nieuws> Kringen bezorgd over capaciteitsbeperking
Het wordt aanschuiven voor de 24 urenloop
Vorige edities van de 24 urenloop was er op het hoogtepunt waarschijnlijk 10.000 man. Dit jaar zijn er de hele editie lang maximum 4450 mensen toegelaten. Geraak je niet binnen, is er een livestream.
COVID-19 zorgde ervoor dat de vorige editie van de 24 urenloop afgelast werd, maar de pandemie gooit ook dit jaar roet in het eten. Omdat organisator LOKO met Covid Safe Tickets werkt, moet het terrein worden afgesloten. 'Door de hoeveelheid nooduitgangen kunnen we maar 4500 mensen toestaan', zegt Raf Sablon, coördinator Sport van LOKO.
In het eerste plan was dat zelfs maar 2300 man, wat tot grote bezorgdheid bij de kringen leidde. LOKO is daarna samen met de kringen en de universiteit koortsachtig op zoek gegaan naar nieuwe nooduitgangen. '2300 ging echt heel krap worden', aldus Sablon.
10.000 naar het einde toe
LOKO is sinds juli bezig met scenario's. Ze hebben al snel voor Covid Safe Tickets gekozen om het grootst mogelijke publiek te kunnen ontvangen. Vanaf september begonnen de vergaderingen met de kringen.
'Op het middenplein paste voor de slotceremonie 6000 man, en dat zat wel vol'
Raf Sablon, coördinator Sport bij LOKO
Zijn de Covid Safe Tickets wel de moeite waard als er maar 4500 man binnen mag? 'De maximumcapaciteit op een buitenevenement zonder Covid Safe Tickets is 5000 man', zegt Sablon. 'Maar ook in dat geval zouden we het terrein moeten afsluiten. Dan zouden we opnieuw op 4500 man terechtkomen.'
Die restrictie kan een grote impact hebben op het evenement. 'Naar het aanvoelen van oud-coördinatoren was er in het verleden aan het einde toch wel 10.000 man', zegt Sablon. 'Op het middenplein paste voor de slotceremonie 6000 man, en dat zat wel vol.'
De capaciteitsbeperking tot 4450 zorgt voor grote ongerustheid bij de kringen. In de week voor de 24 urenloop startten de kringen een offensief om de capaciteit alsnog op te trekken, met in het weekend als slotstuk een mail naar vicerector Studentenbeleid Hilde Feys. Ze hebben schrik voor een nieuwe 'gemiste generatie' en gedrum aan de ingang, wat hun eigen shifters in gevaar zou brengen. Het mocht niet baten: de beperking blijft op 4450 man.
Scanners
Hoewel de 24 urenloop vorig jaar niet plaatsvond, heeft de vorige coördinator Sport zoveel mogelijk informatie gedocumenteerd. Dat nieuwe draaiboek was een 'lifesaver' voor Sablon, maar tegelijk is het door corona meteen wat verouderd geworden.
Er staan geen podium of standjes meer op het middenplein
De hele 24 urenloop zijn er scanners nodig aan de ingang. Bij het begin van de 24 urenloop zal er veertien man staan. Het scannen verhoogt de shiftenlast voor de kringen en voor LOKO: er komen dit jaar 100 shiften bij, goed voor een totaal van meer dan 1100.
Je krijgt een bandje om als je al gescand bent en er komt een aparte ingang voor lopers en shifters. Bovendien voorziet LOKO een druktebarometer.
Geen middenplein
Een andere nieuwigheid: er staan geen podium of standjes meer op het middenplein. Het kunstgrasveld van het voetbalveld is vernieuwd. De universiteit gaf geen toelating meer om op die betere vezel zware rijplaten of een podium op te stellen.
Het grote podium verhuist bijgevolg naar het volleybalveld, dat ongeveer even groot zou moeten zijn als het vroegere middenplein. Door de verminderde circulatie verdwijnt ook de beruchte brug over het parcours aan gebouw De Nayer.
De livestream kost LOKO zo'n 10.000 euro
Maar misschien de belangrijkste verandering: er komt voor het eerst een 24 uur lange livestream. Dat kost LOKO zo'n 10.000 euro, die waarschijnlijk bovenop de ruwe 10.000 euro komt die het evenement normaal netto kost. Dit jaar zal de livestream nog niet veel reclame- en sponsorinkomsten opleveren omdat hij op een paar weken uit de grond is gestampt.
Na de eerste editie van de livestream zou LOKO volgend jaar een paar maanden op voorhand – met de kijkcijfers in de hand – sponsors werven.
12 urenloop
De livestream is nog een overblijfsel van de plannen van vorig jaar. Omdat er toen geen evenementen mochten plaatsvinden tussen 1u en 6u 's nachts, werd de 24 urenloop een '12 urenloop' van drie dagen. Elke dag zou een andere opstelling van teams tegen elkaar strijden.
Omdat er toen maximum 200 mensen tegelijk aanwezig mochten zijn, ging LOKO een livestream voorzien. Een maand later moest LOKO echter alle plannen opbergen, nog voor de tweede golf goed en wel was doorgebroken. Ze hielden toen wel de optie open voor een 24 urenloop in het tweede semester. Ook die is er niet kunnen komen.