analyse> Leuvense nachtleven wapent zich voor de winter
Pintjes aan een euro verleden tijd in de fakbar
De verschillende crisissen raken ook de Leuvense horeca. Sommige fakbars trokken vorige week hun prijzen al op. Het uitgaansleven wapent zich voor de winter.
Donkere wolken hangen boven het Leuvense nachtleven. De energiecrisis en de verhoogde prijzen in de grondstoffensector baren de Leuvense horecazaken en fakbars zorgen. Bij beide is er vastberadenheid te over, maar een doorrekening naar de klant wordt steeds moeilijker te vermijden. De fakbars staan er nog net iets beter voor dan de rest van de horeca.
Prijsstijgingen
We spraken met fakbars 't Elixir, Gnorgl, Doc's bar, Sportzak, Recup, Fak Letteren en Politika Kaffee. Elke fakbar heeft een specifieke financiële situatie. De rekening doorschuiven naar de klant ligt bij elk van hen gevoelig, maar toch moesten sommige faks noodgedwongen hun prijzen optrekken.
De prijs voor een pint in een fakbar ligt momenteel tussen de 1,20 en 1,50 euro. Geen enkele fakbar biedt ze lager aan. Fakbar t' Elixir kon vorig academiejaar nog pintjes aanbieden aan 1 euro en was daarbij de goedkope uitzondering. Tegenwoordig kost een pint er toch 1,20 euro.
'Mensen denken soms dat een prijsstijging alles zal compenseren, dat is niet het geval'
Willem Van Rijn, uitbater van Rumba
De ene fakbar draagt al wat meer bagage uit coronaperiode mee dan de andere. Een aantal fakbars trokken daarom het afgelopen academiejaar al hun prijzen op, en behielden die simpelweg voor het huidige werkingsjaar. Een aantal van hen, zoals de Sportzak of de Recup, hadden immers ook dure verbouwingen achter de rug. Die vielen vaak samen met de coronagolven, waardoor de tijdelijke sluiting qua timing voor hen een meevaller bleek.
Zuinig leven
De fakbars die we spraken, verklaarden er over het algemeen financieel goed voor te staan, ondanks de moeilijke coronaperiode die ze achter de rug hebben. De grondstoffencrisis treft de fakbars vooral indirect. Stijn is voorzitter van fakbar Recup: 'De grootste reden voor onze verhoogde prijs is de algemene bierprijs. De grote brouwers zijn stukken duurder geworden', verklaart hij.
Het volk stroomt later toe dan gewoonlijk
Wel moeten de fakbars proberen hun eigen verbruik in te perken. Vooral wat stroom betreft, is voorzichtigheid aangewezen. 'Vroeger deden we al onze feestlichten al aan van zodra de avond begon, maar voortaan zullen we daarmee wachten tot de fakbar goed gevuld is', vertelt Tom Vangronsveld van fakbar 't Elixir. Bij Fakbar Letteren letten ze al een tijdje op het verbruik, die lijn zetten ze daar simpelweg voort.
De vloek van het voordrinken?
'Vorig jaar kon je om twaalf uur 's nachts nog denken "het wordt een rustige avond", maar een halfuur later stond de fak plots vol', vertelt Mathis Dumery van Politika Kaffee. Niet alleen bij Politika merkten ze vorig jaar dat het volk wat later op de avond pas toestroomde.
Een mogelijke oorzaak zouden zogenaamde voordrinks of kotfeestjes kunnen zijn. Zelfs vergeleken met een fakbar blijft bier uit de supermarkt immers stukken goedkoper. Met mogelijk nog bijkomende prijsstijgingen in het vooruitzicht dit najaar, zal het aantal voordrinks allicht alleen maar toenemen.
Het beheer van de Doc's Bar vermoedt niet dat studenten nog later zullen arriveren in de fakbar vanwege de prijsstijgingen: 'Onze prijzen zijn nog steeds door en voor studenten. Ook vorig jaar bleven mensen nog voldoende bestellen aan de toog.'
