NIEUWS OVERLAST

Lichtprojectie op straat vermindert nachtlawaai met 30%

Stad Leuven heeft een testproject uitgerold rond nachtlawaai in de Naamsestraat. Posters en stickers hadden geen significant effect op de geluidsoverlast, maar lichtprojecties deden de geluidsoverlast met 30% dalen. De stad onderzoekt nu verdere mogelijkheden om de projecties in te zetten.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

'Wie boven een café op de Oude Markt gaat wonen, weet waar hij aan begint', vertelt schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen). Maar de klachten die hij binnenkrijgt, komen vooral van personen die verder van het centrum wonen: 'Het probleem in Leuven is dat het lawaai zich tot ver buiten de uitgaansbuurt uitstrekt.' Om daar verandering in te brengen, onderzoekt de stad verdere mogelijkheden rond lichtprojecties op de straten.

Projecties effectiever dan posters

Tijdens het vorige semester testte de stad verschillende acties uit om het geluidsniveau in de Naamsestraat naar beneden te krijgen. 'Wat ik vermoedde, is bevestigd', vertelt Van Oppens. 'Posters en stickers hebben geen invloed op het nachtlawaai.' Er werd ook geëxperimenteerd met dimmende straatverlichting, maar het effect ervan bleek moeilijk te meten. Een nacht is er geëxperimenteerd met realtime politie-interventies.

Op donderdagen werden er in totaal 328 piekgeluiden geregistreerd

De meest veelbelovende techniek blijkt de lichtprojectie: er werd 30% minder geluidsoverlast vastgesteld wanneer de projector boodschappen over slapende bewoners op het asfalt projecteerde. 'Dat is enorm', aldus Van Oppens, 'en dat allemaal zonder boetes of intensief politiewerk.'

De stad Leuven gaat nu na of ze geluidssensoren kan plaatsen op verschillende locaties om verder data te verzamelen. Het is de bedoeling om op cruciale locaties gerichte boodschappen te projecteren, zodat het nachtlawaai beperkt blijft tot de uitgaansbuurt. 'Niet het uitgaansleven is het probleem, maar wel de overlast die tot ver buiten dat uitgaanscentrum reikt', aldus Van Oppens.

Voordrinken

Om een datagedreven beleid uit te stippelen verzamelde de stad van januari tot november 2022 gegevens over het nachtlawaai. Wat bleek? Op de nacht van donderdag op vrijdag werd het meeste nachtlawaai geregistreerd: 328 piekgeluiden in totaal. Woensdag en dinsdag volgden; vrijdagavond kwam pas op de vierde plaats. 'We kunnen uit de cijfers niet anders dan concluderen dat de geluidsoverlast afkomstig is van feestende studenten', aldus Van Oppens. De zomermaanden waren heel rustig, waarna een piek volgde aan de start van het academiejaar.

Het effect van de projector neemt af naarmate de nacht vordert

De geluidssensoren capteerden vooral geluid rond middernacht, het moment waarop studenten zich van hun voordrink op kot naar de fakbars en cafés verplaatsen. 'Vroeger gingen studenten nuchter naar café en ontmoetten ze hun vrienden daar', verduidelijkt Van Oppens. Nu zijn groepen dronken vrienden heel aanwezig in het straatbeeld rond middernacht. Later op de nacht vindt een tweede, minder uitgesproken golf van lawaai plaats wanneer feestvierders in kleinere groepjes naar huis keren.

Alcohol doet zingen

Alcohol lijkt de grote boosdoener te zijn. 'Alcohol zorgt ervoor dat studenten zich minder bewust zijn van hun omgeving', legt Van Oppens uit. Het effect van de lichtprojectie neemt dan ook af wanneer de nacht vordert: hoe meer studenten gedronken hebben, des te minder vatbaar ze zijn voor de sensibiliseringsacties. 'Alcohol blijft dan ook op de agenda van de stad staan, maar het is een problematiek die ook maatschappijbreed moet worden aangepakt.'

Powered by Labrador CMS