artikel> Reeks: 'Voor elk wat wils'

Internationaal Mahjongtoernooi in Leuven

In ‘Voor elk wat wils’ gaan we op zoek naar de meest obscure hobby's die je als student kan uitoefenen. Voor deze eerste editie waren we te gast op een Mahjongtoernooi. Fotoreeks onderaan het artikel.

'De Rode Lotus' is één van de enige twee Mahjongclubs in België en meteen ook de grootste. Er zijn niet zoveel Mahjongspelers in België, in clubverband zijn er maar een zestigtal.

Het is net middagpauze wanneer we aankomen op het internationale Mahjongtoernooi, georganiseerd door speelclub ‘De Rode Lotus’. Spelers van over de hele wereld schrokken snel een bord soep naar binnen tussen de vele wedstrijden door. Aanwezig zijn Mahjongers uit Nederland, Portugal, China, Frankrijk en België.

Marieke Verheyden, vorig jaar nog Belgisch kampioene Mahjong, wijdt ons in in de bevattelijke spelregels. ‘Mahjong wordt gespeeld met stenen, die als speelkaarten dienen. De bedoeling is dat je bepaalde combinaties maakt die je dan punten opleveren.’

Best simpel dus. Verheyden vervolgt: ‘Je hebt vier soorten stenen. deze hebben elk een teken: bamboestokken, kringen, draken of windrichtingen. Ook kunnen stenen cijfers van één tot en met negen bevatten. Daarnaast zijn er ook nog bloemen- en seizoensstenen.’

Rummikub, wiezen en Poker

In totaal zijn er dus 144 verschillende soorten stenen, waarmee men vijf soorten combinaties kan maken. Deze leveren punten op naargelang hun moeilijkheidsgraad en zijn een beetje te vergelijken met pokercombinaties. Dat geeft veel stenen, en nog veel meer combinaties.

‘Eigenlijk lijkt het een beetje op Rummikub, wiezen en poker’, versimpelt Verheyden. ‘Wanneer je dan in het achterhoofd houdt welke stenen er al gespeeld zijn, kan je dus makkelijk de kansen berekenen die je hebt om een nodige steen te trekken. Het is dus een hele goede oefening voor bijvoorbeeld studenten statistiek.’

Gouden Gong

Wanneer de spelers weer plaats nemen aan de tafels volgt naast een serieus stilzwijgen een geratel van blokjes. Alvorens het spel begint worden de stenen blind opgestapeld in een vreemde constructie die ‘de Chinese muur’ wordt genoemd.

Een gouden gong weerklinkt, en geconcentreerd begint men beurt om beurt combinaties neer te leggen. De stilte wordt enkel onderbroken wanneer een volgende ronde begint en iedereen van plaats wisselt, een stoelendans van jewelste.

Powered by Labrador CMS