INTERVIEW RIETJES
'Vreselijk dat je op je hoede moet zijn tijdens het uitgaan': UCLL-studenten over hun drugtestrietjes

Vijf studenten van de UCLL vonden innovatieve rietjes uit om spiking te voorkomen. Hoe kwamen ze op het idee, en hoe combineren ze ondernemen met school?
Vijf studenten Bedrijfsmanagement met de optie KMO & Ondernemen aan de UCLL, Rania Jarnija, Casper Robijns, Arno Desmet, Tara Francois en Gwendoline Bonami, brachten de CHECK-IT rietjes op de markt. Deze innovatieve rietjes sporen GHB en ketamine op in drankjes en bieden zo bescherming tegen spiking.
In kader van hun richting kregen ze de opdracht om een eigen onderneming op te starten en een product te verkopen. Het idee ontstond na een gesprek met de mama van Gwendoline, die zich zorgen maakte over de veiligheid van haar dochter tijdens het uitgaan.
'Een vriendin van mij werd gedrogeerd op een feestje'
Tara Francois, student en medeontwikkelaar CHECK-IT
Zelf zijn de studenten niet overbezorgd wanneer ze uitgaan, maar ze blijven wel op hun hoede. 'Een vriendin van mij werd gedrogeerd op een feestje. Ze ging naar het ziekenhuis en daar bleek dat er GHB in haar lichaam zat', vertelt Tara.
Sindsdien is haar moeder ook bezorgd, en geeft elke keer voor het uitgaan de advies om de drankjes niet uit het oog te verliezen en om geen drankjes van onbekenden aan te nemen. Casper is vooral ongerust over zijn vriendin en zus. 'Wanneer zij uitgaan, vind ik het belangrijk dat ze even laten weten dat ze veilig thuis zijn geraakt', zegt hij.
Eén euro per rietje
De ondernemers weten dat er al verschillende producten op de markt zijn om spiking te voorkomen, zoals cupcovers die je over het glas vouwt. 'Wij wilden toch iets praktischer, een oplossing die voor een breed publiek toegankelijk is. Daarom kozen we voor een rietje: discreet, makkelijk om mee te nemen en eenvoudig te gebruiken.'
Een pakje met vijf CHECK-IT-rietjes kost 4,95 euro, wat neerkomt op ongeveer één euro per rietje. De drugtester zelf is slechts één keer te gebruiken, en daardoor zijn de rietjes toch wel aan de duurdere kant. 'We raden vooral aan om je buikgevoel te volgen', geeft Rania mee. 'Bijvoorbeeld wanneer je je drankje even alleen hebt gelaten, zo hoef je geen twintig rietjes op één avond te gebruiken.' Zo kom je met vijf rietjes ruim toe.

Het gebruik is eenvoudig: je duwt de tester aan het rietje een paar seconden in jouw drankje. Verandert de kleur naar oranje of grijs, dan zit er vermoedelijk GHB of ketamine in het glas. 'Twijfel je over de kleur, dan raden we aan om het drankje voor de zekerheid niet meer op te drinken', aldus Rania.
Na het gebruik van de tester is het aan te raden om deze van het rietje af te halen. 'Er zit een chemisch product op om de drug op te sporen, dat laat je best niet te lang in je drankje zitten.' Het rietje zelf kan wel de hele avond gebruikt worden.
Uitverkocht
Dat er vraag is naar het product, is duidelijk. De rietjes zijn al een geruime tijd uitverkocht. De onderneming kreeg al ruime media-aandacht na verschillende spikingincidenten in onder andere Gent en Kortrijk. In die laatste stad worden twee barmannen verdacht van het drogeren en verkrachten van meerdere vrouwen.
'Door die gebeurtenissen kregen we veel media-aandacht', aldus Tara. 'We kregen plots veel berichten van mensen die ons product willen kopen, maar ook van mogelijke investeerders.' 'We zijn wel geschokt door die gebeurtenissen. De gevolgen van ketamine en GHB zijn heel serieus. Het is vreselijk dat je op je hoede moet zijn tijdens een avondje uit', vertelt Arno.
Studies krijgen voorrang
Vanwege de grote interesse kijken ze of het mogelijk is om de productie uit te besteden. 'Het zelf maken is niet meer combineerbaar met school', legt Capser uit. 'Het is natuurlijk een schoolproject', vult Gwendoline aan. 'Maar we zijn er elke dag mee bezig: op berichten antwoorden, uit de les gaan om telefoontjes op te nemen.'
Naast het project hebben ze nog andere lessen en examens. Die balans vinden is daarom soms toch wel moeilijk. 'Onze studies krijgen uiteraard voorrang', stelt Gwendoline kordaat. Hoewel het schoolproject eind mei afloopt, hopen ze er volgend academiejaar mee verder te kunnen gaan.