nieuws> Evenementenfunctie op studentenapp

Welkom bij de Quivr-generatie!

Een nieuwe functie van Quivr houdt je op de hoogte van komende evenementen die georganiseerd worden door studentenverenigingen. Weer een reden minder om Facebook te raadplegen.

Begin dit academiejaar lanceerde de studentenapp Quivr in samenwerking met de Leuvense studentenkoepel LOKO een nieuwe functie. 'Het idee om een evenementenfunctie te ontwikkelen sleept al een aantal jaren aan', vertelt Bo Kleynen, verantwoordelijke van Quivr. 'Tijdens een interne beleidsdag bespraken we de stand van zaken en dachten we: oké, we gaan ervoor.'

Toegankelijker dan Facebook

Het ontstaan van Quivr dateert van 2014. Drie studenten burgerlijk ingenieur vonden Toledo maar onhandig en verzonnen een alternatief: KULApp. Dat deden ze tijdens een hackathon, een evenement waarbij deelnemers in teamverband zo snel mogelijk een prototype moeten ontwikkelen.

De KULApp werd al snel omgedoopt tot Quivr. De makers wilden duidelijk maken dat de applicatie onafhankelijk is van de KU Leuven, zodat ook studenten buiten die onderwijsinstelling gebruik zouden maken van de app. De pioniers waren vanaf het begin erg toekomstgericht met betrekking tot hun product. Het doel was meer dan de student informeren: de ingenieurs wilden het toegankelijker maken dan Facebook, want 'daar vind je niets in terug' (zie Veto 4015).

Het leek alsof het voormalige Quivr-team het dalende succes van Facebook had kunnen voorspellen: sinds 2015 gaat het aantal Facebookgebruikers pijlsnel naar beneden. Michaël Opgenhaffen, professor digitale media en journalistiek aan de KU Leuven, legt uit dat Facebook domein verliest bij de 15- tot 25-jarigen: 'Het is een verloren generatie voor het platform, wat ook zorgt voor een zelfversterkend effect. Hoe minder leeftijdsgenoten er gebruik van maken, hoe minder interessant het wordt voor hun peers.'

Quivr speelt in op dat gegeven, al bekent Kleynen dat dat niet de initiële intentie was. Co-ondervoorzitter Ella Raets voegt daaraan toe: 'Het algemeen motto blijft natuurlijk wel om zoveel mogelijk zaken over te brengen naar de studenten die relevant zijn voor hen. Reclame vermijden hoort daar ook bij.'

Feature na feature

Het Quivr-team is zeker niet van plan om het daarbij te houden. Als er in de toekomst nieuwe ideeën komen, gaan ze die niet laten liggen. Maar momenteel zijn er nog geen concrete plannen. 'Nu ligt de focus op het afschuren van de ruwe kantjes van de evenementenfunctie', zegt Kleynen.

Daarnaast zijn ze ook nog volop bezig met de event feature toe te voegen aan de webapp. Een bewuste keuze zo blijkt, want het merendeel van de studenten gebruikt de telefoonapplicatie. In ieder geval is Quivr al uitgerust met de belangrijkste functie: je kan er namelijk Veto-artikels op lezen.

Powered by Labrador CMS