NIEUWS SLAAPTEKORT

Helft studenten kampt met zwaar slaaptekort

Ruim vier op de vijf studenten vinden dat hun slaappatroon is veranderd sinds ze gestart zijn aan de universiteit of hogeschool, zo blijkt uit een bevraging van Veto. Ze slapen minder, slechter en de helft kampt met een zwaar slaaptekort.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Resultaten in 't kort

  • 45 procent geeft aan veel tot heel veel last te hebben van slaaptekort en oververmoeidheid.

  • Iets meer dan 40 procent plant gemiddeld 8 uur slaap per weekdag in, 20 procent plant 9 uur in, 25 procent 7 uur en 12 procent 6 uur.

  • Bijna 40 procent van de bevraagden zou graag meer slaaptijd inplannen, slechts 20 procent is tevreden met de hoeveelheid die ze inplannen.

  • 85 procent van de bevraagden geeft aan geregeld af te wijken van hun slaapritme, slechts 5 procent doet dit nooit en 10 procent zo goed als altijd.

  • De meesten gaan rond middernacht slapen, 28 procent tussen 23u en 00u, 29 procent tussen 00u en 01u.

  • De grote meerderheid staan op tussen 7u en 9u in de ochtend. Het meest populaire uur om op te staan is 8u.

  • 58 procent van de bevraagden heeft de gewoonte om te snoozen. Het merendeel doet dat gedurende een halfuur.

  • De meesten geven aan dat een regelmatiger lessenrooster of minder vroege lessen hen zouden helpen om meer te slapen, alsook minder (last-minute) deadlines.

Houden deadlines je 's nachts wakker? Of spendeer je je tijd liever op de Oude Markt? Veto bevroeg 200 studenten over hun slaapgewoonten. Bijna de helft van de bevraagde studenten geeft aan een gemiddeld tot zwaar slaaptekort te hebben. Ze voelen zich overdag slaperig, kunnen zich minder goed concentreren en geven vooral aan prikkelbaar, grumpy en asocialer te zijn.

Maar liefst 82 procent voelt of gedraagt zich anders wanneer ze zich oververmoeid voelt. Waarom zijn studenten dan zo oververmoeid? Stress en piekeren blijken verreweg de grootste redenen voor het 's nachts wakker liggen, met op de tweede plaats nachtlawaai. Er wordt natuurlijk van uitgegaan dat de respondenten wel op tijd in bed lagen. Door deadlines en een laat uitgaansleven gaan veel andere studenten dan weer veel te laat onder zeil.

Is fomo oké?

Vaak voelen studenten sociale druk om minder te slapen. Wanneer de welbekende 'fomo' (fear of missing out) de kop opsteekt, moet slaap vaak inboeten. Als student is voldoende slaap een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening, bevestigt neuroloog-slaapexpert en auteur Inge Declercq. Laat uitgaan is nu eenmaal een intrinsiek deel van het studentenleven en het heeft volgens haar geen zin om dat te demoniseren. Sociaal contact is immers ook belangrijk voor ons mentaal welzijn.

'Slaapkwaliteit is belangrijker dan slaapkwantiteit'

Liesbet Van Houdenhove, slaapexpert aan de KU Leuven

Maar ook vroege hoorcolleges worden door studenten vaak aangeduid als een reden voor hun slaaptekort. Een van de respondenten vatte het scherp samen in zijn antwoord op de vraag wat zijn slaappatroon zou kunnen verbeteren: meer tijd.

Toch geeft Declercq ons hoop: jonge mensen hebben nog een best dynamische lichamelijke klok. Een robuuste slaaproutine helpt dan wel, maar we hoeven daar niet dogmatisch in te zijn: 'Onze dagen zijn allemaal anders, waarom zouden al onze nachten dan hetzelfde moeten zijn?' Liesbet Van Houdenhove, slaapexpert aan de KU Leuven, bevestigt dat: studenten moeten meer aandacht besteden aan slaapkwaliteit in de plaats van kwantiteit.

