artikel> Veto leest de Leuvense kringbladen

Het is herfst, de kringblaadjes beginnen te vallen

Als je zelf veel werk steekt in je magazine, heb je soms weinig tijd om het werk van anderen te bewonderen.

Gepubliceerd

Kringbladen die ook graag hun naam in Veto vermeld zien, mogen altijd een (elektronisch) exemplaar aan de Veto-redactie bezorgen.

Gelukkig kwam daar deze week verandering in, want we wisten het nuttige en aangename te verenigen: een artikel schrijven en de Leuvense kringbladen lezen. We gingen op zoek naar de leukste of beste artikels en kunnen opgelucht constateren dat de meeste studenten niet op hun honger blijven zitten als het gaat om leuk kringnieuws.

Er wordt op bijna elke campus vlijtig gewerkt aan een kringblad. Van een paar kringen kregen we een preview van de novembereditie, andere kringbladen kennen al meerdere oplages sinds dit academiejaar. De meeste edities dit jaar zijn uitgebracht door Het Bakske van VTK en Medica’s Akuut, die beiden vaker dan Veto verschijnen. Gelukkig voor ons zijn deze kringbladen iets minder dik, en bieden ze vooral nuttige informatie voor hun studenten. Het Bakske heeft een prachtige lay-out, Akuut leert ons medische feitjes, en beide bladen hebben een handige weekagenda en wekelijkse puzzel(s). Alleen al voor dat laatste zouden we ze meenemen.

Wie niet zit te wachten op studententips en klaar is voor de zware thema’s, vindt ongetwijfeld wat hij zoekt in B-magazine, het blad voor taal- en letterkundestudenten. Babylons B-magazine schuwt de lastige topics niet en wijdde hun novembereditie aan onder andere euthanasie, de NIPT, #metoo, IS en het al dan niet drinken van alcohol. Zeer interessante onderwerpen, en zoals verwacht kunnen de Babyloniërs goed schrijven, maar we worden er wel een beetje zwaarmoedig van. Gelukkig staan er wat doopfoto’s en gedichten in voor een sprankje luchtigheid.

Leden van Babylon die nog niet klaar zijn voor de harde wereld, moeten misschien eens denken aan een overstap naar taal- en regiostudies, want bij Eoos is alles warm, schattig en gezellig.

Gelukkig lazen we daarna de Eoos Express, het kringblad van - je raadt het al - Eoos. De Eoos Express is voor, door en over de studenten van taal- en regiostudies geschreven. De eerste twee edities bieden vooral een warm onthaal aan de nieuwe studenten, met getuigenissen uit het eerste jaar, een interview met een prof, filmtips en recepten. Leden van Babylon die nog niet klaar zijn voor de harde wereld, moeten misschien eens denken aan een overstap naar taal- en regiostudies, want bij Eoos is alles warm, schattig en gezellig.

Studentenhumor

Ook bij de Letterencollega’s van ‘t Pelsken - het kringblad van Mecenas - viert het vertier hoogtij: de enige serieuze artikels laten ons kennismaken met de presidiumleden en de beste tv-series voor de herfst en staan ook nog vol mopjes. De novembereditie van ‘t Pelsken kent daarnaast een werkelijk hilarische horoscoop, de beste quotes van studenten en proffen en zelfs een heus ‘Orakel’ dat ons kennis laat maken met het pijnlijke aantal derde bachelorstudenten. Veel inside jokes, maar dat hoort er een beetje bij als het gaat om een kringblad. Als de Kunstwetenschappers nu niet kunnen lachen dan hebben ze gewoon geen humor.

Wie nog niet genoeg gelachen heeft, moet op zoek gaan naar De Korf. Het zijn mooie tijden voor al wie onder Politika valt, want De Korf bracht al twee edities uit. De gelijkenis met ‘t Pelsken is groot, al zijn hier de inside jokes duidelijk gericht op de pol- en soc-studenten, met veel ruimte voor de actualiteit. Zo stel je hier je vragen in plaats van aan het Orakel aan ‘Jean-Claude Juncker’, die overigens zeer gericht advies geeft. De Korf blinkt daarnaast uit in cartoons en memes. Helaas kregen we de laatste uitgave nog niet te pakken, maar volgens de makers doet deze zeker niet onder voor de vorige.

Bij De Korf kun je vragen stellen aan ‘Jean-Claude Juncker’, die overigens zeer gericht advies geeft

Bij Cleavage van Geos stel je je vragen niet aan Juncker of een orakel, maar gewoon aan ‘Mama Geos’. Helaas hebben de geologen nog geen vragen ingestuurd, dus voor goed advies wachten we Cleavage twee nog af. Voor de rest vindt men hier wat gezelligheid à la Eoos Express en wat mopjes waarvan je het niveau al kunt afleiden uit de titel van dit blad. Niet te ambitieus, maar geslaagd amusement.

