NIEUWS STUDENTENVOORZIENINGEN

Stuvo breidt uit: vier nieuwe locaties

Vanaf dit academiejaar bevindt de dienst Studentenvoorzieningen zich op vier verschillende locaties in Leuven: Arenberg, Gasthuisberg, leercentrum Agora en het Van Dalecollege.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Studenten kunnen de dienst Studentenvoorzieningen vanaf nu op vier locaties in Leuven raadplegen. Ze krijgen er hulp bij vragen over onder andere studiefinanciering, op kot gaan en zowel fysieke als mentale gezondheid. Die verandering komt er na het succes van de lokale Stuvo in Arenberg. Sinds februari 2022 konden studenten er terecht door het pilootproject dat daar was opgezet.

De opdeling in verschillende locaties is een poging om Stuvo laagdrempeliger en toegankelijker te maken op campus Leuven. 'Op andere, kleinere campussen kent iedereen elkaar', vertelt Ann Gaublomme, directeur van KU Leuven Stuvo. 'Door die kleinschaligheid is het makkelijker voor studenten om hulp te zoeken en doorverwezen te worden naar de juiste hulpverleners.'

Faculteitsgebonden

Aan elk van de locaties zijn een reeks faculteiten verbonden. Arenberg en Gasthuisberg werden aangenomen als de ideale plek voor een eigen Stuvo-afdeling, omdat ze elk een duidelijke campus vormen in Leuven. De faculteiten in het centrum liggen verdeeld over het Van Dalecollege en leercentrum Agora.

Het streefdoel blijft dat iedere student bij elke lokale Stuvo terecht kan

Sofie Ooms, voorzitter LOKO

'Die connectie met de faculteiten is belangrijk', benadrukt Gaublomme. 'Studieloopbaanbegeleiders binnen de faculteit zijn vaak het eerste aanspreekpunt, maar ze zijn niet alwetend.' De lokale Stuvo's beschikken over een multidisciplinair team. Daarom is het belangrijk dat de doorverwijzing naar de juiste Stuvo-medewerker vlot verloopt, volgens Gaublomme.

Bovendien kunnen de lokale Stuvo's zo ook meer voeling krijgen met de specifieke noden van studenten verbonden aan hun faculteiten. 'Het streefdoel blijft dat iedere student bij elke lokale Stuvo terecht kan', benadrukt LOKO voorzitter Sofie Ooms. 'Maar we merken ook dat kringen vaak met specifieke vragen komen, afhankelijk van hun opleiding.'

Dialooggroep

De werking van een lokale Stuvo wordt besproken in een dialooggroep. Dat is een vergadering waar alle kringen, de faculteiten, LOKO en Stuvo-vertegenwoordigers deel van uitmaken.

Daarnaast is er ook ruimte voor andere vormen van evaluatie en communicatie. 'Elke lokale Stuvo krijgt een aparte LOKO-mandataris aangewezen, die een continue opvolging garandeert', vertelt Ooms. De verschillende lokale Stuvo's staan onderling ook nog steeds in contact. Ze duiden net zoals LOKO een Stuvo-teamcoach aan per lokale Stuvo.

Powered by Labrador CMS