NIEUWS RANKINGS

KU Leuven zakt licht in nieuwe universit­eits­ranking

De KU Leuven blijft stabiel in twee nieuwe rankings van QS. Op wereldvlak is ze de enige Belgische universiteit in de top 100, maar op Europees vlak zakt ze enkele plekjes.

Gepubliceerd

In een nieuwe jaarlijkse ranking van QS, die de topuniversiteiten in Europa oplijst, zakt de KU Leuven naar de 27ste plaats. Vorig jaar stond de universiteit nog op plaats 20. Wel blijft de KU Leuven de hoogst gerangschikte universiteit van België. Samen met de UGent, die op plaats 47 staat, zijn ze ook de enige genoteerde Belgische universiteiten in de top 50. 

De Angelsaksische universiteiten domineren traditioneel de ranking

Opvallend is dat Oxford University niet langer door QS als beste Europese universiteit naar voren wordt geschoven: die eer valt nu te beurt aan de Zwitserse universiteit ETH. Wel domineert het Verenigd Koninkrijk de top van de ranglijst: plekjes twee tot acht worden bezet doort uitsluitend Engelse universiteiten, zoals de universiteiten in Oxford (plaats 3) en Cambridge (plaats 4). 

De QS World University Rankings van Europa in 2025.

Parameters

De 'QS World University Rankings: Europe 2025' rangschikt de beste Europese universiteiten aan de hand van twaalf parameters. Daaronder vallen als vanouds elementen als academische reputatie en aantal citaties per faculteit, maar sinds kort ook duurzaam­heid. In die laatste doet de KU Leuven het minder goed met maar met een score van 65,4, terwijl ze floreert in haar acade­mische reputatie met een score van 97,9. 

Er klinkt vanuit universiteiten vaak kritiek op rankings, en de manier waarop universiteiten ermee uitpakken

Twee weken geleden peilde QS ook al naar de beste universiteiten op wereldvlak. Daarbij bleef de KU Leuven relatief stabiel, en daalde ze slechts twee plaatsen: van plek 61 naar 63. De UGent staat op plek 169. De eerste universiteit uit de Lage Landen die in de rangschikking opduikt, is de Universiteit van Amsterdam op plaats 55. 

De Angelsaksische universiteiten domineren ook deze ranking: het Massachusetts Institute of Technology (MIT) staat op de eerste plaats, gevolgd door het Imperial College in Londen en de universiteit van Oxford. 

Wetenschappelijk?

De QS World University Ranking is een van de drie grote rankings waarvan universiteiten graag (of juist niet) mee uitpakken met de resultaten. Zo rang­schikken ook nog de Times Higher Education en de Shanghai Ranking de universiteiten wereldwijd. 

Al klinkt er vanuit universiteiten vaak kritiek op die rankings, en de manier waarop universiteiten ermee uitpakken. 'Dat universiteiten en bestuurders ervan de ranking­waanzin blijven dulden, is te gek voor woorden', schreef Rik Vande Walle vo­rig ja­ar nog op X. 

De UAntwerpen communiceert daarom niet actief over rankings, zei woordvoerder Peter De Meyer daarover: 'Het is dus niet zo dat we zwijgen wanneer we achteruit gaan, maar wel een persbericht uitsturen als we een mooie sprong maken.'

'Het gaat om een deelranking waarvoor een aparte methodologie wordt gehanteerd. We nemen er dus akte van', zegt de KU Leuven over de Europese ranking van QS in een reactie aan Veto.

Powered by Labrador CMS