artikel> Geluid gedempt, camera aan: studeren geblazen!

Samen, maar dan anders: online studeren

Met het sluiten van de bibliotheken schieten online studieruimtes als paddenstoelen uit de grond. Studenten vertellen dat ze door de online sociale druk beter studeren, maar ook mensen leren kennen.

Nu bibliotheken enkel nog voor internationals en studenten in sociale nood hun deuren openen, moet de fervente bibganger elders soelaas vinden. Als oplossing bestaat nu de virtuele KU Leuven bibliotheek, alsook de Letteren Studiebib, de bibliotheek van MindMates en videobellen studenten onderling.

De KU Leuven bibliotheken heropenen hun virtuele studieruimte. Door je in te schrijven via het portaal, krijg je automatisch toegang tot het Toledo-vak dat op je startpagina verschijnt. Deze bibliotheek is 24/7 geopend en toegankelijk voor alle KU Leuven studenten. 'Vorig weekend zijn we gestart met 4 man, maar op andere dagen zitten er gemiddeld een 10-tal studenten in de bib. Het fluctueert doorheen de week', verklaart Cédric Aesseloos, student Geneeskunde.

'De regels zijn dezelfde als in de gewone bibliotheek - geen maaltijden eten voor de camera, bijvoorbeeld. Bij het inschrijven vermelden ze wel dat je altijd je camera aan moet hebben en microfoon gedempt moet houden, maar in de praktijk gebeurt dat eerste helaas niet altijd. Een voordeel is wel dat er geen achtergrondgeluid is zoals in de fysieke bib. Mijn productiviteit is dus wel hoger in de virtuele bib dan zonder een dergelijk initiatief', vertelt Cédric.

Prille bib-vriendschappen

Daarnaast organiseert KOCO Letteren ook een Letteren Studiebib. Anders dan de algemene, virtuele bib is deze ‘maar’ open van 8 tot 22u en beschikbaar via een zoomlink. Hoewel er gemiddeld minder dan tien studenten tegelijk samen studeren, worden er toch al bib-vriendschappen gevormd. 'Ik heb al een nieuwe kennis en zij heeft me al gestuurd dat ze in de 'letteren bib' zat. Dat gaf wel een beetje druk. Vorige week heb ik opvallend meer gestudeerd door die 'verplichte' aanwezigheid', vertelt Marie Coppens, studente Taal- en Letterkunde.

Ook hier gelden algemene regels: de camera mag aan, maar de microfoon moet gedempt blijven. 'Via die zoomlink kan je ook chatten, dus soms wensen we elkaar succes en dat is wel fijn. Ik vind het ook een meerwaarde om volk te zien studeren, zonder mondmaskers, in een kot of thuis. Ik voel me niet alleen met bergen werk als ik zie dat anderen ook bezig zijn', legt Marie uit.

(Mind)Mates

Ook op de Chillzone van MindMates vinden studenten elkaar terug om samen werk te verzetten: de online bibliotheek is 24/7 geopend en ontvangt vaak tot twaalf studenten tegelijkertijd. 'Er hangt hier ook een leuke sfeer: je moet de server eigenlijk in zijn geheel zien. Ik wissel vaak tussen de kruidtuin, een plaats waar je een praatje kan slaan met elkaar, en de bibliotheek', schetst Jasmina Sandhu, studente Psychologie. Hier zijn toezichthouders aanwezig in de vorm van MindMates of buddy’s die soms mee studeren in de studieruimte.

Naast georganiseerde evenementen videobellen studenten onderling ook nog steeds met vrienden om een oogje in het zeil te houden, of simpelweg om elkaar gezelschap te bieden tijdens het leren. Op die manier wordt de anderhalve meter virtueel overbrugd.

Powered by Labrador CMS