ANALYSE OVERLAST TIENSESTRAAT
'Vanaf het moment dat studenten uitgaan is er sprake van overlast'
De Tiensestraat is een drukbezochte uitgaansplek voor studenten. Maar naast het plezier ontstaat er ook narigheid voor de buren. 'Het is zowel binnen als buiten té druk.'
Nachtlawaai en wildplassen zijn dagelijkse problemen door de drukbezochte fakbars op de Tiensestraat. Elke avond trekken ze een massaal aantal studenten aan, wat voor grote drukte en frequente overlast zorgt. Ondanks maatregelen zoals stewards, een verzinkbaar urinoir en uniforme regels blijft een volledige oplossing moeilijk.
'Ze geven al dertig jaar over voor onze deur, ondertussen zijn we het gewend'
Sancta Maria Leuven
's Ochtends vinden de buren – waaronder verschillende handelaren, middelbare school Sancta Maria en een rusthuis – dikwijls glasscherven, braaksel en afval op de stoep. 'Ze geven al dertig jaar over voor onze deur, dus ondertussen zijn we het gewend', laat Sancta Maria weten.
Door de hoogte van de stoepboorden in de Tiensestraat kan de kuisploeg er ook moeilijk passeren, waardoor de straat minder eenvoudig gepoetst kan worden. 'De stoepranden veranderen is natuurlijk zeer lastig en duur voor de stad', zegt Wouter De Block, coördinator evenementen bij studentenkoepel LOKO.
Daarnaast zorgt de 'Heilige Drievuldigheid' ook voor geluidsoverlast. 'De buren ondervinden last van de zware bassen en de elektronisch versterkte muziek afkomstig van de fakbars', aldus studentenflik Gil Vanommeslaeghe. 'Voor de politie is het belangrijk dat de fakbars zich aan het maximale niveau van de muziekvergunningen houden.' Die zitten daar echter geregeld boven, wat tot klachten leidt.
Unieke ligging
In de Tiensestraat bevinden zich op slechts enkele meters van elkaar drie fakbars: De Recup, Politika Kaffee en HdR - ook wel de 'Heilige Drievuldigheid' genoemd. Doordat de drie fakbars zo dicht bij elkaar liggen, manifesteren de problemen van het uitgaansleven zich daar dan ook in drievoud.
Een deel van de verklaring voor hun aantrekkingskracht ligt in hun locatie. Alle drie liggen ze voldoende dicht bij de Oude Markt om aanlokkelijk te zijn voor feestende studenten. 'De kans dat ze ergens binnen geraken is groter door de capaciteit van de drie aangrenzende fakbars', weet Vanommeslaeghe. 'Als de Gnorgl vol zit, hebben ze een lange tocht afgelegd voor niets.'
'Omdat ze in het centrum liggen, is het publiek van de fakbars niet echt kringgebonden. Iedereen komt erop af', zegt De Block. 'Er staan dan ongelooflijk veel mensen buiten, en zo is het zowel binnen als buiten té druk.'
'Soms worden we uitgescholden wanneer we studenten vertellen dat ze van straat moeten gaan'
Steward van fakbar Politika Kaffee
Tijdens het uitgaan in de Tiensestraat komt het daardoor vaak voor dat je een menigte studenten ziet staan op straat. Daardoor wordt de doorgang van de politie, brandweer en ambulance verhinderd. Ook de doorsnee Leuvenaar ervaart er last van.
Tijdens stewardsopleidingen wordt het belang van een lege straat benadrukt. 'Soms worden we uitgescholden wanneer we studenten vertellen dat ze van straat moeten gaan', zegt een steward van Politika Kaffee. 'We houden rekening met het feit dat ze dronken zijn natuurlijk, dus nemen we het niet persoonlijk op', voegt een andere steward daaraan toe.
Tien geboden
Respect voor stewards is een van de tien fakbar geboden die vorig jaar opgemaakt werden via een samenwerking van de politie, fakbars en LOKO. Deze boodschap verscheen op een LED-scherm gedurende de eerste drie weken van het academiejaar.
'Dat is de drukste periode van het uitgaansleven', zegt Vanommeslaeghe. Volgens Chendo Carvers, algemeen beheerder van LOKO, was het scherm een handig aangrijppunt voor stewards om de luide feestgangers tot stilte te manen. De omwonenden hebben bovendien geregeld last van wildplassers. In 2009 heeft de stad geïnvesteerd in een verzinkbaar urinoir. Zowel de stad als de buren waren tevreden over het resultaat ervan.
'Tijdens die uren is er een constante stroom van mensen en dus een constante stroom van overlast'
Gil Vanommeslaeghe, studentenflik Leuven
De fakbars kwamen vervolgens zelf met suggesties voor oplossingen van de wildplasproblematiek aan de straat van aula Pieter De Somer. Zo werd er gekeken om extra straatverlichting te plaatsen. Volgens De Block is het ook beter dat suggesties vanuit de studenten zelf komen. 'Ze staan directer in contact met het uitgaansleven en merken daardoor overlast beter op.'
De stad, LOKO, politie en fakbars komen samen om eventuele oplossingen voor de overlast in de Tiensestraat te bespreken. Zo wordt er gewerkt aan een druktebarometer om de mensenmassa's buiten en binnen de fakbars tegen te gaan. Zowel Recup, HdR als Politika Kaffee wensten niet te reageren aan Veto.
Later uitgaan
Leuven is een studentenstad met honderdduizend inwoners en minstens vijftigduizend studenten. Het studentenaantal blijft elk jaar stijgen. 'Vanaf het moment dat studenten uitgaan is er sprake van overlast', zegt Vanommeslaeghe. Ze steken elkaar aan om te roepen, plassen en braken wild en respecteren de slapende buurtbewoners niet.
Daar komt bij dat de piekuren voor het uitgangsleven de afgelopen jaren zijn verschoven: studenten gaan steeds later uit. Vaak wordt er eerst nog 'voorgedronken', of een 'pré' gehouden. Studenten spreken af op kot en drinken voor het uitgaan. Volgens Carvers houden studenten daar rekening mee. 'We zijn ons ervan bewust dat we later uitgaan dan vijf jaar geleden, waardoor we niet luidkeels op straat zouden moeten staan roepen.'
'Complexe situaties hebben complexe oplossingen nodig'
Gil Vanommeslaeghe, studentenflik Leuven
Tegenwoordig vertrekken studenten tussen twaalf en twee uur 's nachts richting de oude markt. Van drie tot vijf uur 's ochtends gaan ze dan weer terug naar hun kot. 'Tijdens die uren is er een constante stroom van mensen en dus een constante stroom van overlast', aldus Vanommeslaeghe. De Leuvense politie patrouilleert ook meer op drukke uitgaansavonden.
De Tiensestraat is een van de straten waar studenten 'doortrekken', waardoor er veel feestvierders passeren. Die menigte vermengt zich met de studenten die willen uitgaan in de fakbars gelegen op de Tiensestraat. De drukte op de Tiensestraat valt hen daarom moeilijk te verwijten, vindt Vanommeslaeghe. 'Het blijft de taak van de stewards om iedereen die passeert te sensibiliseren, maar volledig stil krijgen ze het niet.'
Vanommeslaeghe geeft toe dat de overlast nooit echt zal verdwijnen. 'Complexe situaties hebben complexe oplossingen nodig. De buren hebben er begrip voor. Desondanks weten ze dat ze altijd het recht hebben om de politie te bellen. We zullen dan proberen tegemoet te komen.'