VOOR JE UITGELEGD TOLEREREN
Wanneer kom je weg met een buis?
Beste eerstejaars, jullie moeten binnen twee jaar geslaagd zijn op al je eerstejaarsvakken. Maar af en toe is een 7/20 toch genoeg.
Zodra je de mijlpaal hebt behaald, begint het goede leven. Dan kan je in de rest van je bachelor nog 12 studiepunten tolereren als je een 8/20 of 9/20 hebt gehaald. Dat kon vroeger al vanaf het eerste jaar, maar precies dat is afgeschaft. Eerstejaars worden voortaan gedelibereerd; ouderejaars (met mijlpaal op zak) mogen nog steeds zelf tolereren.
7/20
De KU Leuven geeft je nog één extra duwtje in de rug. In een uitzonderlijk geval wordt ook een 7/20 gedelibereerd. Maar dan moet het wel gaan over één vak dat jou scheidt van het aangenamere leven van de mijlpaalbezitters. En opnieuw: je gemiddelde moet boven de 50% zitten.
Over studiepunten gesproken: een studiepunt geeft een idee van de hoeveelheid tijd en moeite die je in een vak steekt. Eén studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uren studeren. Elke fase of elk jaar binnen een opleiding bestaat in totaal uit zo'n 60 studiepunten.
De 18 studiepuntenregel
Zoals gezegd: als je na twee jaar studeren niet op alle eerstejaarsvakken geslaagd of gedelibereerd bent, wordt je gedurende zes academiejaren de toegang ontzegd tot deze opleiding binnen alle instellingen van het Vlaamse hoger onderwijs. Je kan wel een andere opleiding – aan de KU Leuven of aan een andere onderwijsinstelling – volgen.
Studenten die zich vanaf academiejaar 23-24 inschreven/inschrijven in een bepaalde bacheloropleiding vallen onder deze regeling, alle studenten die voordien al waren ingeschreven in een bepaalde bacheloropleiding lopen wel enkel risico op één jaar weigering tot herinschrijving.
Met het mijlpaalsysteem lost de KU Leuven een aloude problematiek op: studenten die drie jaar lang een eerstejaarsvak meeslepen
Bovenop deze mijlpaalregeling komt ook nog eens de '18 studiepuntenregel': als je op het einde van je eerstebachelorjaar voor minder dan 18 studiepunten van de 60 bent geslaagd, moet je óók stoppen met de opleiding. Zonder tweede kans. (Voor zij met oudere broers en zussen, dat is de nieuwe naam voor de beruchte '30% CSE'.)
Al drie academiejaren is het fameuze mijlpaalsysteem in werking aan de KU Leuven. Sinds vorig jaar academiejaar komt daar dus ook nog eens het Vlaamse mijlpaalsysteem bovenop, dat grotendeels gebaseerd is op het Leuvense model. Concreet moeten eerstejaarsstudenten in twee jaar tijd slagen op hun eerstejaarsvakken.
De reden? De Vlaamse overheid wil eerstejaars zo snel mogelijk over het eerste jaar heen slepen. Wanneer het je niet lukt om binnen de twee jaar voor al je eerstejaarsvakken te 'slagen', moet je stoppen met de opleiding.
Geen gratis punten
Gelukkig is 'slagen' aan de KU Leuven soms een ruim begrip. In het eerste jaar delibereert de universiteit jouw 8/20's en 9/20's. Er zijn wel een aantal voorwaarden.
Ten eerste moet je puntengemiddelde minstens 50% zijn. Ten tweede mogen de vakken die gedelibereerd worden samen maximum 12 studiepunten wegen. En ten derde moet het delibereren ervoor zorgen dat je in een keer de hele korf eerstejaarsvakken (de 'mijlpaal') behaalt. Als niet aan alle voorwaarden voldaan wordt, wordt niets getolereerd.
Weg met 'de eeuwige student'
De mijlpaal moet 'de eeuwige student' vermijden; elke student moet namelijk binnen een redelijke termijn zijn of haar diploma behalen. Daarmee lost de KU Leuven een aloude problematiek op: studenten die drie jaar lang een eerstejaarsvak meeslepen. Als zij daar dan een derde keer voor falen, moeten ze stoppen en zijn ze die drie jaar kwijt.
Voor wie minder dan zestig studiepunten per jaar of per fase opneemt, zoals studenten met een functiebeperking, werkstudenten of topsporters, bestaan er uitzonderingen op de mijlpaalregeling.
Naast deze eerste mijlpaal volgen later in de opleiding de tweede en de derde mijlpaal: het behalen van je bachelor-, en respectievelijk masterdiploma. Daar zijn nog geen strenge regels aan verbonden.
Dit artikel werd geüpdatet naar aanleiding van de invoering van het Vlaamse mijlpaalsysteem. Daardoor verandert ook het het oorspronkelijke systeem van de KU Leuven.