artikel> Loop niet verloren in Leuven, volg Veto

Tips & tricks voor de nieuwe student

Aankomen in Leuven is altijd een spannend moment, in corona-tijden nog meer. Maar niet met deze bloemlezing van handige tips en tricks!

Gepubliceerd

Blokhulp

Als student ben je in de eerste plaats iemand die studeert. Op verschillende plaatsen kan je terecht om je studeerervaring te verbeteren. In de bibliotheken en leercentra kan je een rustig plaatsje vinden om te studeren. Om het coronaproof te houden, werken ze momenteel met reservaties. Niet vergeten te reserveren dus!

Daarnaast zijn de apps Quivr, Blackboard en UCLL aan te raden om op te hoogte te blijven van je uurrooster, notificaties van de docenten, openingsuren van de bibs, maaltijden in de Alma en de nieuwste Veto-artikels.

'Let op voor studentenspitsuren op vrijdag en zondag en vermijd zo overvolle treinen'

Amber, student Logopedie

Je studiemateriaal vind je bij de cursusdienst van je opleiding of in de Acco. Met een Acco-aandeel bespaar je heel wat geld, vraag dat dus tijdig aan! Sommige boeken zijn ook tweedehands of online te bestellen. Ook in printshops kan je soms cursussen kopen, of readers en papers laten afdrukken.

Bij verschillende organen kan je terecht voor je persoonlijke ervaringen met onderwijs. Iedere faculteit heeft een team studiebegeleiders dat je specifiek kan adviseren voor jouw opleiding. Bij de Dienst Studieadvies vind je zowel persoonlijke studiebegeleiding als groepstrainingen rond stress, plannen en meer. UCLL-studenten zijn voor studiebegeleiding welkom bij de studentendienst van hun campus.

'Als het een hoorcollege is, is het de berg niet waard'

Toon, student Sociaal werk

Verschillende faculteiten voorzien ook Peer Assisted Learning, waar je samen met ouderejaarsstudenten je vakken onder de loep neemt. Ten slotte is het belangrijk om te vermelden dat studenten een stem hebben in het onderwijsbeleid via LOKO, Stura en de studentenvertegenwoordigers van hun opleiding.

Je staat er niet alleen voor

De start van het studentenleven is niet voor iedereen even makkelijk. De stress van het onbekende kotleven in combinatie met nieuwe lesvormen en sociale contacten vraagt wat van een student. Je kan echter op verschillende manieren ondersteund worden! Zo zal je studentenvereniging bijvoorbeeld ongetwijfeld evenementen organiseren om eerstejaars met elkaar in contact te brengen.

'Investeer in een goede agenda, bureaustoel en hoofdtelefoon, zeker met online lessen!'

Merel, student Politieke Wetenschappen

Daarnaast hebben zowel het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven als de Studentendienst van de UCLL een breed aanbod van betaalbare psychotherapie, waar ze studententhema’s zoals stress, faalangst en piekeren behandelen.

Aan het studentengezondheidscentrum kan je makkelijk op consultatie bij de huisartsen, je kan je er ook laten vaccineren. De Sociale Dienst van de KU Leuven voorziet financiële bijstand voor alle Leuvense studenten via extra toelages, leningen en voorschotten, maar kan ook een bemiddelende rol bij conflicten opnemen.

Fietswijsheid

In Leuven zijn auto's de zwakke weggebruikers, zeggen ze al eens. Op de spitsuren zien de straten zwart van studenten — te voet of op de fiets. Fietsen huren, kopen en herstellen kan bij de Velo, DIY Fietsatelier en het Fietspunt. Voor kleine herstellingen heb je op verschillende plaatsen de Velo Fix Stations en het Fietspompnetwerk.

'Als je het gevoel wil hebben dat je aan Hogwarts studeert, moet je eens in de Ladeuzebib gaan zitten'

Willem, student Economie

Beveilig je fiets goed, want gestolen fietsen zijn een iets te courante ervaring! Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er allerhande regeltjes gelden voor fietsers, die veel studenten pas door schade en schande leren. De politie controleert al eens sterk op fietsers die de verkeerde richtingen rijden, of niet verlicht zijn. De belangrijkste eenrichtingsstraten zijn de Tiensestraat en de Blijde Inkomststraat. Ook mag je niet fietsen in het Stadspark of overdag op de Diestsestraat!

Welverdiende ontspanning

Studenten zijn natuurlijk nog steeds gewoon mensen: ook wij verdienen plezier en rust. Daarop is Leuven uiteraard voorzien. Dankzij de sportkaart (€27) van de KU Leuven en UCLL kan je bijvoorbeeld een heel jaar aan tientallen sporten deelnemen. Tegenwoordig is dat wel op reservatie.

'Soms is zelfzorg een plastic zak in je rugzak steken voor als je fietszadel natgeregend is'

Alicia, student Biochemie

Voor wandelingen of gezellige fietstochtjes hoef je gelukkig niet te reserveren: neem eens een kijkje in de Abdij van Park, de Kruidtuin, het Groot Begijnhof en de bossen van Arenberg! Het Dijlepark is de romantische plek bij uitstek.

Daarnaast is het voor kunstliefhebbers aangeraden een cultuurkaart (€20) aan te schaffen. Hiermee heb je vaak gratis toegang en allerlei kortingen in het Leuvense culturele gebeuren. In het Depot komen al eens grote artiesten spelen, maar vind je ook repetitieruimtes, zaalverhuur en muzieklessen.

'Niet bang zijn om iemand aan te spreken die alleen zit in de aula, de Alma of waar dan ook'

Freeke, student Sociologie

Ook in STUK zijn repetitieruimtes en allerlei tentoonstellingen. Verder staat STUK iedere zondag klaar met (gereserveerde!) jazz. Voor een fijne filmavond moet je in cinema ZED of de Kinepolis zijn. Bij beide cinema's kan je bovendien kortingskaarten aanvragen voor studenten.

Wining and dining

De smaak wil natuurlijk ook wat. De grootste horeca-aanraders zijn de Werf voor de gezelligheid en de Quetzal voor de chocolade. In de Muntstraat vind je smaken van over heel de wereld en aan de Panaché staan dagelijks lange rijen voor broodjes. Zonder studenten zou Takeaway al lang failliet zijn gegaan: laat dat nu niet gebeuren!

'Ooit zal je pret op het toilet van een slechte kebab moeten doorstaan'

Jorden, student Psychologie

De Alma stond bekend als het studentenrestaurant met (soms min of meer) goedkope maaltijden. Eén ding stond vast: Alma-slaatjes raadt iedereen ten stelligste af! Tegenwoordig vind je er niets meer dan broodjes, soep en pastabekers aan marktprijzen. En misschien wel de hoeksteen van het studentenbestaan is De Muur, waar je zo zonder te bestellen een frituursnack uit de muur kan kopen.

Bij fakbars konden we tot voor de coronacrisis terecht voor een stevige nacht stappen, nu is alles omgetoverd tot een gezellig café waar je nog steeds onvergetelijke momenten met vrienden kan beleven. Opnieuw: vergeet niet te reserveren met je bubbel en neem je studentenkaart mee!

Dan nog een eervolle vermelding: poezenliefhebbers moeten eens een koffietje gaan drinken in Mont Café waar de kat Monty rondloopt om te knuffelen met klanten!

Powered by Labrador CMS