artikel> 'Het is mogelijk om het tij te keren'

Tips voor een duurzame studententijd

Twee weken geleden verzamelden 25.000 betogers zich op de straten van Brussel om te betogen voor een beter klimaatbeleid: een bottom-up boodschap. Maar wat kan jij als individu doen?

Gepubliceerd

'Code rood voor de mensheid', reageerde de huidige secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, op het klimaatrapport dat in augustus werd uitgebracht. Zo'n 234 wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwen ons dat de klimaatopwarming sneller gaat dan verwacht. Een Vlaamse auteur van het klimaatrapport, Joeri Rogelj, benadrukt dat we daarom nu actie moeten nemen.

Er wordt ook op de inzet van studenten gerekend. Een duurzaam studentenleven leiden houdt in dat je wordt voorzien in je behoeften, zonder dat de toekomstige generaties moeilijkheden zullen hebben met zich te voorzien in hun eigen behoeften. Hoewel de term het lijkt vrij te geven, hoeft zo'n levensstijl helemaal niet duur te zijn.

Veto vroeg aan haar volgers op Instagram welke tips zij hebben om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De antwoorden zijn niet ver te zoeken.

In je bord

'Vegetarisch eten' was de meest voorkomende reactie op de oproep die Veto op Instagram plaatste. Sommigen gingen dan weer een stap verder en laten elk soort dierlijk product weg. Als iedereen een plantaardig dieet zou aannemen, zouden we 75% minder landbouwgrond nodig hebben dan we nu gebruiken. Maar dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan.

Voedselverspilling zorgt voor een wereldwijde uitstoot van acht procent

Je hoeft jouw hele eetpatroon echter niet meteen om te gooien, want een enkele veggiedag per week heeft al een grote impact. Om daarvan een duurzame gewoonte te maken, grijp je best niet elke week naar dezelfde groenteburger. Na de eerste maand zal je die al kotsbeu zijn, en hij zal ook nooit aan de verwachting voldoen als vleesvervanger; hij zal altijd anders smaken.

Zoek dus niet naar een alternatief voor het stuk kip op je bord, maar wees creatief met peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten. Die eiwitbommetjes stoten voor dezelfde hoeveelheid proteïnen minder broeikasgassen uit. Zo is het niet alleen vriendelijk voor de aarde - en de dieren - maar voor je portemonnee.

Als je geen creatieve kok bent, maar wel zin hebt om eens wat anders te eten, installeer je best de app Too Good To Go op jouw telefoon. Het voedsel dat restaurants en winkels aan het einde van de dag normaal gezien zouden weggooien, worden via deze applicatie verkocht voor een spotprijsje. Op deze manier wordt voedselverspilling, die zorgt voor een wereldwijde uitstoot van acht procent, tegengegaan.

Daarnaast kan je ook zoveel mogelijke lokale producten eten, en volgens het seizoen. Een groente- en fruitkalender kan je vinden op velt.be. Zo staan pompoenen en spruitjes op de lijst tijdens de maand oktober.

Zorg voor de planeet en voor jezelf

Een duurzame levensstijl heeft niet alleen voor de planeet een positieve impact, maar ook jij hebt er profijt van. Een plantaardig dieet kan een aantal aandoeningen tegengaan, vooral hart- en vaatziekten, diabetes, nierproblemen en een hoge bloeddruk. Ook beweging is daar een goede remedie voor.

Dankzij een campuskaart kan je voor een prijsje tijdens het weekend met de trein naar huis gaan. Zet 'taxi mama' je op zondagavond weer terug af op kot? Vraag dan aan vrienden in de buurt of ze een lift nodig hebben. Zo rijden er minder auto's en staan je vrienden bij jou in het krijt voor als ze weer eens lesnotities nodig hebben.

Een menstruatiecup gaat vijf tot vijftien jaar mee

Nog een tip om de afvalberg te verkleinen wanneer Moeder Natuur haar maandelijks bezoekje brengt: een menstruatiecup. Een vrouw werpt in haar leven zo'n 90 kg maandverband en 60 kg tampons in het restafval. Een cup is een investering, die op de lange termijn ook goedkoper is. Afhankelijk van het merk, en de verzorging, gaat die vijf tot vijftien jaar mee. Daarnaast zorgt het ook voor gemak, omdat je de menstruatiecup zo'n twaalf uur lang kan inlaten.

Groen achter de oren

Zelfs tijdens het pintelieren kan je rekening houden met milieu: koop een bak bier in plaats van blikjes. Als je steeds een bierkrat op kot hebt staan, moet je ook geen Cara Pils kopen aan een duurdere prijs in de nachtwinkel. Na het nachtje uitgaan, kan je het leeggoed naar een supermarkt brengen voor het statiegeld. Veto zet je niet aan om alcohol te drinken! Maar als je het doet, dan kan het ook duurzaam.

