reportage> Even heerlijk als eerlijk?
Green Office breekt lans voor veganistisch koken
In een gezellige groep waar geen enkele veganist aanwezig is, introduceert Green Office ons tot de dierloze keuken aan de hand van een driegangenmenu dat uit enkele simpele recepten bestaat.
Duurzame voeding omschrijven is niet moeilijk: voedsel moet goed zijn voor producent, klant en planeet; weinig dierlijke producten, lokaal en seizoensgebonden. Een duurzame maaltijd bereiden lijkt voor velen andere koek. Dat weet ook Green Office.
Noten, noten en nog eens noten
Uit de variatie spring rolls blijkt dat je als vegan beter geen notenallergie hebt. De vullende sausjes bevatten amandel, pinda en walnoot. Aan vitaminen, proteïnen en gezonde vetten dus geen gebrek. Maar hoewel honger de beste saus is, zou wat meer variatie qua sausjes prikkelender zijn voor de smaakpapillen. De knapperigheid van de koolrabi en wortel maakte alles goed in de verrassende combinaties met verfrissende toetsen van mandarijn, mango en peer. Een lekker hapje om de maag wakker te maken!
Alle groenten in een potje
Aardappel, bloemkool, wortel en pompoen. Dat klinkt vrij saai, tenzij je er blikken kokosmelk bij giet samen met een overvloed aan kruiden, chilipasta en gember. Curry stelt nooit teleur: deze groenterijke vegan curry bewijst het nog maar eens. De vergezellende boekweit was maar een hoopje bleke brei en stak schril af tegen de kleurrijke curry. Boekweit is een duurzame topper omdat de plant een goede voedingsbron is voor bijen en weinig extra aandacht vraagt van boeren, maar van veel smaak is weinig sprake.
Het oog wil ook wat
De kers op de taart bij ieder driegangenmenu: het dessert! Jammer genoeg bleek deze vermoede pièce de résistance een domper op de eetvreugde. De vegan chocomousse leek nochtans alles te hebben: een glanzend oppervlak met een smeuïge textuur die zo dichtbij die van échte chocomousse kwam dat het te mooi was om waar te zijn. In de mond voelde de chocomousse als iets waar we vertrouwd mee waren, maar de smaak was teleurstellend bitter. Zelfs het partje appel en de stukjes walnoot konden ons niet meer troosten.
Tips voor een duurzame maaltijd
Als student is het vaak al moeilijk genoeg om lekker en gezond te combineren. Green Office geeft nog een aantal tips om ook de duurzame toets aan iedere maaltijd te geven:
- Koop groenten en fruit die bij het seizoen passen. Dan zijn ze lekkerder én goedkoper. Bovendien is de kans groot dat jouw seizoensproducten van dichterbij komen. Hoe minder kilometers je groenten hebben afgelegd, hoe beter voor het klimaat.
- Alle beetjes helpen: maak van één dag van de week een vegetarische dag. Als je dat een jaar volhoudt, kan je ongeveer 203 dierenlevens redden.
- Ga verspilling tegen: organiseer een gezellige kookavond in plaats van elk apart een te groot potje te koken, of installeer apps als Too Good To Go, waarmee je een maaltijd van de vuilbak kan redden.
- Think big! Als je een vrij moment hebt om een duurzame maaltijd te bereiden, maak dan een gigantische portie waarvan je de rest kan invriezen. Minder tijdverspilling en gezonder voor jou en het milieu.