nieuws> Elke universiteitsstad doet zijn ding, Leuven hinkt achterop

Het blijft wachten op een nieuwe studentencodex

De Leuvense studentenkoepel LOKO beloofde vorig jaar een nieuwe, inclusievere codex. Dat project heeft nu maanden stilgelegen. Een nieuwe codex belooft een moeilijke oefening te worden.

Gepubliceerd

De codex werd voor het eerst uitgegeven in 1955 door het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). In 2003 nam vzw Studentencentrum de uitgave op zich, maar de verdeling blijft nog steeds in handen van het KVHV.

Dat verbond staat bekend om zijn traditionele, conservatieve stempel. Mogelijk is dat een reden voor de moeizame vernieuwing van de codex. In 2020 werd de pagina-indeling aangepast, maar dat staat los van de veranderingen die studentenkoepel LOKO voor ogen heeft.

Een vergeten belofte

Enkele jaren geleden is de discussie geopend over een vernieuwde codex. Dat begon met een groep mensen die besloten om rechtstreeks naar LOKO te stappen, weet LOKO-voorzitter Brent Monette. De studentenvertegenwoordigers gaven aan open te staan voor verandering. Ze richtten een werkgroep op, maar na enkele vergaderingen doofde het initiatief weer uit.

'Volgende vergadering vragen we de kringen wat voor hen de ideale codex is'

Brent Monette, voorzitter LOKO

Het einde van het eerste semester is al in zicht, maar studenten zullen hun oude codex nog een tijdje op zak hebben. 'Het is op de achtergrond geraakt tijdens de examens', legt Monette uit. 'Daarna hebben we het niet meer opgepakt door al het gedoe rond corona en de dopen.'

Een frisse start

Tijdens de afgelopen algemene vergadering heeft de organisatie het project rond de codex opnieuw gelanceerd. 'Op de volgende vergadering vragen we aan de kringen wat voor hen de ideale codex is', vertelt Monette. 'Daar gaan we mee aan de slag en vormen we indien nodig een nieuw team.'

Maar het effectieve dossier opent pas rond de start van het tweede semester. Een actuele codex zal dus nog niet verkrijgbaar zijn voor de Bejaardcantus - als LOKO die cantus niet moeten uitstellen of afgelasten door de coronamaatregelen. LOKO zal studentenkringen vragen naar de mening van de studentenverenigingen over de inhoud, vormgeving en verdeling van de codex.

Het draait dus om drie kernvragen. De verenigingen moeten aangeven voor welke elementen ze ruimte willen maken in hun ideale codex. Afhankelijk van hun antwoord zal er al dan niet geschrapt worden in het groene boekje. Ook de vorm van de codex staat centraal. Ten laatste bespreken ze wie het liederenboek zal uitgeven en verdelen: het KVHV of iemand anders. De voorzitter ziet het als een frisse start.

'Ons streefdoel zal altijd één uniforme codex zijn'

Brent Monette, voorzitter LOKO

Velen, onder andere oud-rector Rik Torfs, vrezen dat de vernieuwing door LOKO zal leiden tot het onstaan van twee codexen. Eentje traditioneel uitgegeven door het KVHV, verbonden met het Seniorenkonvent, de koepelorganisatie voor mannelijke studentenclubs. De ander door LOKO, koepelorganisatie voor studentenkringen.

LOKO wil dat nochtans ten zeerste vermijden. 'Ons doel zal altijd zijn om te streven naar één uniforme codex', zegt Monette. 'Met de codex van 2020 hebben we al ondervonden hoe vervelend de nieuwe paginanummers zijn nu ze niet meer overeenkomen met de oude. Twee verschillende codexen zou chaos bezorgen op de Leuvense cantussen.'

Buiten de Leuvense grenzen

Niet alleen in Leuven doet de codex stof opwaaien, ook andere universiteitssteden kijken meer en meer met een kritisch oog naar het aloude liederenboek. In Gent deden ze een heuse lenteschoonmaak. Ze besloten liedjes aan te passen, weg te laten of te kaderen in de historisch context.

De Gentse Annemarieken wordt niet meer geslagen door haar man

Zo wordt de Gentse Annemarieken niet meer geslagen door haar man. Wirre wirre wup, het liedje waarin een meisje uitgehuwelijkt en verkracht wordt, zullen studenten ook niet langer meezingen. En Die Lore, geliefd bij studenten en bij de SS, wordt gekaderd door een uitleg over de nazi-achtergrond.

Ook Antwerpen focust op die kaders en wil alle politieke kleuren betrekken. Zo zal een nationalistisch liedje naast een progressief liedje verschijnen.

Powered by Labrador CMS