artikel> Studenten kiezen vertegenwoordigers in Gent en Leuven
Getrapt of rechtstreeks? Studentenverkiezingen doorgelicht
Vorige week koos de UGent nieuwe studentenvertegenwoordigers. In Gent kunnen alle studenten naar de stembus, in Leuven kiezen de kringen.
Sinds vorige week kennen de studenten van de UGent hunmedestudenten die hen volgend academiejaar zullen vertegenwoordigen in hetfaculteitsbestuur, de Sociale Raad – te vergelijken met de Raad voorStudentenvoorzieningen in Leuven – en de Raad van Bestuur.
“Een maand op voorhand kun je je kandidaat stellen,” zegtDries Van Langenhove, die verkozen werd voor de Raad van Bestuur. “De stemming duurt één week, maar je kan de campagne eventueel vroeger opstarten. Dat betekent spreken in de aula’s, flyeren aan destudentenresto’s en heel actief zijn online en op Facebook. Gratis drank ofeten uitdelen is uit den boze.”
Ondanks de grote reclamecampagnes leven destudentenverkiezingen nauwelijks in Gent. Slechts 28% van de studenten trok erdit academiejaar naar de stembus. “Studenten zijn heel weinig bezig metstudentenvertegenwoordiging, wat ons minder slagkracht geeft in deverschillende raden,” zegt Van Langenhove. "Er zijn te weinig studenten die stemmen omwille van de standpunten, het is spijtig genoeg vaak een ons-kent-ons verhaal."
Lennert Noppe, die opkwam voor de Raad van Bestuur, maar niet verkozen werd, beaamt dat: “De kandidaten hebben vaak een eigenachterban vanuit hun vereniging, die sterk met de materie bezig is.”
Ingewikkeld
In Leuven heerste de verkiezingskoorts de jongste wekenook, maar kan de gewone student enkel het presidium, met onderwijsverantwoordelijkenerin, rechtstreeks verkiezen. Voor de andere vertegenwoordigers gebruikt menzowel bij de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie (LOKO) als bij de Sturaeen getrapt systeem (zie kader).
Een goed systeem volgens Sturavoorzitter Joris Gevaert.“Wij hebben een grote AV met 140 mensen. Zij hebben ons verkozen omgezamenlijke standpunten te verdedigen, niet om onze eigen mening uit tedragen. Dat geeft ons een groter draagvlak.”
Al is dat niet altijd even makkelijk. “Het systeem is ingewikkelden daarom soms frustrerend,” getuigt Gevaert. “Het vraagt ook veel vertrouwenvan de onderste trap, de kringen en lokale studentenraden. Die moeten dicht genoeg bij de studentenstaan.” Gevaert gaat zelfs verder: “Iedere student moet vooral weten wie ervoor zijn opleiding in de POC (permanenteopleidingscommissie, red.) zit. Op dit moment is dat niet het geval.”
Ook in Gent is er communicatief nog werk aan de winkel.“Er moet meer openheid zijn over beslissingen in de Raad van Bestuur,” vindtVan Langenhove. “Nu is het nog te vaak een ver-van-mijn-bedshow, terwijl daarwel wordt gesproken over zaken die alle studenten aanbelangen, zoals dehervorming van het semester.”