artikel> Hervorming moet voor duidelijk imago zorgen

LOKO zkt identiteit

Studentenkoepel LOKO werkt aan een hervorming. De nieuwe structuur moet LOKO een duidelijk statuut geven na de integratie. De coördinatoren kijken gematigd positief terug op het eerste semester.

Gepubliceerd

WTF integratie?

Sinds het academiejaar 2013-2014 zijn een aantal hogeschoolopleidingen over heel Vlaanderen KU Leuvenopleidingen geworden. Sindsdien vertegenwoordigt de studentenraad KU Leuven (Stura) alle studenten van de KU Leuven in voornamelijk onderwijsdossiers. Voordien lag die bevoegdheid bij LOKO. De vertegenwoordigingstaken van LOKO zijn nu beperkt tot dossiers die de studenten in Leuven zelf aanbelangen.

Sinds het eerste semester werkt een werkgroep van presessen en geïnteresseerden achter deschermen van LOKO aan een nieuwe structuur voor de studentenorganisatie. TomBiesheuvel, coördinator Sociaal van LOKO, leidt de hervormingsgesprekken. “Opdit moment liggen er twee of drie grote ideeën op tafel. Daarmee gaan we devolgende maanden aan de slag,” legt hij uit.

Lucas Vanlaer, preses van VTK, zit meein de werkgroep. “We zijn vooruitgang aan het boeken,” zegt hij. “Alle kringen zitten mee op de kar en ook LOKO zelf werktgoed mee. Dat zijn veel verschillende actoren. Die allemaal op elkaar afstemmenis een traag en moeizaam proces.” Begrijpelijk volgens Finn Segers, preses van Medica: "Hervormen is een blijvende inspanning van een organisatie in beweging."
Dat bleek ook op de AlgemeneVergadering (AV) van LOKO twee weken geleden. De werkgroep lanceerde toen eensysteem waarbij de kringen de activiteiten evalueren en dan beslissen wat devoorwaarden zijn om er volgend jaar aan deel te nemen. “De nadruk ligt erop datkringen qua activiteiten niet kunnen cherrypicken,”zegt Biesheuvel. “Het is alles of niets.”

"Het is een traag en moeizaam proces"

Lucas Vanlaer, preses VTK

De AV stuurde het voorstel terug naarde werkgroep. “Ik dacht dat we het daarover eens waren,” klinkt het bijBiesheuvel. “Het is jammer dat we de positieve sfeer uit de werkgroep nietkunnen overbrengen op de AV, maar dat belet ons niet om door te werken aan de nieuwe plannen,” zegt Jonas Vernimmen, preses van VRG.

Suggestie

De kringen benadrukken wel dat het er binnen LOKOconstructiever aan toegaat dan vorig jaar. “LOKO ziet nu zelf ook in dat ereen probleem is,” vat Lins Heivers, kringcoördinator van Politika, samen.

Het is een heel ander geluid dan vorigjaar rond deze tijd op de AV te horen was. Destijds vroegen verschillende presessenzich in Veto nog af waar LOKO meebezig was. “Toen kwam de suggestie om eens te kijken hoe LOKO efficiënter enbeter kan werken,” zegt Finn Segers, preses van Medica, nu.

Het voornaamste probleem is dat de structuurvan LOKO toen nog grotendeels die was van voor de integratie van de Associatie KU Leuven in het academiejaar2013-2014. Dat proces leidde ertoe dat de bevoegdheden van LOKO beperkt werdentot Leuven. Dossiers die voor de hele KU Leuven belangrijk waren, verschovennaar de nieuwe organisatie Studentenraad KU Leuven (Stura).

"We willen duidelijk maken wat LOKO is"

Jonas Vernimmen, preses VRG

Nieuwsbrief

Het huidige LOKO heeft drie pijlers: activiteiten, zoalsde 24 urenloop en LOKOmotion, vertegenwoordiging in verschillende raden enondersteuning van de kringen. Die pijlers blijven sowieso overeind in de nieuwestructuur. Even werd overwogen om de pijlers te scheiden, maar daar stapt dewerkgroep volgens Biesheuvel nu van af.

"De kruisbestuiving tussen de verschillende pijlersis een troef van LOKO,” zegt hij. “Mensen die zich oorspronkelijk alsvertegenwoordiger engageren, krijgen nu te maken met activiteiten en viceversa.”

Naast het structureleeuvel zit LOKO ook met een imagoprobleem. Om te beginnen lijken de studentenniet altijd goed te weten wat LOKO doet, vandaar de nieuwsbrief die pas door deAV werd goedgekeurd. Vernimmen vindt die naamsbekendheidbelangrijk. “We willen duidelijk maken wat LOKO is, wat we doen voor destudenten en waarvoor ze kunnen aankloppen bij LOKO. Promogewijs moet er ook ietsveranderen.”

"Moet LOKO bekend zijn bij elke student of bij de kringen?"

Finn Segers, preses Medica

Volgens Segers is die discussie nog bezig. “LOKO overkoepelt de kringen.Moet LOKO dan bekend zijn bij elke student of toch vooral bij de kringen? Dergelijke vragen kan en moet je stellen bij elke overkoepelende organisatie,”vindt hij. “We moeten misschien proberen de vertegenwoordiging meer inhet licht te zetten. Door de filmpjes van de mandatarissen wordt daar al een bescheiden aanzet toe gegeven.”

