interview> “In een mannenomgeving werken is gemakkelijker”

Navraag: Imke Courtois

Het gaat snel voor Imke Courtois. Ze voetbalt op het hoogste niveau, analyseert op televisie en werkt een doctoraat af. Eén simpele verklaring daarvoor: "Ik haat routine".

Gepubliceerd

Imke Courtois is een Belgische voetbalspeelster die als centrale verdediger speelt voor Standaard Luik. Daarnaast is ze ook analist voor sporza en play sports en doctoreert ze aan de KU Leuven. Dat doctoraat gaat over de rol van de ademhaling op het voelen van pijn.

De Red Flames wonnen dinsdag met 6-0 tegen Estland, maar jij was geblesseerd. Hoe voelde dat?
Imke Courtois: "Dat is een dubbel gevoel: je bent blij als het zo vlot gaat als tegenEstland. Maar het is nog altijd leuker om voetbal te spelen dan om er over tepraten. (Denkt na) Hoewel, ik moet toegeven dat ik het bij de wedstrijd tegenEngeland moeilijker had. Bij de start van mijn revalidatie had ik die match alsdoel vooropgesteld. Dat heb ik spijtig genoeg niet gehaald, waardoor ik dewedstrijd op televisie moest volgen."

Hoe gaathet nu met je revalidatie?
Courtois: "Moeizaam, traag. Het is de tweede keer in twintig jaar dat ik gekwetstben. Als het dan meteen een heel jaar is, is dat frustrerend. De diagnose isook heel laat gekomen. Als ze datvroeger hadden gezien, had ik geen enkele wedstrijd gemist en was ik maar vierweken out geweest. Nu is het een heel jaar. Begrijpelijk dus dat ikgefrustreerd ben, te meer omdat ik die fysieke uitdaging echt nodig heb."

Naast doctoraatsstudent en voetbalster ben je ook analist. Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
Courtois: "Goeie vraag. De eerste keer was ongeveer een jaar geleden. Twee weken vooraf hebben ze (de VRT, red.) mij die vraag gesteld. Ik heb niet meer voetbalkennis dan mijn ploegmaats, maar ik heb niet te veel schrik voor camera’s. Op het veld ben ik ook iemand die veel spreekt, ook vanuit mijn positie als centrale verdediger."

"Ik heb een keer een doop meegedaan en ik vond dat degoutant"

Het lijkt dat het analistenwereldje een mannenbastion is.
Courtois: "Ja, dat wel. Er zijn heel weinig vrouwen voor de camera en ook in deredactie zijn er weinig. Op zich vind ik het niet zo erg, hoor. Het isgemakkelijk om in een mannenomgeving te werken. Die zijn minder complex, gewoonrechtdoor (lacht)."

Gigantisch verschil

Merk jedat vrouwensport populairder wordt?
Courtois: "Dat wel. De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen is bijvoorbeeld voor deeerste keer live uitgezonden. Wat ik daarmooi vond, is dat men tijdens de uitzending van de mannen ook highlights van devrouwen toonde. Dan verplicht je de mensen om ernaar te kijken en er kennismee te maken."

"Mensen hebben herkenbaarheid nodig. Dat creëert een band. Als jeEden Hazard 500 keer in een wedstrijd of in reclame ziet, heb je er een grotereband mee. Bij vrouwenvoetbal denken mensen eerder: wie is Imke Courtois en watdoet ze op een voetbalveld? Zap. Daarom dat het goed zou zijn om tijdensvoetbalwedstrijden ook highlights van de vrouwen te tonen."

"Ik denk ook dat het nodig is om ons te associëren met de mannen ompubliek te lokken. Bij Standard organiseerden ze bijvoorbeeld een handtekeningensessie met de mannen alswij de Champions League speelden. Dan lok je wel mensen naar je wedstrijd. Eenmaal ze diestap hebben gezet, blijven ze vaker supporteren."

"Ik wil stoppen op een hoogtepunt"

Hoe diep is de kloof tussen het mannen- en vrouwenvoetbal?
Courtois: "Geld is een gigantisch verschil, dat gaat echt over vijf of zes nullen. De dagindeling isook totaal anders. Met Standard hebben we wel een contract, maar dat is nietvoldoende om van te leven. We trainen vier keer en hebben dan wedstrijd. Als jedan nog analysewerk erbij neemt, dan blijft er nog één avond over en dat iswanneer ik mijn was naar mijn ouders doe (lacht)."

"De toenemende populariteit zorgt wel voor wat extra geld, maar onze stafmoet vaak nog 500 keer puzzelen om iets mogelijk te maken. Da’s echt nietevident. Dat gaat zelfs over met de bus of de eigen auto naar een wedstrijdgaan. Dan spreek ik zelfs nog niet over vliegtuig of TGV."

Heb je nog ruimte voor een studentenleven?
Courtois: "Da’s iets wat ik eigenlijk een beetje gemist heb. ’s Avonds moet ikimmers trainen. En om nog na een training ’s avonds naar de Oude Markt ofeender waar te trekken… Na mijn training ben ik kapot en wil ik gewoon mijn bedin."

"Ik heb er ook eens een slechte ervaring mee gehad. Ik heb een keer eendoop meegedaan. En ik vond dat zo degoutant dat ik iets had van: als dit hetleven van een student is, nee bedankt. Dan ga ik liever naar de film, oprestaurant of een glaasje wijn drinken met vrienden."

"Het succes van de Rode Duivels heeft een momentum gecreëerd waar we in kunnen meegaan"

9 to 5

Wat brengtde toekomst? Je doctoraat is af in 2018 en je hebt ook al aangegeven rond dieperiode te willen stoppen.
Courtois: "Ja, het komt dan allemaal een beetje samen hé. (lacht) Ik heb daar nog niet bij stilgestaan. Verdorie toch. Ikheb inderdaad vroeger altijd gezegd dat ik na het EK zou stoppen. Omdat ik nueen jaar niet gespeeld heb, denk ik dat ik binnen een jaar niet voldaan zou zijnen daarom doorga tot het WK."

"Maar het is wel duidelijk voor mij dat ik wilstoppen op mijn hoogtepunt. Ik wil niet degene zijn die op lager niveau gaan voetballen en pinten pakken. Ik heb fysieke en mentale uitdagingen nodig. Dus geef me geen job waarbij ik nietmeer moet nadenken bij wat ik doe. Ik word echt zot van zo’n nine-to-fivejob. Ik denkdat ik dat twee weken kan volhouden en dan... (zucht)."

Tot slot: waarom doe je je interviews altijd hier, in de Gainsbourg?
Courtois: He weten jullie dat (lacht)? Kei grappig! Ja effectief, ik spreek hier altijd af, want daar is mijn werk (wijstnaar het PSI). Om alles te combineren spreek ik voor interviews altijd hier af.Dan kan ik om drie voor het uur vertrekken. Dat is echt grappig dat jullie datweten. Ik moet gaan opletten wat ik doe (lacht).

Je bent BV aan het worden.
Courtois: Ho nee, zeg dat niet (lacht). Hetis ook wel vaak een beperking. Soms sta ik in mijn training in de Carrefour of in deDelhaize. Da’s wel redelijk gênant als er mensen je zouden herkennen.

Powered by Labrador CMS