nieuws> Nieuwe campusfinanciering op de agenda

Nog niet meteen een Alma op elke campus

Aan de ene KU Leuven krijg je nog heel andere voorzieningen dan op de andere. De universiteit werkt nu aan een visie over alle campussen heen. Het is de vraag wat er gebeurt met de hogescholen.

Gepubliceerd

In september heeft de KU Leuven haar partnerhogescholen uit de Stuvoraad gehaald. Voortaan praten zij dus niet meer mee over KU Leuven-studentenvoorzieningen. Studentenvoorzieningen zijn bijvoorbeeld huisvesting, Alma's, fietsverhuur of studentenpsychologen.

De beslissing was een positieve keuze, benadrukt Ann Gaublomme, directeur van KU Leuven Studentenvoorzieningen. 'We hadden nog geen forum om na te denken over onze visie op studentenvoorzieningen voor alle KU Leuven-studenten.' De universiteit blijft intensief samenwerken met de hogescholen via het Expertiseforum, een orgaan van de Associatie KU Leuven.

'Thomasmorisering'?

Waarom zaten die hogescholen oorspronkelijk in de Stuvoraad? Op de KU Leuven-campussen buiten Leuven zijn zij belangrijke partners van de KU Leuven. In Brussel, Gent en Brugge staat de lokale hogeschool volledig in voor de studentenvoorzieningen van KU Leuven-studenten. Op alle andere campussen is er een vorm van samenwerking.

'De dienstverlening hangt nu nog te sterk af van op welke campus je zit'

Pepijn Nollet, voorzitter Studentenraad KU Leuven

Het is geen geheim dat dat niet overal vlot loopt. Twee jaar geleden nam de KU Leuven studentenvoorzieningen op campus Geel en De Nayer (Sint-Katelijne-Waver) voor een groot deel over. Wanneer we haar de zaak voorleggen, benadrukt Gaublomme dat dat ook op vraag van Thomas More, de lokale hogeschool was. 'Wij hebben dat niet alleen beslist. Blijkbaar speelde er een historiek.'

Hoewel Gaublomme de beperktere samenwerking in Geel en De Nayer positief evalueert, is het niet de bedoeling om overal minder intensief samen te werken met de hogescholen. De nieuwe Stuvoraad is wel een kans om in de toekomst te kijken of 'in elke campus wel het ideale samenwerkingsmodel van kracht is'. 'Maar de dialoog over welk model we waar willen, moet zelfs nog beginnen.'

Meerjarenplan

Wat er wel op de planning staat: een meerjarenplan tegen juni. De Studentenraad wil dat campusstudenten zo gelijkwaardig mogelijk behandeld worden. 'De dienstverlening hangt nu nog te sterk af van waar je studeert', verwoordt voorzitter Pepijn Nollet het. 'We willen niet dat iedereen op elke campus exact hetzelfde krijgt, maar we willen wel een degelijk minimum aan dienstverlening.'

Een student die studeert aan campus Brussel, maar in Leuven op kot zit, kan nog steeds geen beroep doen op voorzieningen in Leuven

Ann Gaublomme, directeur KU Leuven Stuvo

Gaublomme spreekt liever niet over een minimum. 'Het is zeker niet de bedoeling om een checklist op te leggen aan elke campus', zegt ze. Het gaat eerder om het kader waaraan voorstellen op de campussen getoetst worden. 'We kunnen dan voorstellen beluisteren en adviseren vanuit het KU Leuven-meerjarenplan.'

Wie bepaalt en wie betaalt?

Tweede heikel punt dat in juni wordt afgeklopt, is een nieuw financieringsmodel. 'De huidige financiering is organisch gegroeid, waardoor het een heel ontransparant geheel is geworden', vindt Gaublomme.

Het model zorgt voor obstakels. Zo kan een student die studeert aan campus Brussel, maar in Leuven op kot zit, nog steeds geen beroep doen op voorzieningen in Leuven. Er is wel al een oplossing voor Alma-maaltijden en de cultuurkaart.

Belangrijke vraag: wat met diensten die ontwikkeld en betaald zijn in Leuven, maar wel beschikbaar zijn voor alle KU Leuven-studenten? Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbod aan online afstudeerbegeleiding.

Wie mag beslissen over de koers van die projecten? Enkel de ontwikkelaar of betaler, of ook de andere campussen? Gaublomme wil daar niet ingaan op de details, omdat de besprekingen nog lopen.

Powered by Labrador CMS