ANALYSE EUROPESE VERKIEZINGEN

Stemmen voor de Europese verkiez­ingen? Zo doe je dat

Binnenkort trekken we met z’n allen naar het stemhokje. Naast federaal en regionaal, zullen we op 9 juni ook op Europees niveau een stem moeten uitbrengen. Waarom is dat belangrijk? En hoe werken die verkiezingen precies?

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

In 't kort:

  • Kijk niet enkel naar de politici en de nationale partijen, maar ook naar de fractie waar jouw partij in zit. Een fractie is een samenwerkingsverband tussen Europese parlementleden met dezelfde politieke overtuiging. 
  • Die vormen het uiteindelijke  Europees Parlement.  
  • De verkozen parlementsleden werken samen met de Raad
  • Het nieuwe parlement kiest vervolgens samen met de Europese Raad een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Hoewel op Europees niveau heel wat belangrijke beslissingen worden genomen, blijkt uit de peiling van Veto dat studenten voor de Europese verkiezingen minder goed weten op wie te stemmen dan voor de federale en de regionale verkiezingen. Ongeveer twee op de tien studenten 'weet het nog niet' in de bevraging. 

Moeilijk om kiezers te overtuigen

Volgens Elise Muir, professor Europees recht aan de KU Leuven, is er bij de Europese verkiezingen sprake van een structureel probleem: 'Nationale politici hebben niet altijd veel interesse in de Europese dimensie van hun werk, ze willen dicht bij de kiezer staan. Dat zorgt ervoor dat de uiteindelijke Europese parlementsleden dicht bij de EU-burgers staan, maar het verlaagt wel de zichtbaarheid van de Europese Unie zelf.'

'Ook vraagstukken zoals de eventuele toelating van Oekraïne tot de EU zijn van groot belang voor de toekomst van Europa'

Steven Van Hecke, professor Europese Politiek (KU Leuven)

Toch blijft het je eigen verantwoordelijkheid om je te informeren, vindt Steven Van Hecke, professor Europese Politiek aan de KU Leuven. 'Dat wordt immers ook verwacht op federaal en Vlaams niveau.'

Waarvoor telt je stem?

'Wanneer je stemt op Europees niveau, stem je voor nationale politici die jouw belangen vertegenwoordigen in het Europees Parlement', zegt Muir. 'Die politici werken met eensgezinden van over heel Europa samen in een Europese fractie.' Dat is een samenwerkingsverband tussen Europese parlementleden met dezelfde politieke overtuiging.

Hoewel de Europese parlementsleden in theorie niet gebonden zijn aan hun eigen nationale partij, vertegenwoordigen ze die toch in zekere mate binnen de EU. Het is dus van belang niet enkel te kijken naar de politici zelf en de nationale partij­programma’s, maar ook naar de programma’s van de grote Europese partijen

Nadat alle stemmen zijn uitgebracht, wordt er een parlement samengesteld. De verkozen parlementsleden werken samen met de Raad – de vakministers van de lidstaten – regel­gevende instrumenten uit. Ze zijn samen dus wetgevend. Die wetten hebben impact op nationaal niveau, en dus ook op ons land. 

Ook kiest het nieuwe parlement samen met de Europese Raad een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat is het uit­voerende orgaan van de EU, dat naast het ontwikkelen van beleid ook instaat voor het handhaven van het Europese wetgevende kader en het vertegenwoordigen van de EU op internationaal niveau. De voorzitter van de Europese Commissie, momenteel Ursula von der Leyen, is een sleutelfiguur in het Europese beleid. 

Defensie, klimaat en migratie zijn allemaal Europese thema's

Het Europees Parlement speelt dus een belangrijke rol binnen een grens­overschrijdend verhaal, waarbij de Europese bevoegdheden anders zijn dan de nationale bevoegdheden. Zo staat de EU onder andere in voor aspecten van digitalisering, migratiebeleid, veiligheid, defensie en klimaat. 

'Ook vraagstukken zoals de eventuele toelating van Oekraïne tot de EU zijn van groot belang voor de toekomst van Europa', zegt Van Hecke. De EU is per slot van rekening een supranationale organisatie die steunt op de samenwerking tussen lidstaten. Dat maakt een aanpak van grens­overschrijdende thema’s op grotere schaal mogelijk.

Zin om je extra te informeren?

Van Hecke en Muir gaven alvast deze tips mee.

Met deze website van het Europees Parlement vergaar je in een mum van tijd de kennis die je nodig hebt om je stem te laten tellen. Naast heel wat algemene informatie, vind je hier ook kennisclips en links naar de partijprogramma’s van de Europese partijen.

Hier vind je de stemtest van het European University Institute. De test is in alle lidstaten van de EU beschikbaar.

Dit is een link naar de grootste Belgische stemtest. Je kan een algemene stemtest doen, of voor één niveau kiezen. Daarnaast vind je op deze site nog heel wat andere nuttige informatie over de verkiezingen.

Als je wil weten wie zoal de opkomende gezichten zijn achter de Europese politieke fracties, is dit zeker een aanrader. In dit debat nemen de kopstukken van de Europees toneel het tegen elkaar op rond de thema’s klimaatverandering, veiligheid en buitenlands beleid, en EU-democratie.

Waarom Europa? blikt maandelijks terug op de belangrijkste Europese topics van de voorbije weken. Ideaal dus als je graag wat meer wil weten over wat er leeft in de EU.

De podcast StemZ van De Standaard, gemaakt door en voor first voters, frist je kennis over de verkiezingen op. Deze aflevering draait specifiek rond wat Europa precies voor jou doet.

Wie meer zin heeft in een uitstapje, kan ook altijd het Europees Parlement of het Parlamentarium in Brussel bezoeken.

Powered by Labrador CMS