artikel> Vraag me naar mijn beleidspraatje

Op ‘Ask Me Anything’ stellen studenten vragen aan Torfs en Tobback

Het lange leven van een journalist: vragen verzinnen en voorschotelen aan de bekleders van de macht. Maar op maandag 27 februari was het aan jullie, de studenten.

Gepubliceerd

Na een minder geslaagde editie van het studentenpraatcafé bedacht LOKO (Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie) een nieuw concept om verschillende prominenten het vuur aan de schenen te leggen: Ask Me Anything.

Elke student kon op voorhand vragen stellen via de website, en vragen van andere studenten liken. De Leuvense beleidsmakers kregen één minuut om de vraag te beantwoorden – of om rond de pot te draaien.

Een bloemlezing van de markantste antwoorden.

Burgemeester Louis Tobback

Tobback (sp.a) is al langer burgemeester dan de meeste studenten oud zijn, en hij blikt op deze periode met tevredenheid terug. Als mooiste verwezenlijkingen noemt hij stadsontwikkeling, cultuur en een meer kosmopolitische mentaliteit.

Andere vragen waren kritischer, maar werden enigszins afgewimpeld. De reeks branden wijt Tobback aan ‘een samenloop van omstandigheden’ in ‘oude, verlaten gebouwen’, maar een oplossing formuleerde hij niet. Ook de gevaarlijke verkeerssituatie aan de kruispunten van de Maria Theresiastraat blijkt geen prioriteit. Met ‘hou je aan de regels’ en ‘wij hebben geen kennis van zware ongevallen daar’ is de minuut al gauw volgepraat.

De burgemeester lijkt niet gewonnen voor meer inspraak voor studenten in de vorm van studentenstemrecht. ‘Maar sluit je aan bij een politieke partij – liefst bij de goei.’ Waarop de aftelklok op rood sprong.

UCLL-directeur Marc Vandewalle

Bij een vraag over de spreiding van de studieplaatsen voor hogeschool- dan wel universiteitsstudenten in Leuvense bibs merkt Vandewalle op dat ‘segregatie van studenten in studieruimtes’ vermeden moet worden. Hij benadrukt dat de hogeschool UC Leuven-Limburg samen met KU Leuven de bezettingsgraden van de bibs moet analyseren en zo eventuele capaciteitsuitbreiding moet onderzoeken

Schepen Bieke Verlinden

Schepen van studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a) kreeg brave vragen – zo mocht ze antwoorden dat ze zich niet stoort aan ratelende rolkoffers van studenten op weg naar Hotel Mama. Oef! Ook legde ze haar kotenbeleid uit. Ze wees op de doelstelling om de komende tien jaar alle studentenkamers preventief te controleren.

Hoeveel de stad verdient aan fietsboetes? Nul euro

Jean-Paul Mouchaers, hoofdcommissaris politie Leuven

Hoofdcommissaris Jean-Paul Mouchaers

Hoeveel de stad verdient aan fietsboetes? ‘Nul euro’, zegt Mouchaers, korpschef van de politiezone Leuven. ‘Het geld gaat niet naar de stadskas maar naar de schatkist. Je moet enkel een retributie betalen als je fiets moet worden overgebracht naar een stalling.’ Burgemeester Tobback vult aan met een knipoog: ‘Dus als je iets doet, zorg dat het een GAS-boete waard is. Daar hebben we tenminste iets aan.’

Vicerector Rik Gosselink

Had u twee miljoen, wat zou u dan doen? ‘Meer geld naar Veto,’ grapt vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink, ‘om de kwaliteit te verbeteren.’ Maar vooral naar personeel van studentenvoorzieningen, zo blijkt. ‘De afgelopen jaren is de druk enorm toegenomen: sociale dossiers, gezondheid voor studenten, studieadvies, studeren met een functiebeperking …’

Een andere bezorgdheid van de studenten zijn te hoge prijzen van Acco-cursussen. ‘We werken aan het project maximumfactuur (project waarin voor elke richting geprobeerd wordt de totale kostprijs in te schatten, red.) om de studiekosten in de hand te houden. De studenten krijgen hierin een stem’, zegt Gosselink.

Studentenstemrecht? Sluit je aan bij een politieke partij – liefst bij de goei

Louis Tobback, burgemeester Leuven

Rector Rik Torfs

De voornaamste prominent was uiteraard de rector van de KU Leuven, Rik Torfs. Hij verdedigde de strengere CSE-regel (uitsluiting van de opleiding bij het niet behalen van 30% studievoortgang in het eerste jaar, red.) en beklemtoonde een goede oriëntering.

De beslissing om de opleiding slavistiek af te schaffen kwam ook ter sprake. Torfs wees op de ‘noodzakelijke besparing’ en stelde dat de faculteit Letteren zelf een plan mocht voorleggen. Hij benadrukt dat de juiste beslissing op het juiste niveau genomen moet worden. en legt zo de verantwoordelijkheid van de besluitvorming (studenten en bepaalde docenten werden niet geconsulteerd) bij Letteren. Zelf pleit Torfs evenwel voor ‘medebestuur’ en ‘meer transparantie’ in de toekomst.

Op de valreep nog een luchtige, maar niet minder prangende vraag voor de rector: ‘Heeft u al overwogen om uw beleidsberichten niét te verzenden op de dag van de bekendmaking van de examenresultaten?’ Torfs’ antwoord: ‘Ja. Toen ik de vraag kreeg. En dan dacht ik: misschien moeten we dat eens op een andere dag doen.’

Bekijk de filmpjes met de antwoorden op het YouTubekanaal van LOKO.

Powered by Labrador CMS