artikel> Groot Dictee zet aan tot utopiedenken
Negende Groot Dictee der Leuvense Studenten groot succes
Woensdagavond vond de negende editie van het Groot Dictee der Leuvense Studenten plaats. Het was er eentje om van te smullen.
Prolegomena voor een partiële re-evaluatie van Thomas Mores utopiedenken. Die zinsnede kregen de deelnemers aan het Groot Dictee der Leuvense Studenten woensdagavond als eerste voor de kiezen. Het dictee, georganiseerd door LOKO Cultuur, werd geschreven door prof. dr. Dirk De Geest, die dat overigens de twee voorbije edities ook al deed. En hij deed dat uitstekend.
De tekst zat bomvol moeilijke tot aartsmoeilijke woorden waar iedereen flink op heeft zitten zweten. Dat daar soms erg exotische woorden bijzitten, is eigen aan een dictee, beweert De Geest. Had u, bijvoorbeeld, al gehoord van habbiebabbie, koenjit of klezmerjazz? Om nog maar te zwijgen van de twee-onder-een-kapwoningwijken.
Acrostichongewijs
Het dictee werd voorgelezen door sportjournalist Aster Nzeyimana (zie navraag Veto 4307). Zijn zoetgevooisde stem liet menig hart sneller slaan en op zijn uitspraak was weinig aan te merken. Daiquiricocktail, onomasiologie, acrostichongewijs ... Het rolde allemaal over zijn lippen alsof het niets was.
Tijdens de pauze werd een muzikale noot voorzien door Babette van Cleemput, die u waarschijnlijk kent van haar Engelstalige covers van K3-nummers als Heyah Mama en 10.000 luchtbalonnen. Een literaire noot kan natuurlijk niet ontbreken op een dictee. Daar zorgde dichteres Lotte Dodion voor. Even werd het helemaal stil in de Pieter de Somer Aula toen ze in raak gekozen bewoordingen pijnlijke herinneringen bovenhaalde.
Ongezien gemiddelde
Daarna volgde de langverwachte prijsuitreiking. Zo kreeg de slechtste speller (284 fouten) de rode lantaarn mee naar huis en gingen winnaars Jochen De Bock en Geert De Mol (allebei 43 fouten) met mooie prijzen naar huis. Terwijl Jochen een reisje naar Den Haag en Utrecht kreeg, ging Geert met een Parker pen aan de haal (hij mocht nog een extra prijs uitkiezen). Het gemiddeld aantal fouten bij de studenten lag trouwens op 117, wat ongezien veel is.
Al bij al was het publiek zeer verscheiden. Van zeer geoefende spellers tot onervaren snotneuzen, van oude knarren tot piepjonge veulens, van taalpuristen tot kommaneukers ... En laten we vooral de aanwezige przewalskipaardjes niet vergeten!