste organen van de KU Leuven, zoals het Gemeenschappelijk Bureau en de Academische Raad. 

Machtige organen

Die twee organen vormen samen de slagader van het beleidsproces aan de KU Leuven. Al verschillen ze beide wel erg duidelijk van elkaar. Het Gemeenschappelijk Bureau (GeBu) kan je een beetje vergelijken met een 'regering', terwijl de Academische Raad (AR) eerder overeenkomt met het 'parlement'. Bij die eerste ligt dan ook de grootste macht: hier zetelt de rector samen met de vice-rectoren, de rectorale adviseurs en de Sturavoorzitter. 

In de Academische Raad zitten heel wat meer mensen: naast de rector en zijn beleidsploeg tekenen ook vier studenten­vertegenwoordigers van Stura, alle decanen, vertegenwoordigers van alle personeels­categorieën en de academische beheerders present.

'Heel veel vergaderen dus', vat Muyllaert al lachend zijn engagement samen. 'Al probeer ik daarbuiten toch nog een béétje te studeren.' Als voorzitter zal hij bij de opening van het academiejaar traditioneel een toespraak namens de studenten houden. Vorig jaar stond die in het teken van toegankelijk en democratisch onderwijs.

Muyllaert zal ook tweewekelijks samenzitten met rector Luc Sels. Of hij daar naar uitkijkt? 'Ook al is het zijn laatste jaar, ik ben er zeker van dat we opnieuw een constructieve samenwerking zullen hebben.'

Powered by Labrador CMS