artikel> Sommigen voor altijd, anderen voor een paar jaar
Zeven ex-Reuzegommers niet meer welkom aan KU Leuven
De KU Leuven heeft de tweede tuchtprocedure tegen ex-Reuzegomleden afgerond in beroep. Het Gemeenschappelijk Bureau oordeelt dat zeven van hen voor een paar jaar of definitief uitgesloten worden.
De KU Leuven heeft haar definitieve tuchtbeslissing klaar voor de oud-Reuzegomleden die zich nog aan de universiteit bevinden. Dat was een lange weg – na de fatale doop van Sanda Dia in december 2018 startte de instelling al een eerste tuchtprocedure. Die legde hen een taakstraf op, maar ging niet over tot uitsluiting.
De bal ging pas aan het rollen na het gerechtelijk onderzoek dat deze zomer uitlekte. De universiteit vroeg in augustus inzage in het strafdossier en opende op basis daarvan een tweede tuchtonderzoek. Dat tweede onderzoek bereikt nu, na beroep bij het Gemeenschappelijk Bureau, een eindpunt.
Volgens informatie van VTM NIEUWS zal de universiteit zich geen burgerlijke partij stellen in het strafdossier. De KU Leuven heeft als belanghebbende wel reeds inzage in het dossier. Verder zegt de tv-zender dat al zeker één Reuzegommer naar de burgerlijke rechtbank zal stappen om deze beslissing aan te vechten.
Trial by media
Opvallend: noch de rector, noch de vicerector Studentenbeleid waren lid van de beroepscommissie. Omtrent de tuchtprocedures loopt al langer een gerucht dat rector Luc Sels door de advocaten gewraakt werd na een kritisch interview op Radio 1. Het ad hoc comité telde met de voorzitter van de Studentenraad ook een student.
In oktober werd de zaak ook wereldwijd bekend, toen The New York Times er een artikel over publiceerde. 'De interesse die het verhaal van Sanda Dia opwekte bij onze lezers was enorm', zei Brussel-correspondent voor de krant Matina Stevis-Gridneff in een interview in december. Artikels in Nederlandse en Franse kranten grepen ook onze buurlanden bij de keel.