artikel> Survival of the fittest?

Tweede editie obstakelloop survival of the student

Obstakelruns winnen steeds meer aan populariteit. LOKO sport speelde handig in op deze trend met de organisatie van hun tweede Survival of the Student.

De Survival of the Student is een obstakelloop georganiseerd door LOKO. Het evenement is aan zijn tweede editie toe en trok zowat 1300 deelnemers.

Het concept van een obstakelloop is eenvoudig: de deelnemerslopen langs een parcours en komen langsheen hun weg obstakels tegen. Die kunnen variërenvan klimtuigen over balken tot zelfs eenpassage door de Dijle.

De vraag blijft natuurlijk waarom je jezelf aan zo een helsebeproeving zou onderwerpen. “Voor de uitdaging,” antwoordt een groepjeingenieursstudenten meteen in koor. “Het gevoel dat je krijgt wanneer je definish bereikt, wetende dat je al die hindernissen hebt overleefd, isverslavend. Het is ook afwisselender dan gewoon gaan lopen”

Gewoon gaan

Andere studenten halen dan weer het samenhorigheidsgevoelaan. “Ik werd volledig uit mijn comfort zone getrokken en dan is het leuk datje samen met je vrienden die obstakels overwint. We bleven samen tot de finishen moedigden elkaar aan. Zeker op het einde was dat nodig. Ik dacht bij dielaatste hindernis ‘dit kan ik’, maar mijn spieren zeiden nee. Dan is het leukdat je vrienden je helpen,” aldus Louise, een studente economie.

Voorbereiding? Ik heb net een Dürüm aangeboden gekregen en geweigerd omdat ik moest gaan lopen.

Een Tom, psychologiestudent, haalt ook de locatie aan alseen belangrijke factor: “Het is leuk dat je hier mensen kent en dat de omgevingvertrouwd is. Dat is eigenlijk de voornaamste reden waarom ik meedoe.”

Wat is dan het geheim van een loop? “Geheim?” Puft eeningenieursstudent die geregeld in obstakelruns meeloopt. “Gewoon verstand opnul en gaan. Zulke evenementen kan je niet indelen. Trouwens, het is niet echteen wedstrijd, deelnemen is sowieso belangrijker dan winnen.”

Laagdrempelig

Met zijn tien euro inschrijvingsgeld is de Survival of theStudent ook een stuk goedkoper dan zijn concurrenten. “Je merkt inderdaad datdie andere obstakellopen, die zeventig of tachtig euro inschrijvingsgeldvragen, professioneler georganiseerd zijn. Maar dat is geen probleem, we hebbenons echt geamuseerd,” zegt een groepje Nederlandse studenten. “Trouwens, tieneuro is dik oké, wij zijn ten slotte Hollanders,” voegen ze er met een knipoogaan toe.

Tien euro is dik oké, wij zijn ten slotte Hollanders

Een groepje Nederlandse studenten.

Die lage prijs zorgt er voor dat het evenement heellaagdrempelig wordt, wat voor een gevarieerd deelnemersveld zorgt. Ervarenobstakellopers kruisen de degens met studenten die voor het eerst kennis makenmet de sport. “Op zich merk je daar weinig van,’ zegt Joeri, studentbiomedische wetenschappen. “Er zijn wel groepen die voorbijcrossen om hun tijd kunnenhalen. Die hadden bij de hindernissen ook een air van ‘ik kan dit elke dagdoen’. Maar ik ben niet zeker of dat ervaren obstakellopers waren of gasten diegewoon graag competitie aangaan.”

Dat merk je ook aan de verschillende voorbereiding die dedeelnemers maakten. Velen zeiden af en toe eens te lopen, de meer ervarendeelnemers doen dit zelfs in het bos, waarbij ze natuurlijke hindernissenzoeken. Een andere student, die voor de eerste keer meedeed, had het vooralover de opofferingen die hij maakte: “Ik heb net een Dürüm aangeboden gekregenen geweigerd omdat ik moest gaan lopen, dat was mijn voorbereiding (lacht).”

Powered by Labrador CMS