nieuws> Stap dichter bij kleinere afvalberg
Niet meer elk jaar een andere studentenkaart
Volgend jaar krijgt elke KU Leuven-student een nieuwe studentenkaart, en dat ineens voor vijf jaar. Een hele besparing voor het milieu én de portefeuille van de KU Leuven.
50.000: zoveel kaarten beoogt de universiteit jaarlijks te besparen met de komst van de duurzame studentenkaart. In september dit jaar zullen wel nog alle 62.000 KU Leuven-studenten een kaart met een QR-code ontvangen bij hun inschrijving. Als organisaties die scannen, zullen ze informatie over jou te zien krijgen.
Als scannen niet mogelijk is, zullen je naam en foto dienen als alternatieve manier voor verificatie. De universiteit ziet er geen problemen in: 'In dit digitale tijdperk mogen we veronderstellen dat er altijd wel iemand in het gezelschap beschikt over internetverbinding om de QR-code te scannen', klinkt het bij KU Leuven. 'Indien dit toch voor problemen zou zorgen, rekenen we op een volwassen afhandeling van de situatie.'
Privacy
Om privacy te garanderen, zullen enkel je initialen zichtbaar zijn. Daarbij komen ook nog de instelling en campus waaraan je studeert. Verder zullen bepaalde abonnementen, zoals je sport- en cultuurkaart, worden weergegeven. De huidige apparatuur bij bijvoorbeeld een sportfaciliteit is al voorbereid om de nieuwe code te scannen en je toegang te verlenen tot de activiteit.
Recyclage van de kaarten zal niet mogelijk blijven vanwege de ingebouwde chips
Kunnen derden die gegevens dan niet misbruiken? De verantwoordelijkheid ligt bij hen om de gegevens correct te verwerken, zegt de KU Leuven. 'Instanties die de kaart scannen, zoals musea, zijn zelf verantwoordelijk voor een correct beleid omtrent gegevensbescherming en privacy', aldus de universiteit.
Meegaan met de tijd
De KU Leuven draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De duurzame studentenkaart is maar een klein deel van het duurzaamheidsbeleid. Het idee van de nieuwe kaart ligt sinds een jaar op tafel bij ICTS, de centrale IT-dienst van de KU Leuven.
De overgang op duurzame studentenkaarten is een win-winsituatie. Niet alleen bespaart de KU Leuven veel geld, ze vermindert ook haar jaarlijkse afvalberg aan onbruikbare kaartjes. Toch zal recyclage van de kaarten niet mogelijk zijn vanwege de ingebouwde chips, die blijven bestaan naast de QR-code.
'We zitten hier nog volop over samen om deze aanpak te regelen'
Brent Monette, voorzitter van LOKO
Aangezien het verder ook niet gaat over een ingrijpende verandering, is er binnen de Studentenraad geen uitgebreide discussie gevoerd over het onderwerp. Het dossier was reeds vergevorderd. Binnen studentenkringen zijn wel vragen over identificatie bij fakbars: daar wordt de studentenkaart gebruikt om na te kijken of bezoekers wel student zijn.
Blik op volgend jaar
In het eerste jaar zal dat geen probleem zijn, zegt Brent Monette, voorzitter van studentenkoepel LOKO: alle pasjes zullen nieuw zijn en dus zal iedere bezitter zeker een student zijn. Dat biedt kringen de tijd om hun benadering te verfijnen, met bijstand van LOKO. 'We zitten hier nog volop over samen om deze aanpak te regelen', garandeert Brent Monette, voorzitter van LOKO.
De kaarten zijn voorzien om vijf jaar mee te gaan, zoals bij een identiteitskaart. Indien om bepaalde redenen je pasfoto niet meer up-to-date is, kan je bij de studentenadministratie een nieuwe kaart aanvragen. Zo hoeven studenten van wie het kapsel verandert of bedekt is om religieuze redenen, zich geen zorgen te maken over hun identificatie.