artikel> "Met honderd deelnemers zitten we aan ons plafond"

Op het studentencongres: lijntjes op je cv cashen

Een honderdtal vrijwilligers uit kringen en andere verenigingen bezochten vorige week het studentencongres van LOKO. De infosessies werden goed onthaald, het slotdebat trok nauwelijks volk.

Elk jaar organiseert de Leuvense Overkoepelende Kringenorganisatie LOKO haar Studentencongres, een dag vol workshops en discussiemomenten voorstudent-vrijwilligers. “Vroeger was het vooral bedoeld voor mensen uit dekringen, maar sinds een paar jaar proberen we alle vrijwilligers aan tespreken,” zegt Niels Decoster, stafmedewerker Vorming van LOKO.

Zelf schuiven we aan bij de workshop rond een positiefklimaat door Jochen van de Pedagogische kring. De deelnemers wisselen actieftips uit. De Landbouwkring (LBK) legt de nadruk op het vrijwillig engagement, terwijl Vlaams Technische Kring (VTK) erophamert dat je geïnteresseerd bent in vrijwilligers en hun persoonlijkeachtergrond.

Twee van onze groepsgenoten, Koen en Victor zijn niet zoenthousiast over de workshop. Over de sessie rond onderhandelen zijn ze welmeer dan te spreken: “We weten nu bijvoorbeeld dat je altijd best met twee naareen onderhandeling trekt.”

"We weten nu dat je altijd best met twee naar een onderhandeling trekt"

Koen en Victor, presidiumleden Historia

Ideeënbox

Ook Silke Kerstens, secretaris-elect van LBK, is tevredenover het congres. “Je komt samen met andere kringen. Wij zorgen er wel voor datde opkomende en huidige ploegen nauw contact houden, maar echt nieuwe ideeënontstaan op plaatsen als hier.” Vooral de online ideeënbox vond ze een geslaagdidee.

Een paar uur later trekken we naar een andere workshop. Dezekeer is de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) gastheer voor een uurtje rondhet beleidsplan en de jaarplanning. Meteen krijgen we er een paar in de handengeduwd, van een beduimeld A4’tje tot iets dikkere exemplaren met een fancylay-out.

Conclusie na wat brainstormen? Het ideale beleidsplan isgoed gestructureerd, bevat realistische doelen en voor de rest niet te veeltierlantijntjes. “Leuk en interessant,” klinkt het van de deelnemers, “maar watmeer informatie over hoe je jaar in te delen had mooi geweest.”

"Niet iedereen is even fel bezig met het volgende werkingsjaar"

Niels Decoster, stafmedewerker Vorming LOKO

Van het honderdtal deelnemers dat present tekende op deworkshops, bleven er een pauze en een paar broodjes later maar elf over op hetslotdebat. Zij mochten hun vragen rond studenten en engagement afvuren op vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink,zijn projectmedewerker Lieze Steensels, Jens Warrie van Universitaire Parochie(UP), coördinator van het buddyproject Mohamed Ridouani en Wim Fyen vanondernemersplatform LCIE.

Al snel stellen de debaters het publiek gerust: de jeugd vantegenwoordig is nog steeds geëngageerd, maar anders dan vroeger. “Jongerenwillen zich gerichter inzetten, meer projectmatig en voelen waar ze mee bezigzijn,” stelt Ridouani vast.

Steensels krijgt een aantal vragen over het portfolio dat deKU Leuven binnenkort wil invoeren (zieVeto 4222). Het zou jongeren vrijwilligerswerk doen uitoefenen, puur om huncv bij te spijkeren. Warrie is formeel: “Wie enkel een lijntje op zijn cv wilcashen, is niet op zijn plaats als vrijwilliger bij UP.”

Niels Decoster kijkt op het debat, ondanks de bescheidenopkomst, tevreden terug. “We trekken steeds meer alle verenigingen aan,” klinkthet, “niet alleen de kringen. Met honderd deelnemers zitten we aan hetzelfdeaantal als vorig jaar en ook een beetje aan ons plafond. Het blijft een lesdagen nog niet iedereen is al zo fel bezig met het volgende werkingsjaar.”

Powered by Labrador CMS