Het hormoon van de duisternis

Een van de grootste boosdoeners op het vlak van slaap is niet verrassend. Zowel studenten als experten zijn het erover eens: gsm-gebruik houdt ons het meeste wakker voor het slapengaan. 27 procent geeft aan dat het gebruik van schermen ervoor zorgt dat ze laattijdig naar bed gaan.

'Een gsm hoort niet thuis in bed'

Inge Declercq, neuroloog-slaapexpert en auteur

De blootstelling aan blauw licht vormt inderdaad een probleem voor het slapengaan, legt slaapexpert aan UZA Johan Verbraecken uit. Het onderdrukt namelijk onze melatonine, oftewel het zogenaamde 'hormoon van de duisternis'. Dat hormoon vertelt als het ware aan ons brein dat de zon onder is gegaan, en het tijd is om te slapen.

Toch is die biologische factor niet de enige reden waarom je schermgebruik beter vermijdt voor het slapengaan. 'Een gsm hoort niet thuis in bed', vertelt Declercq. 'Het constante multitasken en connected zijn weegt op onze slaap, mentale gezondheid en cognitieve functies. Die hebben studenten des te meer nodig.'

Pak toch maar geen powernap

De vraag rijst: hoe haalt een student zijn slaaptekort dan in? In onze bevraging gaf 88 procent van de studenten aan regelmatig tot vaak slaap te willen inhalen in het weekend.

Zelfs als je genoeg uren bijslaapt, voel je je vaak toch minder goed

Johan Verbraecken, slaapexpert UZA

Een goed idee? Slaapexpert Johan Verbraecken raadt het af. Tijdens de dag bouwen we namelijk een zogenaamde 'slaapschuld' op. Die zorgt ervoor dat we 's avonds voldoende moe worden om goed en diep te kunnen slapen. Verbraecken: 'Als je dus heel lang gaat uitslapen, wordt je dag te kort en dat zorgt ironisch genoeg net voor meer problemen met het inslapen de volgende nacht en mogelijk meer vermoeidheid overdag.' Zelfs als je dan genoeg uren slaapt, zul je je volgens hem toch minder goed voelen.

Hilde Declercq valt hem bij: ze raadt aan te focussen op een opeenvolging van goede lange nachten, om zo de slechte of te korte nachten te compenseren. De fameuze powernap helpt dan niet en kan volgens haar zelfs een negatieve impact hebben: 'Het brengt je slaap-waakritme in de war, waardoor je 's nachts minder goed gaat slapen.' Een dutje van maximum twintig minuten helpt enkel om hinderlijke slaperigheid overdag te overwinnen.

Slaaptips van de experts

Nog niet ingedommeld? Gelukkig gaven de experts ook een reeks goede slaap- en leefgewoonten mee voor een betere nachtrust.

  • Zorg ervoor dat je kamer goed verlucht is voor je richting dromenland vertrekt.

  • Vecht tegen je smartphone: spaar de laatste updates van je vrienden over dat ene feestje voor de volgende dag.

  • Behoud koffie en thee voor in de voormiddag, en als je ze drinkt: drink met mate(n).

  • Stress, deadlines of familiereünies die je koste wat het kost niet kan missen? Zet een herinnering in je agenda zodat je er niet wakker van hoeft te liggen.

  • 's Nachts kan je lichaam een verkoelend briesje wel gebruiken: zorg ervoor dat je kamer fris is, maar dat je deken je tegelijk ook goed warm houdt. Let er ook op dat je tenen bedekt zijn.

  • Tukken tijdens de middag? Slecht, slecht, slecht: vecht tegen de slaap door iets actiefs te doen, en kruip dan 's avonds wat vroeger in bed. Dat is veel efficiënter. Ben je toch te moe overdag? Een dutje van maximum twintig minuten kan een slaperig gevoel overdag tijdelijk onderdrukken.

  • Goede slaap begint tijdens de dag: zorg voor voldoende beweging, daglicht en positief sociaal contact.

Wil je meer weten over goede slaapgewoonten? Volg de gratis workshop van Stuvo 'Let's talk about sleep' via volgende link.

Powered by Labrador CMS