artikel> Student career center bundelt bestaande initiatieven in website
Jobs jobs jobs (4): KU Leuven werkt aan carrièrecentrum voor studenten
De KU Leuven brengt haar uitstroombeleid samen in een nieuw 'student career center'. Daar kunnen studenten en potentiële werkgevers terecht met vragen over werk en carrière.
De KU Leuven gaat alle centrale activiteiten rond uitstroombeleid bundelen in een student career center. Vanaf volgend academiejaar zullen studenten en hun potentiële werkgevers op één platform terecht kunnen met al hun vragen rond werk en carrière .
Zes partners partners bundelen hun krachten voor het project, waarvan de naam voorlopig niet vastligt. Naast de uitstroomwerking van de Studentenadviesdiensten zijn dat de Juridische Dienst Studenten, de Jobdienst, Randstad, Project Vrijwilligerswerk en ondernemersplatform LCIE.
In eerste instantie willen de diensten de bestaande praktijken bundelen en overzichtelijker presenteren. “Al onze diensten communiceren nu apart met de studenten. Van hen horen we af en toe dat dat verwarrend is,” zegt Valérie Jochems, die vanuit de dienst Studieadvies het project trekt.
Concreet bestaat de eerste fase uit onder andere een website, waarop studenten, facultaire medewerkers en werkgevers terecht kunnen met alle vragen rond werk en carrière. Op die website zal ook een agenda komen met alle initiatieven die de KU Leuven en haar faculteiten nemen rond uitstroom.
"Van studenten horen we dat de communicatie nu verwarrend is."
Valérie Jochems, dienst Studentenadvies
Katalysator
“Op dit moment krijgen studenten wel eens een lukraak antwoord, afhankelijk van de dienst tot wie ze zich richten,” schetst Jochems de huidige situatie. “Het student career center zal al die vragen door één toegangspoort leiden, waarna we ze kunnen dispatchen naar de juiste expert.”
Ook vanuit de werkgevers komt de vraag naar meer duidelijkheid. "Werkgevers zoeken vaak op basis van concrete situaties zonder goed te weten waar ze moeten zijn," zegt Brigitta De Baets, teamcoördinator van de Jobdienst van de KU Leuven. "Met een vacature voor Loopbaanlift (vacaturedatabank voor KU Leuvenstudenten, red.) komen ze dan bijvoorbeeld op de Jobdienst terecht, terwijl die laatste voor jobstudenten werkt. Binnenkort verwijzen we hen vlot door naar de juiste dienst."
Hoe het student career centre zich in de toekomst zal ontwikkelen, staat nog niet helemaal vast. “We willen het eerst opstarten en dan zien wat de noden zijn bij studenten, faculteiten en werkgevers,” aldus An Francier, coördinator van de Juridische Dienst Studenten. “Van daaruit kunnen we nieuwe initiatieven opzetten. Deze nieuwe samenwerking kan daar een katalysator in zijn.”
“Het is een work in progress,” vult De Baets aan. “De eerste prioriteit is nu om één kanaal te ontwikkelen en dat bekend te maken bij de studenten. Vervolgens moeten we mee-evolueren met de actualiteit.”
"We gaan de goede initiatieven van de faculteiten niet overnemen"
An Francier, coördinator Juridische Dienst studenten
De grootste uitdaging, zo blijkt, wordt de communicatie. "Dit project zal staan of vallen met hoe we het profileren en of we de studenten er warm voor kunnen maken," zegt Jochems. "Dat zijn we nu al aan het opzetten. Sowieso zullen we krachtiger kunnen communiceren over het uitstroombeleid dan nu het geval is."
Het student career center bundelt het uitstroombeleid op centraal niveau. “We gaan de goede initiatieven van de faculteiten niet overnemen, maar ze wel mee ondersteunen” verzekert Francier. “De faculteiten die minder met uitstroombeleid bezig zijn, hoeven zo niet van nul te beginnen en kunnen leren van andere faculteiten.”
"Wij zien meer en meer studenten werken"
Sandra Brondeel, Randstad
Persoonsvorming
Een van de faculteiten die sterk inzet op dat uitstroombeleid, is de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB). Daar kunnen studenten sinds enkele weken terecht op de career corner (zie kader). De KU Leuven bouwt aan een soortgelijk portfolio, maar voor alle studenten (zie kader). Daarvoor baseert de universiteit zich op het model van FEB.
Dat de studenten zelf behoefte hebben aan meer carrièremogelijkheden tijdens hun studies, bevestigen de partners achter het student career center. "Wij zien meer en meer studenten werken," zegt Sandra Brondeel, die voor Randstad in het project zit. "Meer en meer willen studenten tijdens hun studie competenties ontwikkelen en ervaringen aan hun cv toevoegen waarmee ze zich onderscheiden."
Toch ziet Wim Fyen van LCIE nog ruimte voor verbetering. "Universiteiten worden traditioneel gezien als plaatsen waar men een diploma kan behalen dat toegang biedt tot de arbeidsmarkt." Fyen ziet dat een deel van de persoonsvorming plaatsvindt in activiteiten en projecten buiten het klassieke lessenpakket.
"De rol van de universiteiten evolueert daarbij mee naar die van een biotoop, waar studenten naartoe komen om hun carrière vorm te geven. Het is dus niet onlogisch dat de KU Leuven daar sterk op inzet," vindt hij. FEB-decaan Luc Sels volgt hem daarin: "Momenteel kijken we te eng naar een universitaire opleiding. Je verblijf aan de KU Leuven mag meer zijn dan dat diploma."