analyse> Elk jaar meer gelopen rondes tijdens de 24 urenloop

Hoe verbreken de loopploegen telkens het record?

Zo goed als elk jaar wordt het record van gelopen rondes op de 24 urenloop verbroken. Samen met sportprofessor Gert Vande Broek bekijken we hoe de topploegen dat telkens klaarspelen.

Vorig jaar slaagde Apolloon erin om 1080 rondes te lopen in 24 uur tijd. Twee jaar ervoor was dat nog 1078, in 2018 nog 1073. Zo goed als elk jaar slagen de winnaars van de 24 urenloop erin om het record te verbreken. Omstandigheden buiten de invloed van de lopers, maar ook uitgekiende strategieën zijn de grootste verklaringen.

Mooi weer belooft meer rondes

Voor het begin van de 24 urenloop van vorig academiejaar, voorspelde Apolloon al dat ze enkel het record zouden verbreken indien het weer meezat en er geen regen zou vallen. En kijk eens aan, geen druppel valt die dag uit de hemel en de sportkotters kunnen hun persoonlijk record breken met twee rondes.

De weersvoorspellingen tonen weinig kans op regen

Gert Vande Broek, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de KU Leuven, identificeert twee redenen waarom het weer van belang kan zijn: 'Bij slecht weer heeft iedereen minder zin om te lopen, en vissen de ploegen dus uit een kleinere vijver lopers.' Daarnaast zouden studenten met het topsportstatuut ook minder snel geneigd zijn om zich in te zetten voor hun richting bij slecht weer. Dan vergroot immers de kans op een blessure.

Die vaststelling belooft in ieder geval veel goeds voor de recordpogingen tijdens deze lustrumeditie. De weersvoorspellingen tonen namelijk weinig kans op regen, met enkel een klein buitje in de vroege ochtend van woensdag.

Strategische ploegen

Vande Broek ziet ook de manieren waarop de loopploegen, vooral die aan de top van het klassement, zich elk jaar verder professionaliseren. 'Die ploegen maken iedere editie een nog meer doorgedreven selectie van hun beste lopers, en zorgen ervoor dat er tijdens de hele nacht snelle lopers beschikbaar zijn.'

'Je kan de 24 urenloop niet vergelijken met topsport'

Gert Vande Broek, hoogleraar Bewegingswetenschappen KU Leuven

Onlangs deden de traditionele topploegen hun strategie uit de doeken, waarbij er inderdaad sprake is van harde snelheidsdrempels: zo staat die van VTK op 1'23", terwijl Apolloon de grens legt op 1'18" voor hun speedy teams. Het strategisch inzetten van dergelijke groepen snelle lopers op opportune momenten verhoogt ook de kans op het breken van een ploegrecord.

Enkele kringen zien daarvoor ook kansen tijdens de nacht: VTK merkt ieder jaar op dat ze 's nachts een voordeel hebben tegenover hun aartsrivalen van Apolloon. De burgerlijk ingenieurs hebben namelijk grote studentenaantallen: ze zitten minder snel met loperstekorten. Ook LBK zal hun voorsprong op Ekonomika tijdens de nacht proberen op te bouwen.

De Olympische gedachte

Vande Broek ziet wel nog een verschil met professionele sporters zoals een Wout van Aert of Mathieu van der Poel: 'Je kan de 24 urenloop niet vergelijken met topsport natuurlijk. Daar wordt op elk detail gelet om kleine, marginale verschillen te maken.'

'De Olympische gedachte "deelnemen is belangrijker dan winnen" is cruciaal om van de 24 urenloop een geslaagd event te maken'

Gert Vande Broek, hoogleraar Bewegingswetenschappen KU Leuven

Maar topsport hoeft de 24 urenloop ook niet te zijn voor de sportprofessor. 'De strijd om de eerste plaats geeft ongetwijfeld kleur aan de 24 urenloop, maar het moet ook nog steeds de bedoeling blijven om zoveel mogelijk lopers en loopsters te laten deelnemen', zegt hij.

'In dat opzicht heb ik evenveel respect voor die ploegen die iedereen de kans geven om deel te nemen. De Olympische gedachte "deelnemen is belangrijker dan winnen" is cruciaal om van de 24 urenloop een geslaagd event te maken.' In het verleden van het sportevenement primeerde inderdaad de groepssfeer overwegend op het belang van de competitie.

'De 24 urenloop leeft bij de studenten'

Een laatste reden waarom loopploegen erin slagen om elk jaar de competitie hoog te houden, ziet Vande Broek in de hoge vereenzelviging door studenten van die ploegen met de 24 urenloop. 'Het evenement leeft hierdoor bijna het hele academiejaar door binnen de kringen die de strijd aangaan om goud', zegt hij. 'Ongetwijfeld heeft dit geleid tot een meer optimale rekrutering van betere lopers, ruimer engagement en veel supporters die hun "helden" ondersteunen.'

'De 24 urenloop is een van de mooiste evenementen van Leuven'

Gert Vande Broek, hoogleraar Bewegingswetenschappen KU Leuven

Loopploegen kunnen daardoor rekenen op een grote inzet van hun lopers. Deze zomer trainden zo al tientallen lopers, al dan niet volgens de trainingsschema's uitgezet door hun ploeg, om zich voor te bereiden op de loopwedstrijd. Oud-studenten zouden zich ook nog steeds geroepen voelen om terug voor hun kring te lopen, volgens Vande Broek.

'Het is dan misschien geen topsport, maar wel een topprestatie en toporganisatie', besluit Vande Broek. 'De 24 urenloop is een van de mooiste evenementen van Leuven.'

Powered by Labrador CMS