artikel> Marleen vertrekt, belofte om arbeidsvoorwaarden te respecteren
Studentenprotest Sociale School eindigt met compromis
Drie weken lang protesteerden studenten tegen het ontslag van restaurantmedewerkster Marleen. Aan die actie komt nu een einde. Een compromis lijkt bereikt, al zal Marleen wel vertrekken.
De afgelopen drie weken waren de studenten van de UCLL (University Colleges Leuven-Limburg) campus Sociale School in Heverlee in hevig protest. Uit onbegrip voor het ontslag van restaurantmedewerkster Marleen Van Loock weigerden de studenten om nog in het studentenrestaurant te eten en tekenden ze massaal een petitie die het ontslag veroordeelde. De actie droeg de slagzin ‘We eten met ons hart’.
Ontslag
Vandaag wordt die actie eindelijk stopgezet. De reden: er is een compromis bereikt met restaurantuitbater Horeservi. Maar omdat Marleen het vertrouwen in de uitbater verloren is, heeft ze besloten niet aan te blijven.
Nadat Horeservi het studentenrestaurant overnam van vorige uitbater Alma, kreeg Marleen te horen dat ze niet meer als vaste werknemer in dienst zou kunnen blijven. Ze kreeg wel een veel minder voordelig alternatief van tijdelijke contracten op andere hogescholen aangeboden. Van werkzekerheid was zo geen sprake meer. Dit nadelige voorstel heeft Marleen dan ook geweigerd.
Compromis
Gisterenavond zaten de actievoerders, Marleen, Horeservi en de vakbond samen voor een overleg. Ze bereikten een compromis, maar toch zal Marleen vertrekken, na het uitdoen van haar opzegtermijn. Omwille van de actie kreeg Marleen een beter, maar nog steeds minder voordelig, contract aangeboden, waarbij ze wel nog op de Sociale School kon blijven. Na het voorval is echter het vertrouwen tussen haar en Horeservi weg, waardoor ze niet meer wil blijven. De actievoerders haalden wel enkele actiepunten binnen.
‘We zijn voor enkele actiepunten gegaan die ook ruimer zijn dan Marleen’, vertelt Peter Raymaekers, docent aan de Sociale Hogeschool en auteur van de protestpetitie. ‘We willen dat de uitbater bij zo’n aanbesteding de contracten en de arbeidsvoorwaarden van het personeel in het vervolg zal respecteren.’
‘Ten tweede zal er een restaurantcommissie ingesteld worden die het huidige contract met de uitbater zal opvolgen op kwaliteit en personeelsomstandighededen’, vervolgt Raymaekers. ‘Ons laatste punt is dat we een verbintenis zijn aangegaan met de directie van de UCLL rond de criteria van die aanbesteding, waarbij dus goed nagedacht wordt over zowel duurzame als sociale criteria.’
De actie is er dus niet in geslaagd om Marleen op de Sociale School te houden. ‘We hopen wel dat we er zo voor hebben kunnen zorgen dat zoiets zeker niet meer kan voorvallen!’ besluit Raymaekers.