Voor de partners bij wie dievertegenwoordiging gebeurt, de stad Leuven en de universiteit, is de situatieook niet evident. “De voorzitter en de ondervoorzitter zijn de personen die normaal met de stad en de universiteit samenzitten en dus onze vaste aanspreekpunten voor die instellingen," zegt Mariska Gellaerts, coördinator Communicatie bij LOKO.

Krachten bundelen

Vicerector studentenbeleid Rik Gosselink wil samen met de studenten een stand van zaken opmaken over de organisatie van studentenvertegenwoordiging na bijna drie jaar integratie. Met een mail uit hij zijn bezorgdheid en roept hij enkele huidige en voormalige studentenvertegenwoordigers op tot reflectie. Hij raadt de studenten aan de krachten te bundelen. "Dat geeft de studenten ook het goede gewicht in alle beleidsorganen en vertegenwoordigingen in onze universiteit," klinkt het.

"De samenwerking tussen de universiteit en LOKO loopt door het ontbreken van een LOKO-voorzitter anders danvorig jaar," legt Gosselink verder uit. "Op het tweewekelijkse overleg met de voorzitters van LOKO en Stura komen er steedsverschillende LOKO-mandatarissen."

De vicerector prijst wel de huidige ploeg, die volgens hem uitstekend werk levert. "Hetis alleen zo dat goede afspraken en plannen maken gemakkelijker gaat in een sfeer vancontinuïteit." Gellaerts speelt daarop in: "Vanaf dit semester zal een vaste mandataris verantwoordelijk zijn voor het voorzittersoverleg."


"LOKO blijft van cruciale waarde voor de stad"

Bieke Verlinden, schepen voor Studentenzaken

Schepen van studentenzaken Bieke Verlinden, die om de zes weken samenzit met LOKO, treedt Gosselink daarin bij. "We merken dat sommige mensen bij LOKO drieslag in de rondte werken, maar ook dat ze heel hard hun best doen om het beter te maken," zegt ze. "LOKO blijft van cruciale waarde voor de stad. Het is de brug tussen studenten en bestuur en de geprefereerde partner om samen van Leuven een echte studentenstad te maken."

"Dat LOKO geen voorzitter heeft, gaat niet over gebrek aan engagement, maar geeft aan dat LOKO in de nieuwe constellatie met Stura op zoek is naar zijn eigen rol," zegt Gosselink. "Dat proces willen we faciliteren, maar niet meer dan dat. Wij hoeven de studenten niet te betuttelen."

Wervingscampagne

De coördinatoren van LOKO kijken intussen terug op een bewogen eerste semester. De organisatie heeft namelijk geen voorzitter, ondervoorzitter en activiteitencoördinator. Toch helt de voorlopige balans over naar de positieve kant.

“Het heeft nadelen gehad, maar ook voordelen,” zegt Tom Biesheuvel. “In ons kleine team moest iedereen een tandje bijsteken, maar daardoor zijn we ook heel erg aan elkaar gaan hangen. Iedereen is erop gebrand om het goed te doen. Kijk naar de laatste AV, die zat vol nota's. We doen meer dan ons mandaat vereist.”

"Iedereen is erop gebrand het goed te doen"

Tom Biesheuvel, coördinator Sociaal LOKO

“Ik had het veel erger verwacht,” klinkt het bij Gellaerts. “De situatie is uiteraard niet ideaal en er isveel mogelijkheid tot verbetering, maar we hebben slechte kaarten meegekregen.”Vanlaer bevestigt dat deels. “Qua activiteiten gaat het heel goed. Door de velemandaten die openstaan, is het voor alle leden van LOKO wel heel zwaar.”

Ondertussen werkt de huidige coördinatorencommissie (CoCo)al aan de wervingscampagne voor volgend jaar. Zo wordt er momenteel nagedachtover het idee om de taak van voorzitter samen te voegen met die van decoördinator Sociaal. “Dat zou de functie aantrekkelijker maken,” zegt CiliaGouwy, coördinator Cultuur. “Nu is de functie niet zo aantrekkelijk, omdat slechts enkele vergaderingen met de stad specifiek onder dat mandaat vallen. We willen het idee dan ook voorleggen aan de AV.”

Algemeen beheerder van LOKO Mike Morongeeft aan dat de mandaatfiches grondig worden herschreven. “We willen permandaat duidelijk maken in welke periodes de mandataris in kwestie het drukheeft,” zegt Moron. “Zo weten studenten meteen of ze het werk voor LOKO kunnencombineren met hun studies en andere bezigheden.”

Schepen Verlinden ziet de toekomst alvast rooskleurig in. "LOKO is een belangrijke speler voor ons," geeft ze aan. "Het is belangrijk dat die speler blijft bestaan."

"Nu is de voorzittersfunctie niet zo aantrekkelijk"

Cilia Gouwy, coördinator Cultuur LOKO

Volgens Moron en Gouwy hadden deontbrekende mandaten geen invloed op de activiteiten. LOKOmotion is met minderbezoekers dan vorig jaar en 8000 euro verlies een uitzondering.

“Natuurlijk is het niet gemakkelijk omzoiets te organiseren als je geen activiteitencoördinator hebt,” zegt Moron,die ook naar externe factoren wijst. “Het vond plaats in de week na de verhoogde terreurdreiging.” Vanlaer van VTK treedt hem daarin bij: “Mensenkomen steeds later naar TD’s, drinken steeds meer thuis. Dat voel je in hetresultaat.”

Powered by Labrador CMS