artikel> De moeilijkheidsgraad is de moeilijkheid

Leuvense student houdt van quizzen

De denksport quizzen is in Leuven populairder dan ooit. Wat is de charme van een studentenquiz? En hoe maak je er zelf een?

Zelf een studentenquiz organiseren? De site van de Belgische quizbond helpt je op weg.

Vorige week verzamelden bijna vierhonderd studenten in Aula Pieter De Somer voor de Superprestige van studentenkring Ekonomika. Hun quiz draagt dezelfde naam als het hoogtepunt van de televisiereeks Quiz me Quickvan Bart De Pauw. De hype rond die serie is al even weggeëbd, maar een versterkte studentenquizgemeenschap is op de vloedlijn blijven liggen.

Ongeveer elke kring organiseert een of meerdere quizzen en die zijn meestal in een mum van tijd volzet. Het succes van de studentenquiz schuilt volgens een van de opstellers van de Superprestige, Stijn Vossen, in meerdere factoren. “Het is vooral een leuke avond met bier onder vrienden en het prijzengeld is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

VARIATIE

Een goede quiz opstellen is echter niet evident. “De moeilijkheidsgraad is de moeilijkheid,” weet ervaringsdeskundige Stijn. “Ploegen moeten genoeg punten halen om het leuk te vinden, maar er moet ook onderscheid gemaakt worden tussen sterkere en zwakkere teams.”

Ook variatie in de vragen is van groot belang. Bram Coenen speelt met Morte a Venezia wekelijks quizzen in het weekend en schuimt ook regelmatig auditoria af. Volgens hem zijn weekendquizzen gevarieerder. “Studentenquizzen hebben vaak een thema per ronde. Als je dan niet goed bent in bijvoorbeeld sport, zit je een hele ronde met je vingers te draaien. In het weekend wordt er wat beter gemixt met in elke ronde een vraag over sport, aardrijkskunde, muziek enzovoort.”

“Quizzen op vrijdag en zaterdag hebben dikwijls links tussen de vragen, die je helpen om de antwoorden te vinden. Daar kruipt natuurlijk veel werk in en studentenquizzen zijn meestal snel opgesteld. Dat merk je.”

Daardoor sluipen er soms fouten in de vragen. “Je moet goed opletten dat je vragen sluitend zijn en er niet meerdere antwoorden kunnen kloppen,” waarschuwt Bram. Als je vragen stelt uit je eigen interessesfeer, zijn die vaak te moeilijk. Diederik De Cock van quizploeg TV Oog knapt af op zulke moeilijke vragen en op gokvragen van het type “hoe snel loopt een struisvogel gemiddeld de marathon van Oost-West-Zwevezele?”

“Studentenquizzen zijn meestal snel opgesteld en dat merk je”

Bram Coenen, quizploeg Morte a Venezia

INTERFACULTAIR?

Toch hebben quizzen van studentenkringen voor “echte” quizzer Bram een bepaalde meerwaarde: “In het weekend zijn vragen over de boekskes vaak taboe, maar in aulaquizzen kunnen dat soort thema’s wel. Zelfs een zekere nonchalance bij de organisatie heeft soms zijn charme.”

Ook Diederik houdt van het aparte karakter van de aulaquiz. “Het is gemoedelijk, goedkoop en een soort flashback naar mijn nog-niet-zo-lang-geleden studententijd. We lachen ook heel wat af op zo’n avond. Al was het maar met de geweldige ploegnamen zoals desexispasgoedalsdekaktegenhetplafondhangt!”


“De presentatrice was een aandachtsgeile Hollandse”

Diederik De Cock, quizploeg Tv Oog

“Dat doet me trouwens denken aan een quiz van de studenten seksuologie. De presentatrice was toen een aandachtsgeile Hollandse. Zij probeerde bij elke vraag “stoere” grapjes te maken en toen dat niet volstond om in het middelpunt van de belangstelling te staan, ging ze op de lessenaar staan dansen. Een tikkeltje zielig.”

De seksuologen, de economen en de ingenieurs quizzen momenteel elk op hun eigen eiland en dat terwijl er een grote quizgemeenschap is in Leuven. Naast het Interfacultair Theaterfestival en de Interfacultaire Rockrally is er zeker plaats voor een dergelijk initiatief op quizgebied. Quizzers aller lande, verenigt u!

Powered by Labrador CMS