NIEUWS STAKING NMBS

Grote impact op studenten verwacht door stakingsactie NMBS

Vanaf vrijdag staken twee spoorbonden maar liefst negen dagen. Studenten zullen zware hinder ondervinden, waarschuwt VVS: 'De onzekerheid maakt plannen op voorhand moeilijk.'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Van vrijdag 21 februari tot en met zondag 2 maart staakt een deel van het personeel van de NMBS, in het kader van een vakbondsactie van twee kleine spoorvakbonden. Hierdoor zullen de treinen volgens een alternatief uurrooster rijden. Het grootste probleem voor de studenten is dat er daardoor velen niet in de les geraken. 

Vooral pendelstudenten zullen door de staking worden getroffen. Maar doordat de staking al in het weekend van start gaat, zullen ook kotstudenten last ondervinden. 'Na het weekend is er nog een volledige lesweek die binnen de stakingsactie valt, waardoor veel studenten stress zullen hebben', vreest Bob Meerts, bestuurder Sociale Zaken en Diversiteit bij VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten. 

Geen vooruitzicht 

Een week lang hebben studenten geen zicht op welke treinen er rijden. 'De onzekerheid van het openbaar vervoer maakt plannen op voorhand moeilijk', zegt Meerts. 

De NMBS weet zelf voorlopig ook niet wat de alternatieve treindienst zal zijn. Zo zegt woordvoerder van de NMBS Bart Crols dat het momenteel te vroeg is om in te schatten. 'Pas in de loop van vrijdag is er een indicatie. Dan zulen we een stand van zaken geven.'

'Het is niet de schuld van de studenten dat er wordt gestaakt'

Bob Meerts - Bestuurder Sociale Zaken en Diversiteit VVS

Crols acht de staking ook buitenproportioneel: 'Het is een actie tegen de politieke plannen van de regering, maar de reizigers zijn degenen die de impact voelen.' Waaronder dus studenten. Daarom pleit VVS, ervoor dat universiteiten en hogescholen lesopnames tijdelijk ter beschikking stellen. 

Volgens Meerts zullen de lesopnames veel studenten helpen. 'Het is niet de schuld van de studenten dat er wordt gestaakt', verklaart hij. 'Het is moeilijk te differentiëren tussen wie een opname krijgt en wie niet, dus best worden lesopnames tijdelijk beschikbaar gemaakt voor alle studenten.' 

Er is nog geen reactie gekomen van de KU Leuven maar de rechtsfaculteit van de universiteit van Antwerpen gaat lesopnames beschikbaar stellen.

Online alternatieven

De KU Leuven gaat ervan uit dat de meeste studenten en docenten een alternatieve manier zullen vinden om op de campus te geraken, omdat de staking goed op voorhand werd aangekondigd. De KU Leuven laat weten dat ze aan iedereen vragen om de gemaakte afspraken rond lesopnames te volgen om toch rekening te houden met ieders situatie. Online alternatieven (lesopnames, leeswijzers voor zelfstudie, flipped classroom lesmateriaal…) zijn mogelijk en belangrijk in deze periode. 

Voor activiteiten met verplichte aanwezigheid, gelden de normale afspraken. De faculteiten zullen zelf communiceren naar studenten en docenten over hun specifieke context. Link naar afspraken rond lesopnames: Lesopname — KU Leuven Learning Lab

Dit artikel werd geüpdatet om de reactie van de KU Leuven bij te voegen. 

Powered by Labrador CMS