artikel> Jobinfodag van de universiteit trekt veel volk
Jobs, jobs, jobs (1): KU Leuven helpt studenten aan een match
Je studententijd is natuurlijk de mooiste tijd van je leven, maar wat als dat diploma eenmaal binnen is? Voor alle bijna afgestudeerden organiseerde de KU Leuven op 8 maart een jobinfodag.
Als universiteit heeft de KU Leuven deverantwoordelijkheid om studenten richting hun diploma te begeleiden. Daarnaast onderneemt ze ook het een en ander om haar studenten deweg naar de arbeidsmarkt te helpen vinden. Zo wordt er jaarlijks een jobinfodaggeorganiseerd.
"Op de jobinfodag vind je een grote infomarkt waar ruimtachtig werkgevers met een stand aanwezig zijn," vertelt Valérie Jochems vanDienst Studieadvies. "Daarnaast biedt de jobinfodag studenten de mogelijkheidom bepaalde vaardigheden te trainen die van pas kunnen komen wanneer ze moetensolliciteren," gaat Jochems verder. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld advieskrijgen bij het schrijven van een cv of een workshop ‘Elevator Pitch’ volgen,waarbij ze zichzelf kort maar krachtig leren presenteren.
Te breed
Natuurlijk organiseren verschillende faculteiten enstudentenkringen zelf al jobbeurzen om een brug te bieden tussen studenten enwerkgevers. Toch verschilt de jobinfodag van de gemiddelde jobbeurs. "Dejobinfodag is een traditie. Het wordt al veel langer georganiseerd dan deandere jobbeurzen. Naast een infomarkt zijn er ook verschillendeinformatiesessies en workshops te bezoeken. Ze is als enige universiteitsbreedgeoriënteerd," zet Jochems uiteen.
De verschillende aanwezige werkgevers zijn inderdaad heelbreed georiënteerd. "Wij zetten niet in op diploma’s, maar op persoonlijkheid," klinkt het veelvuldig vanachter de stands. Maar ondanks die overtuigendeverkooppraatjes beschouwen sommige van de aanwezige studenten de infomarkt alsirrelevant, omdat ze er te weinig aansluiting kunnen vinden met hunstudierichting.
"Eigenlijk had ik veel meer aan de jobbeurzen van Ekonomika," vertelt An*, studente TEW. Ook voor Marie*, studente klinische psychologie, waren er geen potentiële werkgevers aanwezig. "Ik ben totaal ontmoedigd," aldus Marie. "Ze zoeken alleen maar bio-ingenieurs, maar ingenieursstudenten komen toch niet opdagen. Die zijn wel zeker dat ze een job zullen vinden."
De organisatie is zich bewust van dat probleem: "Wij proberen zoveel mogelijk non-profit organisaties te stimuleren om zich ook op de infomarkt te vestigen. Zo willen we vermijden dat alleen grote bedrijven naar de jobinfodag komen, want die zoeken vaak alleen economiestudenten," vertelt Jochems. "Voorheen werden de verschillende infosessies op aparte momenten georganiseerd, maar sinds dit jaar hebben we die samengevoegd met de infomarkt en workshops." Door die grote hoeveelheid aan mogelijkheden had de jobinfodag voor iedere student wel iets nuttigs te bieden.
Jobtinder
"Om studenten met bijvoorbeeld humane of sociale profielen tegemoet te komen, werken we dit jaar met een nieuw matching-systeem," vult collega Ellen Demarsin aan. "Elke student krijgt een sticker met een kleur naargelang zijn studierichting. De verschillende werkgevers hangen op naar welke 'kleuren' zij op zoek zijn. Zo weten studenten waar ze voor informatie terecht kunnen."
De studenten konden dus op zoek gaan naar een geschikte match, een concept waarmee onze generatie zich wel raad weet. En inderdaad, voor elke kleur was er wel een infostand die iets te bieden had. Hetzij relevante informatie, hetzij een goodiebag. Eén ding is dus zeker, geen enkele student verliet de jobinfodag met lege handen.
*An en Marie zijn gefingeerde namen.