nieuws> Maatregelen zelden afgedwongen
'Het was alsof corona niet bestond': kritiek op organisatoren skireizen
Veel studenten kwamen met corona terug van hun skireis. Van heenrit tot terugrit was er amper controle. Ski-organisaties beweren dat ze machteloos waren, maar die verklaring wringt.
Studentenverenigingen namen grote bedrijven zoals Hoogtestage en Totally Snow onder de arm om hun skivakanties te organiseren. Die organisaties waren bijgevolg verantwoordelijk voor het handhaven van de coronamaatregelen en om ervoor te zorgen dat alles covidsafe verliep. Hoewel de organisaties ook daadwerkelijk maatregelen namen, werd er een groot aantal besmettingen vastgesteld. Waar liep het mis?
De busrit
De studenten vertrokken op reis in volgepropte bussen. Sommige buschauffeurs moedigden het zelfs aan om de mondmaskers af te zetten, zo melden getuigen aan Veto.
Bij de organisatie Hoogtestage moesten de studenten enkel een Covid Safe Ticket voorleggen om op te stappen, bij Totally Snow was ook een negatieve zelftest nodig. Studenten konden echter duchtig frauderen, want ze mochten de test thuis afleggen.
'Als je ginder symptomatisch was, deed je gewoon geen zelftest'
Student op reis met Hoogtestage
FFP2-maskers waren verplicht op de bussen van Totally Snow. 'Ook bij ons waren mondmaskers verplicht, maar we hebben moeten vaststellen dat dat niet gevolgd werd', reageert Tijl Garré van Hoogtestage. Bij Totally Snow wenste niemand te reageren op de vragen van Veto.
Dat veel studenten er toch niet gerust in waren, merkte je bij Hoogtestage aan de grote toename aan mondmaskerdragers op de terugrit naar Leuven, klink het. 'Af en toe hoorde je ergens wat gehoest, dan keek je toch even rond om te zien of die persoon een mondmasker aanhad', vertelt een student.
Bij Totally Snow was er op de terugrit geen negatieve zelftest nodig, wat de logica van de eerste zelftest teniet doet. 'Op de terugrit hadden de meesten toch al het gevoel dat ze corona hadden, dus werden er minder mondmaskers gedragen', vertelt een studente.
'Als je daar symptomen had, deed je gewoon geen zelftest. Wie wil er nu zeven dagen in Frankrijk in isolatie zitten?', getuigt een student die met Hoogtestage naar Avoriaz ging. 'Mensen die daar positief testten, werden gerepatrieerd. Maar iedereen testen was logistiek onmogelijk te regelen', beweert Garré.
Het rijk der vrijheid
'Diegenen die uitgingen, testten positief, in tegenstelling tot zij die in het appartement bleven', constateert een student. Technisch gezien zou dat uitgaan niet mogelijk geweest mogen zijn, maar in de Franse skidorpen werd lichtzinnig omgesprongen met de bestaande coronamaatregelen.
Ook de organisaties waren zich daarvan bewust, maar stonden er naar eigen zeggen machteloos tegenover. 'De uitbaters, noch de politieagenten droegen mondmaskers of controleerden daarop. Wij hebben alle regels aan de deelnemers gecommuniceerd', zegt Garré.
Ook in de skiliften werd de mondmaskerplicht niet altijd afgedwongen. Zo viel er in Avoriaz geen mondmasker te bespeuren en in andere gebieden werden mondmaskers vaak enkel verplicht in gesloten gondelliften.
'We konden hoogstens bij een paar groepjes de sfeer verpesten'
Tijl Garré, Hoogtestage
Discotheken waren in Frankrijk gesloten en op café mocht je enkel aan je tafeltje dansen. 'Nog geen uur later waren we al aan het dansen alsof corona nooit bestaan had, zalig!' reageert een studente die met Hoogtestage meeging.
De capaciteit van die cafés was natuurlijk beperkt door de coronamaatregelen, maar 'als je binnen geen corona kreeg, kreeg je het buiten in de opeengepakte rij wel', getuigt een skiër uit Avoriaz.
Maar met zes
Op de vraag waarom de organisatie niet tussenkwam, reageerde Garré van Hoogtestage dat ze daar slechts met zes verantwoordelijken aanwezig waren. 'We waren op privé-eigendom. Het binnenlaten van de mensen en de capaciteit controleren was de taak van de uitbaters. Als zij dat niet deden, konden wij weinig betekenen en hoogstens bij een paar groepjes de sfeer verpesten', vult hij aan.
De organisaties wassen hun handen in onschuld. Toch is de kans groot dat de besmettingen zich evengoed voorgedaan hebben op de bussen, op de georganiseerde activiteiten op de pistes - waar geen mondmaskers verplicht werden - of tijdens cantussen en feestjes waar het gedoogd werd om door elkaar te dansen.
De schuld ligt volgens de organisaties bij de lokale overheden, horeca-uitbaters en buschauffeurs die een gedoogbeleid handhaafden.