nieuws> Goedkoopste maaltijdprijs wordt 3,95 euro

Terug naar de oude Alma... met een duurder prijskaartje

Na de blunder van vorig jaar hanteert Alma een gelijkaardig prijzensysteem als voor de pandemie. Maar de prijzen zelf blijven niet constant. De goedkoopste maaltijd stijgt wederom met 20 cent.

Gepubliceerd

'De hoofdopdracht van Alma is en blijft om de studenten lekkere, gezonde, gevarieerde en betaalbare voeding aan te bieden', aldus Daniel Lips, CEO van Alma. Tegen Veto klopt hij zich op de borst dat Alma dit academiejaar maaltijden zal voorzien onder de vier euro. 'Door lekkere en gezonde voeding aan een goedkope prijs te verkopen, nudgen we studenten om gezonder te eten.'

De prijzen van die gezonde maaltijden zijn deze keer niet bepaald door Alma, zoals dat vroeger ging. In het nieuwe businessmodel doet KU Leuven dat, in samenspraak met de Leuvense studentenkoepel (LOKO). Die gaf via een smaakpanel in augustus ook input over de gerechten zelf.

Vol-au-vent en spaghetti are back

Alma keert terug naar het prijzensysteem van voor de coronacrisis. De goedkoopste categorie komt op 3,95 euro, voor maaltijden van de middelste klasse betaal je 5,30 euro en de duurste maaltijd wordt 7 euro. Dat is respectievelijk 20, 10 en 10 cent duurder dan in 2019.

'Alma is mainstream'

Daniel Lips, CEO Alma

Binnen een bepaalde categorie kan je kiezen voor een vegetarisch of vlees- of visgerecht. Elke Alma zal opengaan en zal dezelfde warme maaltijden aanbieden, zowel vegetarische als traditionele. Dat geldt dus ook voor Alma 2. De populaire gerechten zoals vol-au-vent en spaghetti komen ook weer terug. Die behoren tot de middelste prijscategorie (5,30 euro).

'Alma is mainstream', geeft Lips toe. 'Het is een van mijn grote dromen om in te spelen op gepersonaliseerde voeding, door bijvoorbeeld ethische overtuiging of medische redenen, maar dat vraagt een grotere technologische ondersteuning. Het is dus nog niet voor morgen.'

Er komt geen disruptieve verandering in het aanbod van broodjes en andere snacks, en ook de prijzen blijven er constant – een smos is nu eenmaal een klassieker. Wel hoopt Lips om in de toekomst definitief de 'vette mayonaise en saladesauzen' te kunnen bannen en net als de warme maaltijd te evolueren naar lekkere, gezonde varianten.

Alma's website zit ook in een nieuw jasje. Studenten met speciale wensen of noden kunnen er aanvinken welke maaltijden voor hen geschikt zijn. De nieuwe openingsuren zijn er ook te vinden.

Ondanks dat alle Alma-restaurants weer zullen openen, gebeurt dat op enkele campussen met een vertraging. Door het wereldkampioenschap wielrennen is de stad moeilijk toegankelijk. De Alma's op Arenberg en Gasthuisberg deden al op 20 september de deuren open en bieden de eerste dagen maar een beperkt aantal maaltijden aan. Andere Alma's en de foodcorners (zoals het Academisch Kwartier of Groep T) blijven nog even gesloten tot op de eerste dag van het academiejaar.

Geschiedenis vorig jaar

Het vorige academiejaar ging van start met een grote inschattingsfout. Studenten betaalden plots zes euro voor een maaltijd, die standaard ook soep of een stuk fruit bevatte. Samen met de broodjesverkoop behaalde Alma slechts 16% van de inkomsten die ze normaal omzetten.

'Drie generaties moeten hun weg naar de Alma nu herontdekken'

Daniel Lips, CEO Alma

De oorzaak voor die forse daling was voor Lips niet helemaal duidelijk, maar het lag volgens hem alvast niet aan de hogere prijs. In een vorig interview met Veto vertelde de CEO dat er eenzelfde daling in verkoop van de snacks was, hoewel die prijzen niet waren aangepast.

Dit academiejaar keert Alma terug naar het systeem van drie prijscategorieën in de hoop de grote massa terug te lokken. Of dat zal lukken is een vraagteken. 'Niemand kan in de toekomst kijken', reageert Lips. 'Tijdens deze moeilijke periode hebben studenten leren hun plan trekken. Drie generaties moeten hun weg naar de Alma nu herontdekken.'

Wanneer het vorige academiejaar van start ging, respecteerde Alma de strenge coronamaatregelen via een reservatiesysteem. Dat zullen ze vanaf 27 september voorlopig niet meer doen.

Powered by Labrador CMS