Daarnaast is er ook een duurzaam project tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leuvense Studentenkoepel (LOKO), de KU Leuven en de studentenclubs: herbruikbare bekers kunnen voortaan aangekocht worden voor feestjes in plaats van papieren bekers of glazen.

Wegwerpmaatschappij

De fast fashion-industrie zorgt ervoor dat klanten mee zijn met de nieuwste trends door een voortdurende productie. Massa's klerencollecties worden tegelijkertijd gemaakt en getransporteerd, zodat die zo snel mogelijk in de winkels hangen, en aan een goedkope prijs kunnen worden verkocht.

Helemaal 'in' zijn heeft echter ook een keerzijde aan de medaille: wereldwijd veroorzaakt de modeindustrie maar liefst tien procent broeikasgasuitstoot per jaar. Dat is meer dan de internationale lucht- en scheepvaart samen.

De duurzaamste kleding is degene die al in je kast hangt

Bovendien heeft 'snelle mode'-kleding helemaal geen goede kwaliteit. Moet je nu al die kleren dumpen en enkel nog slow-fashion stukken kopen? Absoluut niet! De duurzaamste kleding is degene die al in je kast hangt. Een tip om daar extra lang van te genieten is eentje waar je mama zeker niet om zal klagen: minder de was doen. Het slingeren in de trommel, door het water en de zeep, zorgt voor slijtage. Hang je kleren daarom even op aan een kapstok en laat ze verluchten als ze een beetje ruiken. Zo komen er ook minder microvezels in de oceaan terecht, en verbruik je minder water.

Natuurlijk is het fijn om af en toe iets nieuws te kopen. Veto lezers raden daarom aan om eens een kijkje te nemen in de tweedehandswinkels in Leuven: De Kringwinkel, Think Twice, Cyaankali en De Kapstok zijn enkele voorbeelden. Soms is het even zoeken voordat je matcht met een kledingstuk, wat de voldoening van een stijlvolle vondst des te groter maakt. Zeker als je dan de kleine prijsjes bekijkt!

Als je daar het geduld niet voor hebt, is een clothing swap een leuk alternatief. De jas die jij beu bent, kan een kledingstuk zijn waar een vriend(in) al lang naar op zoek is, en omgekeerd. Een kledingruil is niet alleen een duurzame én goedkope manier om garderobe aan te vullen, het is ook nog een goed excuus om al je vrienden op te trommelen voor een drankje.

Leuven circulair

Op 16 oktober, International Repair Day, lanceerde de stad Leuven twee initiatieven; LeuvenFixt en Repair Hub. Het eerste is een digitaal platform waarop je je kapotte, technologische toestellen kan registreren om een hersteldiagnose te krijgen. Daarna kan je aan de hand van de online hulp, of samen met een hersteller het apparaat fiksen. De herstellers maken deel uit van netwerkorganisatie Maakbaar Leuven, en organiseren maandelijks een repair café in Heverlee, Wijgmaal of HAL 5.

'Meer dan de helft van de CO₂-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het produceren en verwerken van materialen'

David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid

De Repair Hub is een vergelijkbaar concept: elke tweede zaterdag van de maand kan je terecht in het Low Tech Lab om materiële ondersteuning te krijgen om je toestellen te repareren. Er wordt ook geëxperimenteerd met wisselstukken.

'De herstelinitiatieven passen binnen het kader van 'Leuven circulair', een strategie om de stad klimaatneutraal te maken', aldus David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid (Groen). 'Meer dan de helft van de CO2-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het produceren en verwerken van materialen.'

Future proof

Ten slotte kan je jezelf ook steeds bijscholen over de klimaatverandering. Onlangs werden er workshops, lezingen en theater georganiseerd op Future Proof: Dis/connect in de Maakleerplek (aan de Vaartkom). Binnen de festivalsfeer stonden participanten stil bij zichzelf en de duurzame oplossingen die ze kunnen bieden.

Veto vroeg aan Gerlinde Meeus, medewerker van Broederlijk Delen en organisator van Future proof, wat voor haar de beste tip is om een duurzaam studentenleven te leiden. Haar antwoord was klaar en duidelijk: 'Ga aan de slag als vrijwilliger of jobstudent bij een duurzaam initiatief. Als jongere kun je al erg veel betekenen om je steentje bij te dragen aan een nieuw systeem. Jij bent de toekomst. Als je mee ervoor zorgt dat de verandering in gang wordt gezet, is het mogelijk om het tij te keren.'

Powered by Labrador CMS