Lay-out

De Wijzer, het kringblad van de filosofen, sprong eruit op vlak van lay-out. De reacties wisselden van ‘avant-gardistisch meesterwerk’ tot ‘ik kan het nog niet helemaal vatten’ en ‘waar is de kwaliteit van De Wijzer heen?’. Die kwaliteitsvolle artikels zijn er overigens nog steeds te vinden, je weet alleen niet in welke volgorde je ze moet lezen. Wanneer je ogen gewend zijn aan de schreeuwerige opmaak vind je eigenlijk alles in De Wijzer, van serieuze topics tot geinige stukjes. Wie niet meer in staat is om te lezen na het zien van dit pareltje, kan de QR-codes scannen voor wat audiovisuele informatie. De Wijzer is ook een stevige concurrent van De Korf wanneer het gaat om intellectuele mopjes en memes. Voor studenten die geen Wijsbegeerte studeren is het hoogstwaarschijnlijk totaal onleesbaar, maar de HIW-student heeft genoeg voorkennis en ervaring met lastige teksten om dit te begrijpen. Toch hopen we dat de volgende editie een iets rustigere lay-out brengt.

De reacties wisselden van ‘avant-gardistisch meesterwerk’ tot ‘ik kan het nog niet helemaal vatten’ en ‘waar is de kwaliteit van De Wijzer heen?’

Misschien kunnen ze een lay-outer lenen bij VTK, of bij Historia’s blad Hermes. Die laatste heeft zelfs een site waar VRT NWS amper aan kan tippen. Daarnaast heeft de geschiedenisstudent al een papieren Hermes kunnen lezen dit academiejaar; deze week verschijnt er nog eentje. Veto kreeg een primeur, en kan al voorspellen dat er niemand zal opletten in de geschiedenislessen komende week. Gelukkig wordt er nog genoeg bijgeleerd, want Hermes biedt actualiteit, opiniestukken, een selectie van de beste comments van de HLN-Facebookpagina, een geweldige column van professor Erik Aerts en een soort KU Leugen die bijna net zo grappig is als de onze. In de nieuwste editie kun je zelfs een test doen om uit te vinden met welke geschiedenisprof je het best overeenkomt. (Wij bevinden ons tussen prof Vandorpe en het monitoraat - om je maar een idee te geven hoe het op Veto gesteld is)

Schrijf- teken- en ander talent genoeg dus bij de kringen. Wij hebben ons geamuseerd en weten waar we moeten zijn als we ons eens vervelen.

Er valt geen beter einde te bedenken, dan dat van het stripverhaal over de archeoloog Ben, inmiddels een klassieker in de Alfabeltjes.

Nog een kringblad!

Gelukkige eindigde ons kringblad-avontuur niet bij de eerste versie van dit artikel. Naast een paar virtuele traantjes van de mannen van De Wijzer - waarvoor onze excuses - kregen we ook een aantal leuke reacties, met als uitschieter een nieuw kringblad. De archeologiestudenten brachten hun nieuwste editie net ietsje later uit, maar wilden toch graag dat hun blad met de geweldige naam ‘Alfabeltjes’ even genoemd zou worden.

Dit zijn we even vergeten, maar drie weken later krijgen de auteurs en redacteurs van Kring Alfa toch hun zin.

In De Morgen verschenen ooit een paar zinnen over het moeilijk vinden van schrijvers voor een studentenblad. Hoewel dit een foutje bleek te zijn, heeft Alfa hier alvast een slimme oplossing voor, namelijk: schachten laten schrijven. Een goed idee, maar de ‘twee waardeloze schachten’ doen hun naam wel eer aan met hun magere stukje. De ‘drie nog waardelozere schachten’ hebben gelukkig wel hun best gedaan. Ook de andere schrijvers en tekenaars hebben heel wat tijd gestoken in deze ‘Alfabeltjeskrant’, wat onder andere heeft geleid tot een prachtige covertekening, een interessant artikel over een oud ‘Koockboek’, en een ode aan de liefhebbende dichter Catullus. De rubriek ‘Drankversprekingen’ duidt wel op een gebrek aan seks bij een aantal archeologiestudenten, wat misschien te wijten is aan de vele uren die het maken van dit kringblad heeft gekost. Ook kampen de archeologen met een lay-outprobleempje, maar dit valt makkelijk op te lossen. Even aankloppen bij wat Letterencollega’s voor tips, en dan kun je gelijk eens polsen naar een oplossing voor het eerste probleem.

Om niet nog meer virtuele traantjes te doen vloeien, wilden we deze review graag positief eindigen. Er valt echter geen beter einde te bedenken dan dat van het stripverhaal over de archeoloog Ben, inmiddels een klassieker in de Alfabeltjes. We zullen het niet verklappen, contacteer je archeologievrienden om het boekje nog te bemachtigen.

Powered by Labrador CMS