artikel> Dossier sleept al drie maanden aan
Gentse studenten protesteren om cantushamer
Afgelopen week voerde een tachtigtal Gentse studenten actie. Ze willen de cantushamer terug die de politie eind vorig jaar in beslag nam. Na drie maanden zit er nog geen schot in het dossier.
Tachtig studenten, "gewapend" met kartonnen hamers. Het was een bijzonder gezicht, vorige week aan de Gentse Overpoort. Met hun ludieke actie, inclusief bewerkte cantusliederen, steunden de actievoerders Jeroen Eeckhaut. De preses van de Gentse studentenclub HSC Salmonella verloor zijn échte cantushamer op 19 november, tijdens de tempus van een cantus.
"Tijdens de pauze heeft de politie mij aangesproken omdat ik onze cantushamer in de zak van mijn kiel had, volgens hen een verboden wapen,” zegt preses Jeroen Eeckhaut. “Er is een discussie ontstaan tussen een van de studenten en een politieagent, waarop die besliste om het wapen preventief af te nemen,” vult Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse politie aan.
“Hier loopt elke dag een preses met een houten hamer rond”
Jeroen Eeckhaut, preses HSC Salmonella
Eeckhaut begrijpt de controversie niet goed. “We zitten hier in de Overpoort. Hier loopt elke dag een preses met een houten hamer rond voor zijn cantus,” verdedigt hij zich. Uit zijn verhoor bij de politie geraakte hij ook niet wijzer.
De preses vermoedt dat een en ander misliep in de context van de aanslagen van Parijs, een week voor de cantus. “Ik snap dat de politie een beetje attenter en meer gestrest was, maar je moet nog altijd het verschil zien tussen een student die zich wil amuseren en iemand die kwaad wil aanrichten,” vindt hij.
Parket
Ondertussen ligt het dossier bij het parket van Antwerpen, omdat Eeckhaut daar gedomicilieerd is. “Nu de zaak in handen is van het parket beslissen zij welk verder gevolg eraan gegeven wordt,” zegt Mugica Gonzalez.
“De politie is een beetje in de fout gegaan”
Bram Verdonck, voorzitter SK Ghendt
Het SK Ghendt, de overkoepelende organisatie voor studentenclubs, probeerde te bemiddelen bij de politie, maar ving bot. “De verstandhouding tussen studenten en politie is in het algemeen uitstekend,” zegt voorzitter Bram Verdonck. “Die avond is de politie echter een beetje in de fout gegaan. Dat weigert ze nu te erkennen.” “De politie doet haar werk uitstekend, maar dit moet uitgeklaard worden,” vindt ook Eeckhaut.
Gevaarlijk
Leuvens studenteninspecteur Rik De Langhe vindt het een complexe zaak. “Ik weet niet wat er exact gebeurd is en kan de beslissing van de Gentse politie niet goed- of afkeuren,” weegt hij af. “Volgens de wapenwetgeving kan ieder voorwerp, zelfs een pen, als een verboden wapen worden beschouwd, afhankelijk van het tijdstip, de plaats en de context waarin je het gebruikt.”
“Ook een pen kan een verboden wapen zijn”
Rik De Langhe, studenteninspecteur Leuven
In Leuven is zo’n incident nog niet voorgevallen, al bestaan er tussen de kringen en de politie wel enkele afspraken rond cantussen. “Er moeten steeds een aantal mensen verantwoordelijk blijven om ervoor te zorgen dat iedereen veilig thuisgeraakt. Tijdens de tempus moeten er ook verplicht stewards voorzien worden,” licht De Langhe toe.
Fotocollectie door Anneluus Vermeersch