artikel> Zwartwerk bij studenten
Zwartwerk op KU Leuven jobdatabank
Studenten komen vaak in zwartwerk terecht, daarom bemiddelt het Student Career Center bij geschillen en biedt de KU Leuven een jobdatabank aan. Deze blijkt echter ook niet helemaal zwart-proof.
Zwartwerk leeft ook hier in Leuven. Vaak kiezen studenten er zelf voor: door zwart te werken omzeil je immers de 475-uren regel en kan je werken zoveel je wil.
Soms komen studenten echter ook ongewild terecht in zwartwerk. Ze zijn niet op de hoogte van hun rechten en komen er soms heel bedrogen vanaf. De jobdatabank van de KU Leuven probeert een platform te zijn waar studenten veilig aan jobs kunnen geraken. Maar zelfs die databank blijkt geen honderd procent zwartwerk-proof systeem.
Een aspect van het probleem is dat studenten vaak niet op de hoogte zijn van de wetgeving en de mogelijkheden. Brigitta De Baets, expert studentenarbeid en medewerker bij het Student Career Center, merkt dat veel studenten door beperkte kennis het zwartwerk in tuimelen. ‘Vaak zijn er dan geen afspraken gemaakt over werkuren of loon.’
‘Ook weten weinig studenten dat ze bij ons terecht kunnen als ze in een problematische werksituatie verzeild zijn geraakt’, vervolgt De Baets. Het Student Career Center biedt gratis bemiddeling en advies aan voor elke werkende student.
In de eerste plaats gaat het Student Career Center dan zelf bemiddelen tussen student en werkgever, vaak is hiermee het probleem dan opgelost. Als de situatie zo niet opgelost geraakt, geeft het centrum de student de raad en hulp om een klacht in te dienen bij de arbeidsinspectie.
Daarnaast heeft het Student Career Center ook een jobdatabank. ‘We proberen via goede informatie over de werkgever de studenten zo aan een veilige job te helpen’, weet De Baets.
Dat er desondanks toch enkelen door de mazen van het net weten te glippen, bevestigt Cassandra*, student aan de KU Leuven. ‘Vorig jaar vond ik een job via de jobdatabank van de KU Leuven. Er waren meteen veel problemen. Hoewel ik er verscheidene keren naar vroeg, gaven ze me mijn contract maar niet. Telkens werd het uitgesteld. Toen ik er met een andere jobstudent over sprak, leek die niet eens te weten dat je dat nodig had, het was haar niet eens aangeboden. Ik heb na twee dagen dan maar mijn contract opgezegd.’
‘Die vacatures komen nooit zomaar in onze databank terecht, wij moeten die altijd zelf fiatteren’, zegt De Baets. ‘Er zijn steeds afspraken naar de werkgevers toe en we kunnen die ook blokkeren, wat we op een jaarbasis een paar keer doen.’
‘Het zou fout zijn om te zeggen dat studenten via ons niet aan zwartwerk geraken’, vervolgt De Baets. ‘Onze manier van werken heeft als gevolg dat er weinig zwartwerk in onze databank aangeboden wordt. Degenen die echt malafide zijn weten dat als er problemen zijn, wij last zullen bieden’, besluit De Baets.
Het belangrijkste is dat studenten zorgen dat ze een contract hebben. ‘Beter een slecht contract dan geen contract’, geeft De Baets nog mee. ‘Het is voor ons altijd makkelijker om te bemiddelen vanuit een geschreven document.’
*Cassandra is een gefingeerde naam