REPORTAGE SURVIVAL OF THE STUDENT
Samen obstakels overwinnen op Survival of the Student

Heb je altijd al door de Dijle willen waden? Dan is Survival of the Student het evenement voor jou. Studenten vertrekken om de beurt in kleine groepjes en leggen een parcours van vijf kilometer af. Daarbij moeten ze obstakels met ijskoud water, hoogte en modder trotseren.
Een groep doorweekte studenten schuift op woensdag 2 april aan in de rij om een tank te beklimmen. Op de achtergrond klinken geweerschoten. De studenten kruipen onder camoprintmazen, over banden en beklimmen tenslotte met de hulp van een soldaat een tank.
Dat speelt zich niet af in een bootcamp van het leger, maar op de achtste editie van Survival of the Student: een vijf kilometer lang obstakelparcours, georganiseerd door LOKO Sport, Apolloon en TSD. Het is geen competitie, winnaars zijn er niet, enkel afgematte studenten die na afloop heel tevreden zijn.
Springen, klimmen en met modder gooien
Doordat de tijd niet wordt gemeten, kunnen deelnemers zelf beslissen hoe serieus of lichtvoetig ze de vijf kilometer afleggen. Dit jaar deden maar liefst 1200 studenten en obstakelparcoursliefhebbers mee voor de ticketprijs van 15 en 22 euro.
Het evenement gaat door op het Sportkot en het Arenbergkasteelpark. Over de vijf kilometer zijn er verschillende obstakels verspreid. De deelnemers kunnen er zich uitleven door te springen op luchtkastelen, over duizelingwekkende hoge houten constructies te klimmen en met modder te gooien.

In witte t-shirts — sommige met modderhandafrukken erop — waden de jongeren door een beek. Enkelen lopen hand in hand, anderen spetteren elkaar nat. De luidsprekers schallen muziek, onderbroken door aankondigen dat de nieuwe groep, of wave zoals ze het noemen, aan de start moet gaan klaarstaan. Aan de rand van het water juichen de supporters de deelnemers toe.
'Ik ga zeker weer meedoen volgend jaar'
zonnebadende student
Een studente die net de Dijle overstak geeft aan dat ze het parcours wel uitdagend vindt: 'Als het wat moeilijker verloopt, kan ik rekenen op mijn vriendinnen die me aanmoedigen. Zonder hen zou ik echt blijven steken bij sommige obstakels.' Het parcours werkt als een bonding moment, zo negeren twee vrienden de band en plonzen samen in de vijver van Arenberg.
Na van een springkasteel te springen nemen de studenten hun snack en drankje in ontvangst. Met geschaafde knieën en blauwe plekken begeven ze zich naar de douches, waarna ze uitgeput op het grasveld neerploffen. 'Ik ga zeker weer meedoen volgend jaar', geeft een zonnebadende student mee.