'Het mag gezegd worden: studenten waren iets minder respectvol dan vroeger'
Mathis Dumery, voorzitter Politika Kaffee
Studentenflik Gil Vanommeslaeghe verklaart ook geen duidelijke toename in voordrinks of kotfeestjes te hebben vastgesteld. 'Naar ons aanvoelen is de situatie hersteld naar de toestand van voor corona', stelt hij, al benadrukt hij dat er pas tegen januari cijfers voorhanden zullen zijn.
Overlast
Dat het uitgaansleven hevig heropleefde begin 2022, onderschrijven alle fakbars. De opkomst lag hoog, met name in de zogenaamde 'centrumfakbars' in de binnenstad. 'Knaldrang' bleek bij alle fakbars het sleutelwoord.
'Maar het mag gezegd worden', stelt Mathis Dumery van Politika Kaffee, 'dat de studenten iets minder respectvol waren dan vroeger.' Daar gaan sommige andere fakbars mee akkoord.Het Politika Kaffee is een centrumfakbar, wat een mogelijke verklaring is. Het beheer van de Doc's Bar had bijvoorbeeld minder last: 'Wij liggen wat meer aan de rand, en ons publiek is vaker een vertrouwd publiek. Dan heb je minder dat probleem.'
Studentenflik Vanommeslaeghe merkte zelf geen opmerkelijk verschil: 'We zijn dan ook veel bezig met sensibilisering in samenwerking met de fakbars.' Zo volgt er in oktober de jaarlijkse sensibiliseringscampagne van studentenkoepel LOKO.
'Ondernemers wachten met een bang hart hun factuur af'
Johan Geleyns, schepen bevoegd voor horecazaken
De verschillende fakbarbeheerders houden zich echter bewust bezig met overlast. Bij fakbar de Gnorgl stijgen de prijzen van de zware bieren, omdat ze ook bij hun leverancier duurder zijn geworden. 'Daartegenover halen we de prijs van frisdrank omlaag', vertelt LBK-praeses Wander de Nies, 'onze visie is duidelijk: we willen een alcoholcultuur niet promoten.'
'Vergeet ons niet'
Net als de fakbars heeft de Leuvense horeca goede maanden achter de rug. 'Maar de huidige crisis roept veel vraagtekens op', vertelt Leuvens schepen voor horecazaken Johan Geleyns. 'Ondernemers wachten met een klein hart hun facturen af.'
Volgens hem krijgt de huidige crisissituatie er nog twee bijkomende uitdagingen bovenop: enerzijds is het 'terraskesweer' gedaan en zal de opkomst in cafés sowieso dalen, anderzijds daalt bij de bezoekers de koopkracht. De grote vraag is dus in hoeverre mensen op hun budget zullen letten, en of een cafébezoek iets is wat men snel zal laten vallen.
Willem van Rijn, uitbater van Rumba, denkt niet dat studenten zich snel zullen weghouden van het nachtleven. Maar een gelijke opkomst of niet, de vaste kosten blijven oplopen. 'En wat mensen dan snel denken, is dat een prijsstijging dat dan wel zal compenseren', vertelt Van Rijn, 'maar dat is niet het geval: als je zaak niet meer interessant is voor studenten vanwege een hoge kost, dan verlies je dubbel zo hard.'
'Hopelijk vergeet men ons niet'
Het beheer van Doc's Bar
De fakbars geloven ook niet dat de opkomst zou dalen. Als de crisis echter aanhoudt, zal men toch niet lang dezelfde prijzen kunnen behouden. 'Wat wel kan gebeuren is dat studenten sneller zullen opteren voor de goedkope opties in onze fakbars en dat ze de cocktails en dergelijke laten liggen', vertelt Vangronsveld van 't Elixir.
Hoe dan ook gaan de fakbars vastberaden de winter tegemoet: 'Het wordt een uitdaging, dat zeker, maar we geloven dat het goedkomt', zegt Kobe Hendrickx van de Sportzak. De beheerders van de Doc's Bar besluiten: 'We blijven voor en door studenten ons uiterste best doen, hopelijk vergeet men ons niet.'