artikel> Initiatief dat inzet op uitstroombegeleiding bestaat 3 jaar

Kringen en Student Career Center begeleiden studenten naar de arbeidsmarkt

Sommige kringen organiseren grootse evenementen voor de toekomst van hun studenten, andere ervaren die nood niet. Bij het Student Career Center van KU Leuven kan iedere student terecht.

Het Student Career Center bestaat ondertussen drie jaar. 'Maar de dienstverlening die we aanbieden is niet helemaal nieuw', vertelt Ellen Demarsin, coördinator van het Student Career Center. 'KU Leuven organiseert bijvoorbeeld de jobbeurs al vijftien jaar.' De nieuwe dienst is een bundeling van alle KU Leuven-begeleiding in verband met werk en werkt samen met Randstad.

Uitstroombegeleiding

'KU Leuven zet sterk in op het leerproces en de begeleiding van instroom en studiekeuzes, maar we deden relatief weinig aan uitstroombegeleiding', zegt Demarsin. Uit die nood richtte de vorige rectorsploeg de dienst op. Studenten uit verschillende fasen kunnen er terecht: 'Als ze naast hun studie wat ervaring willen opdoen als jobstudent, vrijwilliger of stagiair, of iets willen bijverdienen, helpen wij ze verder. Zo kunnen ze vaardigheden ontwikkelen op een werkplek.'

Voor laatstejaars is er een apart traject: het hele jaar door organiseert het Center activiteiten die nuttig zijn voor (bijna-)afgestudeerden. Zo volgen in het tweede semester nog een 'jobinfodag' en een 'solliciteerweek'. Ook individueel advies verkrijgen is mogelijk.

'Onze jobbeurs is de grootste voor ingenieursstudenten in de Benelux'

Daphne Certyn, preses VTK

Zo'n tienduizend studenten studeren jaarlijks af aan de KU Leuven. Op de jobinfodag van het Student Career Center, die universiteitsbreed is, kwamen zo'n 1300 gegadigden opdagen. De Talentival workshops hadden een honderdtal participanten. De solliciteerweek telde drie à vierhonderd studenten. In het jaarverslag van de Dienst Studentenvoorzieningen staat te lezen dat de de loopbaancoaches 128 gesprekken hadden in 2017-2018; dat is een verdubbeling van het aantal gesprekken in het academiejaar ervoor, maar is een klein percentage van het aantal afstuderende studenten.

Toon Deburchgrave, LOKO mandataris Deelstuvoraad reageert: 'We zouden natuurlijk liefst hebben dat alle studenten alle diensten van de KU Leuven kennen. We blijven naar de kringen communiceren dat het Student Career Center erg openstaat voor een samenwerking.'

Vroeg begonnen...

Een ander initiatief dat wel gekend is, zijn de 'cv screenings'. Die voert het Student Career Center uit op de jobbeurzen georganiseerd door de kringen, al dan niet in samenwerking met de faculteit.

Een van de kringen die bekendstaat voor zijn jobbeurs, is VTK. De faculteitskring voor Ingenieurswetenschappen begint er vroeg aan: 'Vanaf de derde bachelor proberen we studenten al te laten nadenken over hun jobkeuze', zegt Daphne Certyn, preses van VTK en voorgaande jaren verantwoordelijk voor de bedrijvenrelaties. VTK organiseert niet alleen avonden toegespitst op de twaalf verschillende masters die aan de faculteit gedoceerd worden, maar ook een stagebeurs.

'Filosofiestudenten komen breed op de arbeidsmarkt terecht, het is moeilijk om daarvoor evenementen voor te organiseren'

Michiel Geusens, preses NFK

Maar het zwaartepunt ligt in de tweede master: 'In de eerste weken zijn er de 'BR launches' waar een aantal bedrijven zich voorstellen aan laatstejaars. Dit combineren we met een cocktailworkshop. Zo kunnen de studenten op een informele manier vragen stellen.' Hét grootste evenement van VTK is zijn jobbeurs, 'die de grootste is voor ingenieursstudenten in de Benelux'. Zo'n 170 bedrijven kochten een standje, bijna 80 bedrijven staan op de wachtlijst.

Filosoof gezocht?

Voor andere kringen zijn jobbeurzen minder evident. Michiel Geussens, preses van NFK (Nieuwe Filosofische Kring), getuigt: 'De opleiding filosofie mondt niet meteen uit in een bepaalde job, maar geeft net veel algemene competenties. Filosofiestudenten komen breed op de arbeidsmarkt terecht; het is moeilijk om daarvoor evenementen voor te organiseren.' Als preses hoorde hij nog niet de vraag van studenten om een groter aanbod. De faculteit biedt wel sessies aan voor begeleiding naar de arbeidsmarkt.

Ook voor Letteren is het minder voor de hand liggend om in één bepaalde sector te belanden. Elisabeth Tu, voorzitter van CORaal, het facultair overlegorgaan van Letteren: 'Wij worden heel breed opgeleid, niet voor een bepaalde job, maar ons profiel wordt gezocht door werkgevers van alle sectoren, ook in niet-cultureel gerichte ondernemingen.' Dat merken ze op de jobbeurs die in samenwerking met de faculteit wordt georganiseerd.

De jobbeurs kadert in wat tot vorig jaar 'week van je toekomst' heette. Vorig jaar ontvingen laatstejaars een teleurgestelde e-mail vanuit het monitoraat van de faculteit Letteren toen bleek dat er weinig inschrijvingen waren: 'je toekomst kan je blijkbaar niet echt boeien.' De deadline voor de inschrijvingen werd verplaatst en er volgde een verontschuldigende e-mail van het monitoraat. De evenementen zijn vorig jaar gewoon doorgegaan. Dit jaar is er de 'maand van je toekomst', 'met als focus een panelgesprek en een netwerkevent', aldus Tu.

Powered by Labrador CMS