artikel> “Meer betogen, minder fuiven”
Matige opkomst op studentenpraatcafé
Traditiegetrouw organiseerde de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie (LOKO) het jaarlijkse studentenpraatcafé. Dat geeft studenten de kans om een woordje te wisselen met Leuvense prominenten.
Dit jaar kiest LOKO voor het speeddateconcept. Het achterliggende idee blijft echter hetzelfde. Prominenten zitten aan verschillende tafels en studenten kunnen overal aanschuiven om hen van vragen te voorzien. Onder meer rector Rik Torfs, burgemeester Louis Tobback en studenteninspecteur Rik De Langhe stellen zich beschikbaar voor een speeddate.
“Ik verwacht veel kritische vragen,” laat Torfs bij aanvang weten. “Het is in ieder geval fijn om te zien dat de studenten allen massaal hiernaartoe gekomen zijn,” voegt hij daar spottend aan toe. Het aantal studenten dat komt opdagen, is namelijk klein. Bovendien zijn veel van de aanwezigen leden van presidia of van LOKO zelf.
Organisator Mariska Gellaerts, coördinator communicatie bij LOKO, is niet verrast door de beperkte opkomst. “Ik denk dat er bij een groot deel van de studenten nu eenmaal geen interesse voor is.”
MINDER FEESTEN
Ook aan de tafel van burgemeester Tobback en schepen van studentenzaken Bieke Verlinden gaat het over een gebrek aan interesse onder studenten. Volgens Tobback houdt de huidige generatie zich steeds minder bezig met de publieke zaak. “In mijn twintig jaar heb ik slechts één betoging meegemaakt waar meer dan duizend man op afkwam, dat was voor een nieuwe fuifzaal,” vertelt hij.
“Door die passieve houding toont de jeugd zich niet veelbelovend voor weerbaarheid in de toekomst.” Een beetje meer last van de studenten zou de burgemeester geen probleem vinden. “Meer betogen, minder fuiven,” predikt Tobback.
Aan tafel bij de politievertegenwoordigers weet hoofdinspecteur Hans Gooris de rollen om te keren. Hij grijpt zijn kans om de studenten eens te bevragen. “Wat zou jij doen met zatte studenten als je korpschef was?”
GESLAAGDE AVOND
De beperkte opkomst schrijft Tom Biesheuvel, coördinator sociaal bij LOKO, niet alleen toe aan een gebrek aan interesse bij de studenten. Biesheuvel denkt dat er misschien te weinig studenten op de hoogte waren van het evenement.
“LOKO heeft beperkte middelen om de achterban te bereiken. Dat kan een reden zijn voor de geringe opkomst,” oppert Biesheuvel. “Ik denk dat wat meer marketing het studentenpraatcafé ten goede zou komen,” voegt Joris Gevaert, voorzitter van de Studentenraad KU Leuven, er aan toe.
"Ik heb interessante gesprekken gevoerd"
Rik Torfs, rector
Onder de aanwezigen is er één buitenlandse student. Yin Yan hoorde via LOKO van het studentenpraatcafé en zat al een tijd met twee brandende vragen die ze nu eindelijk kon stellen. “Ik heb op allebei een nuttig antwoord gekregen. Ik heb geen spijt dat ik gekomen ben,” klinkt het.
Yin Yan lijkt niet de enige die aan het eind van de avond tevreden naar huis kan gaan. Alle aanwezigen zijn zeer enthousiast over de speeddate, zowel studenten als prominenten. “Ik ben blij dat ik er bij was, ik heb zeker interessante gesprekken gevoerd vanavond,” laat Torfs weten.